dentist
logo image
dentist

banner add

Pretul coroanelor dentare

De unde vine diferenta de pret dintre diferitele tipuri de coroane dentare ?

De ce sunt diferente de pret asa de mari intre diferitele tipuri de coroane dentare ? Chiar merita sa platesc asa de mult pentru o coroana ceramica cand pot sa aleg una mai ieftina ? Iata cateva intrebari pe care vi le puneti cand mergeti sa va faceti o lucrare dentara .

In orice domeniu, lucrurile de calitate costa mai mult. La diferenta de pret contribuie interventia a 3 factori :

 • Costul mai mare al materialelor : ceramica ( sau zirconiul ) pe care o achizitioneaza tehnicianul dentar, este cu mult mai scumpa decat celelalte materiale fizionomice : acrilatul sau compozitul.

 • Aparatura necesara pentru prelucrarea materialelor : ceramica dentara sau zirconiul necesita pentru prelucrare sisteme complexe care costa extrem de mult.

  Cuptoarele ceramice si mai ales sistemele CAD/CAM necesare pentru prelucrarea zirconiului sunt aparaturi sofisticate care nu se gasesc in orice laborator dentar. Atat costul acestora cat si cel al materialelor de care am vorbit mai sus se vor reflecta in pretul final al coroanei dentare.


  pretul coroanelor dentare este influentat de aparatura de prelucrare : sistem CAD/CAM

  sistem CAD/CAM
  necesar prelucrarii zirconiului

  pretul coroanelor dentare este influentat de aparatura de prelucrare : cuptoare pentru prelucrarea ceramicii

  cuptoare pentru arderea ceramicii


 • Gradul mai mare de pregatire al personalului. Echipa medic-tehnician are nevoie de o pregatire mult mai ridicata pentru executarea lucrarilor ceramice pe schelet de aur sau de zirconiu, comparativ cu lucrarile metalo-acrilice spre exemplu.

  De asemenea, medicii stomatologi sau tehnicienii dentari au pregatiri, calificari sau experienta, standarde si dotari, grade profesionale sau rezultate care difera de la un cabinet sau clinica la alta. Este normal ca si acest criteriu sa influenteze, destul de mult, pretul final al coroanei dentare.

  pretul unei coroane dentare difera in functie de valoarea si standardele medicilor stomatologi pretul unei coroane dentare difera in functie de valoarea si standardele medicilor stomatologi pretul unei coroane dentare difera in functie de valoarea si standardele medicilor stomatologi

  fiecare medic stomatolog are anumite standarde si anumite preturi.


Care este pretul principalelor tipuri de coroane dentare ?

Pretul va depinde in primul rand de tipul de coroana dentara..

Exista mai multe criterii de clasificare a coroanelor dentare fiecare influentand, mai mult sau mai putin, costul acestor lucrari.


a. Materialul din care sunt confectionate coroanele dentare

Influenteaza cel mai mult pretul final al lucrarilor. Cu cat o coroana este confectionata dintr-un material superior calitativ cu atat costul acesteia creste. Acest lucru se datoreaza celor 3 factori expusi mai sus.

Coroana ceramica

Este cea mai scumpa si, in acelasi timp, cea mai de calitate coroana dentara. In functie de tipul de coroana ceramica, pretul variaza foarte mult.

 • Coroana integral ceramica Pret estimativ : 1000 - 2000 RON


  Este confectionata in intregime din ceramica fara scheletScheletul coroanei este o capa subtire ( aprox. 0.3-0.4mm ) care inveleste dintele slefuit sau implantul dentar. Este situat sub stratul de ceramica, conferindu-i acestuia rezistenta si suport. Poate fi confectionat din aliaje metalice : aur, titan, crom-nichel sau din zirconiu. metalic sau de zirconiu. Se foloseste in zonele din fata ale cavitatii bucale ( incisivi in special ) in cazurile in care pretentiile estetice sunt foarte ridicate.

  Are o tehnologie sofisticata de prelucrare si necesita pentru confectionare, ceramici speciale, extrem de scumpe. Este, alaturi de coroana cu schelet de zirconiu, cea mai scumpa coroana dentara. Rezultatele estetice sunt excelente.

  mai multe


  coroanele integral ceramice au un pret ridicat

  coroane integral ceramice

  coroana integral ceramica

  coroana integral ceramica
  la nivelul incisivului superior drept


 • Coroana ceramica cu schelet de zirconiuPret estimativ : 1000 - 2000 RON


  Zirconiul este un tip special de ceramica, de culoare alba, cu o rezistenta si o adaptare deosebita. Costul acestui material este extrem de ridicat la fel ca al sistemelor speciale necesare pentru prelucrarea lui.

