dentist
logo image
dentist

Cimentarea lucrarilor dentare

Inainte de cimentare, se va realiza proba lucrarii. Daca totul corespunde, se poate trece la cimentarea lucrarii.

In functie de situatia clinica, se poate opta pentru cimentarea provizorie sau cimentarea definitiva a lucrarii dentare.


Cimentarea provizorie

Foloseste cimenturi provizorii special fabricate pentru aceasta operatiune. Cimenturile provizorii se prepara prin amestecul a doua paste ; timpul de priza este destul de scurt.

Proprietatile cimenturilor provizorii :

 • Au o aderenta buna atat la dinte precum si la lucrarile dentare.
 • Sunt foarte bine tolerate de tesuturile dentare.
 • Lucrarile cimentate provizoriu se indeparteaza foarte usor.
 • Se resorb intr-un timp destul de scurt. Din acest motiv, lucrarile dentare cimentate provizoriu trebuie recimentate definitiv in maxim 3-4 saptamani.
 • Au rezistenta scazuta.
ciment provizoriu pentru lucrarile dentare

ciment provizoriu

Cimentarea provizorie se foloseste in 2 situatii

 • Cimentarea coroanelor provizorii sau a altor lucrari dentare provizorii.

 • Cimentarea provizorie a coroanelor sau puntilor dentare definitive.

  Lucrarile dentare se cimenteaza provizoriu cand se doreste o perioada de adaptare a organismului cu acestea sau cand se suspecteaza posibilitatea aparitiei unor complicatii la dintii situati sub lucrarea dentara.

  Daca apar asemenea complicatii (de exemplu o inflamatie pulpara la un dinte fara nervul scos), se poate indeparta lucrarea fara riscul de a o sectiona, dupa care se trateaza dintele sau dintii care au dezvoltat complicatiile.

  Exista numeroase situatii cand cimentarea provizorie nu este necesara.


Cimentarea definitiva

Foloseste cimenturi glasionomere speciale pentru lipire. Aceste cimenturi se prepara prin amestecul unui praf cu un lichid. Timpul de priza primar este de 1-2 minute dar priza definitiva a cimenturilor poate dura pana la 2 zile. Este motivul pentru care este bine ca lucrarile proaspat cimentate sa fie protejate la masticatie in primele zile.

Proprietatile cimenturilor definitive:

ciment glasionomer pentru cimentarea definitiva a coroanelor dentare

ciment fixare definitiva

 • Au o aderenta foarte buna atat la lucrarile dentare cat mai ales la dintii naturali. Exista specialisti care sustin ca se formeaza o legatura chimica extrem de rezistenta intre cimenturile glasionomere si dinte.

 • Sunt foarte bine tolerate de tesuturile dentare.

 • Au o rezistenta excelenta si nu se resorb in timp. Din pacate, aceasta rezistenta scade odata cu cresterea grosimii stratului de ciment.

  !!!Daca o lucrare dentara are o adaptare precara pe dintii stalpi ( este prea "larga" ), cimenturile de lipire nu vor putea compensa, decat in mica masura, acest neajuns. Rolul primordial al cimenturilor de lipire este de a umple golul ramas intre peretii interiori ai coroanei si dintele slefuit.

  In cazul unor lucrari bine adaptate, cimenturile de lipire, prin calitatile pe care le au, vor creste cu mult stabilitatea acestora.


Tehnica cimentarii lucrarilor dentare

 • Se spala si se degreseaza interiorul coroanelor dentare. Se monteaza aspiratorul de saliva in cavitatea bucala a pacientului, se izoleaza dintii ( cu diga sau cu rulouri de vata ) apoi se usuca cu atentie toti dintii slefuiti.

 • Se pregateste cimentul de lipire respectand cu strictete atat cantitatile de praf si lichid cat si timpul de pregatire. Acestea difera in functie de firma producatoare, fiind specificate in prospect.

