Bolile limbii
Limba este un organ vital si in acelasi timp instrumental vietii noastre de zi cu zi. Limba este supranumita "cel mai puternic muschi al corpului" deoarece este formata dintr-un grup de muschi care este atasat la planseul cavitatii bucale.
Limba ne permite sa simtim gustul alimentelor, sa inghitim si sa vorbim, fiind in acelasi timp un barometru al starii de bine a organismului.
Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Din fericire, de cele mai multe ori, aceste probleme nu sunt grave si se pot rezolva in scurt timp.
Totusi, in unele cazuri, o schimbare a culorii sau o durere la nivelul limbii poate indica o afectiune mai severa cum ar fi un deficit de vitamine sau chiar cancer oral. Din acest motiv, este indicat sa consultati medicul ori de cate ori observati afectiuni care persista la nivelul limbii.
Care este aspectul unei limbi sanatoase ?
Limba sanatoasa este umeda si are culoarea roz; uneori, poate prezenta o pelicula subtire de culoare alba la suprafata. Pe suprafata limbii, se pot observa o serie de mici proeminente, numite papile gustative. Cea mai mare parte a simtului gustativ se datoreaza acestor papile. Mici variatii in textura sau culoarea limbii pot fi considerate de asemenea normale.
Care sunt cauzele afectiunilor linguale ?
O varietate mare de cauze poate conduce la aparitia afectiunilor linguale. In functie de tipul afectiunii, factorii de risc includ fumatul, alcoolul in exces, igiena orala deficitara, anumite infectii virale precum si tulburari la nivelul sistemului imunitar (de aparare al organismului).
Unele persoane se nasc cu afectiuni la nivelul limbii care nu sunt deloc periculoase, in timp ce alte probleme pot aparea ca urmare a traumatismelor. In plus, anumite schimbari la nivelul limbii pot semnala boli generale localizate in alta parte a corpului.
Sistematizand, problemele ce apar la nivelul limbii se pot referi la:
- dureri
- inflamatii
- schimbarea simtului gustativ
- schimbari de culoare
- schimbari de textura
Sa trecem in revista in cele ce urmeaza cele mai importante boli ale limbii, sistematizate intr-un mod cat mai accesibil si usor de inteles:
mergeti la prezentarea grafica
Limba alba
Mai multe afectiuni pot cauza aparitia unor depuneri de culoare alba pe suprafata limbii. Iata care sunt cele mai intalnite:
-
Candidoza bucala
Candidoza bucala este o infectie fungica cauzata de o "ciuperca" parazita numita Candida albicans. Boala se manifesta prin aparitia unor depuneri de culoare alba atat pe suprafata limbii cat si in alte zone ale cavitatii orale. Depunerile au o consistenta cremoasa si pot fi indepartate, expunand o zona de culoare rosie.
candidoza bucala
Pacientii pot acuza schimbari ale gustului sau aparitia unui gust neplacut in cavitatea bucala. In unele situatii, pot aparea dureri si dificultati la masticatie si inghitirea alimentelor.
Candidoza bucala este cel mai des consecinta unui tratament cu antibiotice atunci cand pacientii nu au luat si medicamente de protectie antimicotice. De obicei, in urma unui tratament cu antibiotice apare o schimbare in balanta bacteriilor din cavitatea bucala, aspect ce le permite agentilor fungici (mai ales Candida) sa se dezvolte mai usor.
Alti factori care pot favoriza aparitia bolii includ:
- pacientii care poarta proteze, mai ales daca acestea nu se adapteaza corespunzator
- persoane cu igiena orala deficitara
- persoane care sufera de diabet, xerostomie sau cei care urmeaza un tratament inhalator cu steroizi pentru astm sau alte boli pulmonare
- fumatul
- pacienti cu deficiente la nivelul sistemului imunitar datorita unor tratamente de radioterapie sau chimioterapie impotriva cancerului
Daca credeti ca suferiti de aceasta afectiune, este bine sa consultati medicul dumneavoastra. Netratata, boala va persista iar senzatia de disconfort la nivelul cavitatii bucale va continua.
Candidoza bucala se trateaza cu o medicatie antimicotica sub forma de geluri, lichide sau drajeuri care se aplica direct pe leziuni. Tratamentul dureaza de obicei de la 7 pana la 14 zile.
-
Leucoplazia
Leucoplazia este o afectiune care provoaca o crestere in exces a celulelor din cavitatea bucala. Aceasta conduce la formarea unor depozite de culoare alba pe suprafata limbii dar si in alte parti ale cavitatii orale. Spre deosebire de candidoza orala, depunerile au o consistenta mai dura si nu pot fi indepartate.
leucoplazia
Cauzele leucoplaziei nu sunt intotdeauna cunoscute, dar se considera ca fumatul este cel mai important factor favorizant. In plus, boala se poate dezvolta si in zone in care limba a fost iritata sau ranita in trecutul apropiat.
Leucoplazia este de obicei benigna si nu este periculoasa de una singura. Totusi, leucoplazia poate evolua spre cancer. Din acest motiv, este foarte important ca medicul dumneavoastra sa determine cauza exacta a depunerilor de culoare alba de pe limba. La nevoie, se va indica si o biopsie pentru a putea exclude cancerul.
-
Lichenul plan
Lichenul plan oral apare ca o retea dantelata de linii albe usor proeminente pe suprafata limbii sau in interiorul obrajilor. Cauzele afectiunii nu sunt inca foarte clar cunoscute, dar se considera ca lichenul plan este o inflamatie cronica care apare datorita unui raspuns autoimun al organismului (sistemul imunitar al organismului ataca propriile celule).
lichen plan
Desi se recomanda monitorizarea constanta a bolii (in cazuri rare poate evolua spre cancer), lichenul plan se vindeca de cele mai multe ori de la sine. Anumite masuri generale pot fi de mare ajutor: igiena orala corecta, reducerea fumatului (sau renuntarea) precum si evitarea alimentelor care pot irita mucoasa bucala.