  Pretul unor asemenea lucrari este mare, dar rezistenta si estetica acestor coroane sunt excelente.

  mai multe


 • Coroana ceramica cu schelet de aurPret estimativ : 900 - 2500 RON
  depinde de gramaj la Au


  Este superioara datorita caliatii aliajului de aur. Acesta nu se corodeaza niciodata, are o rezistenta ridicata si este foarte bine tolerat de organism.

  In aceste situatii, la costul manoperei se adauga pretul aliajului de aur luat la gramaj. Datorita cantitatii mai mari de aliaj de aur, o coroana pe molar va fi mai scumpa decat una pe incisiv sau canin.

  Exista si coroana ceramica pe schelet de titan. Chiar daca titanul nu este considerat un metal nobil, datorita calitatilor excelente pe care le are in sfera medicala, aceasta lucrare se apropie ca si calitate de cea cu schelet de aur. Si preturile sunt apropiate.

  mai multe


  coroane ceramice cu schelet de aur

  coroane ceramice
  cu schelet de aur

  coroane ceramice cu schelet de zirconiu

  coroane ceramice
  cu schelet de zirconiu


 • Coroana ceramica cu schelet metalic simplu ( nenobil )Pret estimativ : 300 - 900 RON


  Este cea mai ieftina coroana ceramica. Scheletul acestei lucrari este confectionat din aliaje metalice nenobile de tip crom-nichel ( Cr/Ni ), crom-cobalt ( Cr/Co ) sau alte aliaje, mult mai accesibile ca pret ( dar inferioare calitativ ) comparativ cu aliajele nobile ( aur, paladiu ) sau zirconiul.

  Se poate indica in majoritatea cazurilor atat pentru dintii din partea din fata, cat si pentru cei din spate sau pentru a acoperi implanturile dentare. Nu se ridica ca si calitate la nivelul coroanelor cu schelet de zirconiu sau aliaj de aur dar este net superioara coroanelor metalo acrilice sau metalo compozite. Pretul este rezonabil.

  mai multe


  schelet metalic din aliaj nenobil

  schelet metalic din aliaj din
  aliaj nenobil

  coroane ceramice pe schelet nenobil

  coroane ceramice pe schelet din aliaj nenobil


Coroana compozita sau metalo compozitaPret estimativ : 250 - 500 RON


Compozitul este un material similar cu cel cu care se efectueaza obturatiile foto-polimerizabile in cabinetul stomatologic. De obicei, se aplica peste scheletul metalic, polimerizarea realizandu-se in cuptoare speciale. Este superior acrilatului ca estetica si rezistenta dar net inferior ceramicii.

Exista si coroane de compozit fara schelet metalic dar, in cele mai multe cazuri, compozitul acopera metalul doar pe suprafetele vizibile din exterior ale dintelui. Raportul pret - calitate este destul de ridicat.

mai multe


Coroana metalo acrilicaPret estimativ : 100 - 300 RON


Este, alaturi de coroana total metalica, cea mai ieftina coroana dentara. Acrilatul va acoperi metalul doar in partile exterioare, vizibile ale coroanei si niciodata pe partea ocluzala a dintelui.

Lasa de dorit atat ca rezistenta cat si ca estetica dar are un pret redus.

mai multe


Coroana total metalicaPret estimativ : 70 - 300 RON aliaj nenobil


Se indica exclusiv in partile posterioare, putin vizibile ale cavitatii bucale. Are o rezistenta foarte buna dar estetica, extrem de precara, i-a limitat mult folosirea. Se pot executa din aliaje nobile ( aur, paladiu ) sau nenobile ( Cr/Ni, Cr/Co, mai demult se folosea gaudentul sau vipla ).

