dentist
logo image
dentist

Bolile limbii


Ultima Actualizare: 22.08.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Limba este un organ vital si in acelasi timp instrumental vietii noastre de zi cu zi. Limba este supranumita "cel mai puternic muschi al corpului" deoarece este formata dintr-un grup de muschi care este atasat la planseul cavitatii bucale.

Limba ne permite sa simtim gustul alimentelor, sa inghitim si sa vorbim, fiind in acelasi timp un barometru al starii de bine a organismului.

limba

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Din fericire, de cele mai multe ori, aceste probleme nu sunt grave si se pot rezolva in scurt timp.

Totusi, in unele cazuri, o schimbare a culorii sau o durere la nivelul limbii poate indica o afectiune mai severa cum ar fi un deficit de vitamine sau chiar cancer oral. Din acest motiv, este indicat sa consultati medicul ori de cate ori observati afectiuni care persista la nivelul limbii.

Care este aspectul unei limbi sanatoase ?

Limba sanatoasa este umeda si are culoarea roz; uneori, poate prezenta o pelicula subtire de culoare alba la suprafata. Pe suprafata limbii, se pot observa o serie de mici proeminente, numite papile gustative. Cea mai mare parte a simtului gustativ se datoreaza acestor papile. Mici variatii in textura sau culoarea limbii pot fi considerate de asemenea normale.


Care sunt cauzele afectiunilor linguale ?

O varietate mare de cauze poate conduce la aparitia afectiunilor linguale. In functie de tipul afectiunii, factorii de risc includ fumatul, alcoolul in exces, igiena orala deficitara, anumite infectii virale precum si tulburari la nivelul sistemului imunitar (de aparare al organismului).

Unele persoane se nasc cu afectiuni la nivelul limbii care nu sunt deloc periculoase, in timp ce alte probleme pot aparea ca urmare a traumatismelor. In plus, anumite schimbari la nivelul limbii pot semnala boli generale localizate in alta parte a corpului.

Sistematizand, problemele ce apar la nivelul limbii se pot referi la:

Sa trecem in revista in cele ce urmeaza cele mai importante boli ale limbii, sistematizate intr-un mod cat mai accesibil si usor de inteles:

mergeti la prezentarea grafica


Limba alba

Mai multe afectiuni pot cauza aparitia unor depuneri de culoare alba pe suprafata limbii. Iata care sunt cele mai intalnite:


Limba rosie

Ca si in cazul limbii de culoare alba, mai multi factori pot contribui la schimbarea culorii limbii din roz in rosu. Cel mai evident este bineinteles consumul unor alimente de culoare rosie precum capsunile sau zmeura. Anumite alimente acide pot de asemenea favoriza o schimbare a culorii limbii alaturi de aparitia unui disconfort temporar.

Pe langa acesti factori alimentari, schimbarea in rosu a culorii limbii poate semnala o afectiune generala. Si anumiti factori locali pot determina aparitia unei limbi rosii:


Limba neagra paroasa

Chiar daca poate suna infricosator, limba neagra paroasa nu este o afectiune grava. In afara de aspectul limbii, boala este inofensiva si de obicei nu provoaca dureri.

limba neagra paroasa

limba neagra paroasa

Dupa cum am amintit, micile proeminente de pe suprafata limbii care ne ajuta sa simtim gustul alimentelor se numesc papile gustative. In unele cazuri, papilele devin extrem de lungi, aspect ce favorizeaza adapostirea bacteriilor intre ele.

Cand numarul bacteriilor creste, va aparea o culoare mai inchisa sau neagra iar papilele gustative crescute in exces vor avea aspectul firelor de par.

Se crede ca principala cauza a aparitiei acestei tulburari este schimbarea florei bacteriene din cavitatea bucala ca urmare a unui tratament cu antibiotice. Alti factori de risc includ igiena orala precara, fumatul, diabetul sau gura uscata.

Tratamentul recomandat se va axa in principal pe schimbari in dieta, renuntarea la fumat si deprinderea unor obiceiuri de igiena orala corecta care includ si perierea atenta a suprafetei limbii.


Dureri la nivelul limbii

Exista multe cauze care determina aparitia durerilor la nivelul limbii:


Inflamarea sau cresterea in volum a limbii

Daca observati ca limba se umfla brusc, cel mai probabil este vorba despre o reactie alergica. Alergiile la medicamente, anumite alimente sau chiar intepatura unei albine, pot provoca marirea brusca a volumului limbii, ceea ce poate cauza dificultati in respiratie. Asemenea reactii reprezinta o urgenta medicala.

Pe de alta parte, inflamarea limbii poate fi un semn al unor boli generale precum sindromul Down, cancerul lingual, hipertiroidismul sau leucemia. De asemenea, cresterea in volum a limbii poate fi un efect secundar al anumitor medicatii. De exemplu, medicamentele folosite in tratamentul hipertensiunii sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot avea (uneori) un asemenea efect secundar.

Muscarea accidentala a limbii sau consumul de alimente fierbinti, irita limba si conduc la inflamarea acesteia. Afectiuni locale precum candidoza bucala sau herpesul pot de asemenea favoriza cresterea in volum a limbii datorita inflamatiei.


Bibliografie

Webmd.com:

Nhs.uk:

Medicinenet.com:

Healthline.com:



Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe

bolile limbii infographic