 • Cand cimentul ajunge la consistenta optima, se introduce in interiorul coroanelor, cu grija, astfel incat sa se acopere toti peretii interiori.


  lucrari dentare fixe : cimentarea


 • Se introduce lucrarea in cavitatea bucala si se insera pe dintii stalpi, aplicand presiuni usoare. Lucrarea dentara trebuie sa intre pana in pozitia finala. Orice mica greseala poate compromite intreaga restaurare, deoarece, dupa priza cimentului definitiv, lucrarea este foarte greu de indepartat.

 • Se invita pacientul sa inchida in pozitia corecta doar dupa ce lucrarea a intrat in pozitia finala. Altfel se risca fractura coroanelor. Se verifica ocluzia ; aceasta trebuie sa fie 100% corecta.

 • Dupa priza primara, se indeparteaza cimentul ramas in jurul coroanelor dentare.


cimentarea coroanelor dentare

cimentarea coroanelor dentare


La final i se transmit pacientului precautiile ce trebuie luate in primele zile dupa cimentare.

 • sa protejeze la masticatie pe cat posibil partea respectiva
 • sa pastreze o igiena riguroasa
 • sa semnaleze medicului stomatolog orice durere sau disconfort ce ar putea aparea

De asemenea, pacientul va fi informat despre detaliile privind ingrijirea in timp a lucrarilor, datele controalelor periodice si alte informatii de interes.


Ce simptome pot aparea dupa lipirea definitiva a lucrarilor dentare ?

De obicei, evolutia este buna. Totusi, pot aparea unele reactii minore :

 • Durere la nivelul gingiei dintilor slefuiti. Deoarece coroanele dentare vor patrunde usor subgingival, e posibil sa fie nevoie de un anumit timp pana cand tesutul gingival se obisnuieste cu ele. Durerile sunt slabe si, de obicei, dispar in cateva zile.

 • Senzatie de disconfort la masticatie ( de exemplu : lucrarea dentara poate fi "usor inalta") . In aceasta situatie este necesara apelarea la medicul stomatolog pentru o adaptarea ocluzala a lucrarii. Aceasta este extrem de simpla si rapida.

 • Usoare dureri la cald si rece sau in timpul masticatiei pe partea respectiva. Daca durerile scad treptat in intensitate, de cele mai multe ori vor disparea odata cu trecerea timpului. Daca acestea se accentueaza, este obligatorie apelarea la medicul stomatolog.

!!!Este importanta semnalarea oricarui disconfort la nivelul lucrarilor dentare. Nesesizarea la timp a medicului stomatolog poate duce la agravarea simptomelor si complicarea tratamentelor.Ultimele articole

Implant dentar intr-o zi

Daca aveti un dinte distrus care trebuie inlocuit, un implant dentar ar putea fi o optiune excelenta. Este oare posibil ca atat implantul cat si coroana pe implant sa se pozitioneze in aceeasi zi cu extractia dintelui ? ...mai multe

Implant dentar sau punte clasica?

Cand doriti sa va inlocuiti unul sau mai multi dinti lipsa, va puteti confrunta cu o mare dilema: implant dentar sau lucrare clasica ? Cititi acest articol pentru a descoperi avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni ...mai multe

Durerea dentara

Aveti o durere de dinti ? Cititi articolul pentru a va identifica simptomele si a afla ce puteti face pentru a imbunatati situatia ...mai multe

Va recomandam

frica de dentist

Cum scapam de frica de dentist

Frica de medicul stomatolog ne determina pe multi dintre noi sa amanam tratamentele. Exista insa multe lucruri pe care le putem face pentru a controla aceasta frica ...mai multe

gutiera de protectie

Gutierele de protectie

Cand este indicat sa folosim gutiera de protectie ? Cum alegem cel mai indicat tip de gutiera ? ...mai multe

implanturile dentare zirconiu

Implanturile dentare din zirconiu

Lansarea implanturilor din zirconiu a fost un pas important in evolutia implantologiei. Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii implanturilor din zirconiu ...mai multe

fateta dentara

Fatetele dentare

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui. Fatetele se folosesc fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia ...mai multe