Daca se folosesc aliaje de aur, pretul coroanei depinde de cantitatea de aliaj folosita. Coroanele metalice din aliaj nenobil sunt extrem de ieftine.

mai multe


coroana dentara pret : coroane metalo compozite

coroane metalo compozite

coroana dentara pret : coroana metalo acrilica

coroana metalo acrilica

coroana dentara pret : coroana total metalica aliaj nenobil

coroana metalica aliaj neobil

coroana dentara pret : coroana total metalica aliaj aur

coroana metalica aliaj aur


Coroana provizoriePret estimativ : 60 - 300 RON


Este un tip aparte de coroana. Coroana provizorie este o lucrare temporara care se fixeaza provizoriu in gura, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, pe perioada in care aceasta este in lucru. Se confectioneaza din materiale plastice ( gen acrilat ) sau compozite fara schelet metalic.

mai multe


b. In functie de natura elementului pe care se realizeaza coroana dentara

Influenteaza pretul intr-un singur sens : coroanele dentare pe implanturi sunt mai scumpe decat coroanele efectuate pe dinti naturali sau pivoti dentari.

Coroana pe implanturiPret estimativ : 20 - 60 % mai mare


Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare se pot folosi atat in cazul lipsei unui singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti.

Pe implanturi se pot executa mai multe tipuri de lucrari protetice. Coroana executata pe implanturi va fi intotdeauna un tip de coroana ceramica. Pretul ei este mai ridicat decat acelasi tip de coroana confectionata pe un dinte natural.

mai multe despre pretul lucrarilor pe implanturi


implant unidentar inainte si dupa efectuarea coroanei ceramice

implantul unidentar si coroana ceramica pe implant


Coroana pe pivot dentar

Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care are ca scop refacerea sau intarirea dintilor fracturati sau cariati care, ulterior, va fi acoperit de o coroana dentara.

coroana dentara va acoperi un pivot dentar

pivoti dentari

Pretul coroanelor dentare executate pe pivoti nu difera de obicei de pretul unei coroane normale ( efectuate pe un dinte natural ). Totusi, la costul final al lucarii, trebuie adaugat pretul confectionarii pivotului dentar si eventualele tratamente endodontice necesare.


Coroana acopera dintele natural

Este varianta cea mai favorabila. Pentru aceasta, dintele trebuie sa aiba pereti rezistenti si o lungime suficient de mare incat sa ofere suport adecvat viitoarei coroane dentare. Totodata, dintele trebuie sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu aiba o mobilitate exagerata.


Alte considerente importante

 1. Exista multe situatii cand, inainte de efectuarea unei coroane sau lucrari dentare, sunt necesare mai multe interventii preliminare. Aceste interventii sunt extrem de importante si, in multe cazuri, nu se poate incepe confectionarea coroanei dentare inainte de finalizarea lor.

  Este indicat ca, inainte de inceperea unei lucrari dentare ( in special daca este vorba de o lucrare complexa ), sa se trateze toate afectiunile existente in cavitatea bucala. Acest lucru nu se realizeaza intotdeauna, dar, este esential ca cel putin dintii care sunt in legatura directa cu lucrarea protetica sa fie tratati minutios.

  Despre ce interventii este vorba ?

  • tratamentul cariilor
  • tratamentul endodontic corect al dintilor cu infectii apicale
  • tratamentul gingivitelor si al afectiunilor parodontiului marginal
  • extractia dintilor care nu mai pot fi tratati conservativ
  • detartraj si verificarea starii de igiena bucala

  !!!Pretul acestor interventii se adauga la costul final al lucrarii dentare si depinde de gradul si complexitatea tratamentelor pregatitoare necesare.

 2. Daca se realizeaza punti dentare, pretul final al lucrarii se obtine inmultind numarul total al elementelor puntii cu pretul unui element, in functie de tipul coroanelor ce alcatuiesc puntea dentara.

 3. Exista multe cabinete sau clinici stomatologice care calculeaza diferit pretul unei lucrari dentare. Totusi, la baza acestui calcul, stau multe din considerentele expuse mai sus.


Concluzii

 • Indicatia medicului stomatolog este primul lucru de care trebuie tinut cont.

 • Coroana ceramica este cea mai buna optiune deoarece :

  • are cea mai buna estetica si rezistenta
  • ceramica se leaga chimic de suportul metalic sau de zirconiu conferindu-i o mare putere si stabilitate
  • se adapteaza excelent dintelui pe care il imbraca
 • Daca va puteti permite, coroana ceramica pe schelet de aur sau zirconiu este o optiune excelenta.

 • In cazul dintilor din fata, cu pretentii estetice deosebite, coroana integral ceramica este varianta de electie.

 • Coroanele total metalice, coroanele metalo acrilice si coroanele metalo compozite sunt variante bune cand pacientii nu isi pot permite lucrari ceramice sau cand exista indicatii clare pentru acestea.