dentist
logo image
dentist

Coroana provizorie

Este un tip aparte de coroana. Coroana provizorie este o lucrare temporara care se cimenteaza provizoriu in cavitatea bucala, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, pe perioada in care lucrarea dentara este in lucru.


coroana provizorie a unui incisiv

coroana provizorie incisiv

coroana provizorie in cavitatea bucala

coroana provizorie
in cavitatea bucala


Rolul coroanei provizorii

 • Sa refaca partial estetica arcadei dentare pe perioada confectionarii lucrarii definitive. Acest deziderat este cu atat mai important, cu cat dintii slefuiti sunt situati intr-o zona mai vizibila a cavitatii bucale.

 • Sa protejeze dintii slefuiti de variatiile de temperatura, mai ales daca acestia nu au fost devitalizati ( nu a fost scos nervul ).

 • Sa restabileasca partial functia masticatorie.


Proprietatile coroanei provizorii

Coroana provizorie se confectioneaza din materiale plastice ( gen acrilat ) sau compozite fara schelet metalic. Are o culoare apropiata de dintii vecini si rezistenta scazuta la masticatie. Nu este nevoie de o rezistenta foarte mare, deoarece, timpul de folosire al coroanei provizorii este scurt.


Realizarea coroanei provizorii

Pentru a-si indeplini cat mai bine functiile, coroana provizorie trebuie confectionata cat mai repede posibil dupa incheierea operatiunii de slefuire. Exista 2 metode de a fabrica aceasta coroana :


1. Metoda directa

Se desfasoara la cabinetul stomatologic, medicul folosind un set de cape prefabricate de diferite forme si marimi. Aceste cape sunt confectionate din diverse materiale plastice, din celuloid sau policarbonat putand fi adaptate atat la nivelul dintilor anteriori cat si la cei posteriori.


coroana provizorie : cape celuloid pentru executie

cape prefabricate pentru molar si premolar


Tehnica

 • Dupa incheierea operatiunii de slefuire, medicul stomatolog va alege din trusa capa care se potriveste cel mai bine pe bontul dentar slefuit. Se folosesc cape diferite pentru incisivi, canini, premolari sau molari.

 • Se adapteaza capa, se fac retusurile necesare astfel incat sa fie cat mai apropiata situatiei clinice.


  coroana provizorie ; adaptarea capei de celuloid

  adaptarea capei de celuloid pe incisivul lateral

  coroana provizorie ; adaptarea capei de celuloid

  adaptare capei din policarbonat


 • Se introduce in capa un material plastic specific, folosit pentru confectionarea coroanelor provizorii. Acest material se livreaza, de obicei, impreuna cu trusa de cape.

  Materialul are consistenta pastoasa, mai multe nuante si, dupa preparare, va face priza intr-un timp relativ scurt. La final se aseamana cu acrilatul.

 • Se repozitioneaza capa pe dintele slefuit si se asteapta priza materialului. Practic, coroana provizorie se "automodeleaza" intre capa prefabricata in exterior si dintele slefuit inspre interior.

 • Dupa priza, se scoate materialul plastic din capa, se finiseaza cu freze speciale si se reinsera pe dintele slefuit pentru adaptare.

  Se adapteaza in ocluzie, si se fac modificari de forma astfel incat sa semene cat mai bine cu dintele inlocuit. La final se lustruieste cu gume si polipanturi.


  adaptarea coroanei provizorii pe dintele slefuit

  adaptarea coroanei provizorii pe dintele slefuit


 • Fixarea coroanei se realizeaza cu cimenturi provizorii. Coroana trebuie indepartata si refixata intre sedinte, pana cand lucrarea definitiva este gata.


  coroana provizorie dupa cimentarea temporara

  coroana provizorie dupa cimentarea temporara


2. Metoda indirecta

Aceasta metoda presupune realizarea coroanei provizorii la laboratorul de tehnica dentara. De acolo este trimisa la cabinetul stomatologic, unde medicul o va cimenta provizoriu.

Tehnica

 • Dupa slefuirea dintilor, medicul stomatolog ia amprenta dentara. Se poate lua o amprenta suplimentara pentru coroana provizorie dar, mai des, se foloseste aceeasi amprenta cu cea folosita la confectionarea lucrarii. Se trimit amprentele laboratorului dentar.

 • Tehnicianul dentar va turna modelul de gips. Apoi, in functie de indicatiile primite de la cabinet, va incepe confectionarea coroanelor provizorii.

 • Modelarea coroanei provizorii se poate face fie folosind tehnici asemanatoare celor descrise la metoda directa, fie alte tehnici de modelare. Ca material, se foloseste de obicei acrilatul.

 • Dupa adaptarea adecvata a coroanei, aceasta se introduce in cuptoare, pentru polimerizarea acrilatului. La final se finiseaza si se lustruieste cu gume specifice. Tot procesul dureaza 1-2 ore, asadar coroana provizorie va putea fi cimentata in aceeasi zi.


Alte tipuri de lucrari provizorii

In afara coroanei provizorii, mai pot fi realizate si alte tipuri de lucrari provizorii.

Medicul stomatolog va stabili tipul de lucrare provizorie necesara in urma consultarii cu pacientul. Exista numeroase cazuri in care nu se mai executa lucrari provizorii.Ultimele articole

Bruxismul sau scrasnitul dintilor

Scrasnitul dintilor sau bruxismul este o afectiune destul de comuna in zilele noastre. De ce este bruxismul daunator sanatatii orale si ce puteti face pentru a preveni sau trata aceasta tulburare ? ...mai multe

Protezele dentare partiale

Chiar daca implanturile dentare reprezinta astazi metoda preferata de inlocuire a dintilor lipsa, nu toti pacientii isi pot permite lucrari pe implanturi. Protezele dentare partiale pot reprezenta a alternativa buna de tratament, daca sunt planificate si executate corect ...mai multe

Ce optiuni de tratament avem pentru inghesuirea dentara ?

Inghesuirea dentara apare la un numar foarte mare de persoane si afecteaza atat estetica cat ┼či sanatatea dentara. Tratamentele ortodontice s-au imbunatatit extrem de mult in ultimii ani odata cu aparitia unor tehnici si produse inovatoare. Aflati ce varianta de tratament este potrivita pentru dumneavoastra ...mai multe

Va recomandam

diga dentara

Diga dentara

Ce este diga dentara ? Cand se foloseste diga si care sunt pasii montarii acestui dispozitiv ? Care sunt avantajele folosirii digii dentare ? ...mai multe

fractura dentara

Fractura dentara

Un dinte se poate fisura sau fractura in mai multe feluri ; semnele si simptomele precum si posibilitatile de tratament depind in mare masura de modul in care s-a fracturat dintele ...mai multe

radiografie dentara

Radiografia dentara

Astazi, radiografia dentara a devenit un examen indispensabil pentru medicul stomatolog. Ce tipuri de radiografii dentare pot fi indicate si care este importanta lor ...mai multe

esec endodontic

Retratamentul endodontic

Uneori, tratamentul endodontic efectuat la nivelul unui dinte poate esua din diverse motive. In aceste situatii se apeleaza la retratamentul endodontic care este o interventie stomatologica deosebit de pretentioasa ...mai multe