Limba rosie
Ca si in cazul limbii de culoare alba, mai multi factori pot contribui la schimbarea culorii limbii din roz in rosu. Cel mai evident este bineinteles consumul unor alimente de culoare rosie precum capsunile sau zmeura. Anumite alimente acide pot de asemenea favoriza o schimbare a culorii limbii alaturi de aparitia unui disconfort temporar.
Pe langa acesti factori alimentari, schimbarea in rosu a culorii limbii poate semnala o afectiune generala. Si anumiti factori locali pot determina aparitia unei limbi rosii:
-
Limba rosie ca semn al unor boli generale
Deficitul de vitamine, precum vitamina B-12 sau acidul folic, poate cauza schimbarea culorii limbii in rosu. Uneori, limba ia aspectul unei capsuni, cu papilele gustative marite si rosii.
Alte afectiuni care au ca si semn o limba rosie sunt scarlatina si sindromul Kawasaki (o tulburare care afecteaza vasele de sange ce apare mai ales la copii sub varsta de 5 ani).
In oricare din aceste situatii, este indicat sa vizitati medicul de familie cat mai curand posibil.
-
Limba geografica
Limba geografica isi ia numele de la modelul sub forma de harta ce se formeaza pe suprafata limbii. Mai multe formatii de puncte rosii de diverse marimi, care uneori prezinta si o margine alba, se dezvolta in diferite zone ale limbii.
limba geografica
Formatiile isi pot schimba localizarea de-a lungul timpului; astfel, acestea pot aparea intr-un anumit loc pe suprafata limbii pentru ca mai apoi sa se mute intr-o zona cu totul diferita.
Afectiunea este de obicei nedureroasa, chiar daca in unele situatii poate provoca o crestere a sensibilitatii linguale la consumul anumitor alimente.
Ca regula generala, este bine sa consultati medicul dumneavoastra stomatolog ori de cate ori observati pete rosii pe suprafata limbii care nu dispar in cel multe 2 saptamani. Daca medicul confirma diagnosticul de limba geografica, de obicei nu este nevoie de nici un tratament. Daca afectiunea va provoaca disconfort, vi se va recomanda o medicatie topica, pentru a imbunatati situatia.
-
Eritroplazia
Eritroplazia este o boala destul de rara care se manifesta prin aparitia unor leziuni de culoare rosie pe suprafata limbii. Leziunile nu pot fi indepartate. Cu exceptia culorii, eritroplazia este similara cu leucoplazia.
Eritroplazia are un potential premalign mult mai ridicat decat leucoplazia. De aceea, se recomanda efectuarea unei biopsii la un medic chirurg maxilo-facial pentru a putea exclude cancerul.
Limba neagra paroasa
Chiar daca poate suna infricosator, limba neagra paroasa nu este o afectiune grava. In afara de aspectul limbii, boala este inofensiva si de obicei nu provoaca dureri.
limba neagra paroasa
Dupa cum am amintit, micile proeminente de pe suprafata limbii care ne ajuta sa simtim gustul alimentelor se numesc papile gustative. In unele cazuri, papilele devin extrem de lungi, aspect ce favorizeaza adapostirea bacteriilor intre ele.
Cand numarul bacteriilor creste, va aparea o culoare mai inchisa sau neagra iar papilele gustative crescute in exces vor avea aspectul firelor de par.
Se crede ca principala cauza a aparitiei acestei tulburari este schimbarea florei bacteriene din cavitatea bucala ca urmare a unui tratament cu antibiotice. Alti factori de risc includ igiena orala precara, fumatul, diabetul sau gura uscata.
Tratamentul recomandat se va axa in principal pe schimbari in dieta, renuntarea la fumat si deprinderea unor obiceiuri de igiena orala corecta care includ si perierea atenta a suprafetei limbii.
Dureri la nivelul limbii
Exista multe cauze care determina aparitia durerilor la nivelul limbii:
-
Traumatisme si accidente
Daca va muscati din greseala limba, va aparea o durere acuta care poate dura cateva zile, timp in care va scadea treptat in intensitate. Un alt motiv al aparitiei unor senzatii neplacute este consumarea unor alimente foarte fierbinti. Bruxismul sau scrasnitul dintilor poate irita marginile limbii, favorizand aparitia durerilor la acest nivel.
-
Afta bucala
Afta bucala este una din cele mai frecvente cauze de aparitie a durerilor la nivelul limbii. Aftele pot aparea oriunde in cavitatea bucala, dar se formeaza cel mai des pe partea dorsala a limbii sau sub aceasta. O afta bucala are culoarea alb-galbui, o forma rotunda sau ovala si uneori este inconjurata de o margine rosie.
afta bucala
Printre posibilele cauze, se numara traumatisme la nivelul cavitatii bucale (de exemplu, muscarea accidentala a limbii), ingredientele abrazive din pastele de dinti sau apele de gura, alergii la anumite alimente sau deficiente nutritionale.
Aftele recurente (care reapar continuu) pot fi cauzate de stres sau tulburari hormonale. Aftele bucale nu sunt cauzate de virusul herpetic.
De cele mai multe ori, aftele se vindeca de la sine in maxim 2 saptamani. In acest timp, este bine sa evitati alimentele care provoaca cresterea durerilor, precum mancarile foarte condimentate sau bauturile fierbinti. Daca aftele nu se vindeca in cateva saptamani sau apar extrem de frecvent, consultati medicul dumneavoastra.
-
Alte cauze
Cauze mai rare de aparitie a durerilor la nivelul limbii includ:
-
Glosodinia apare mai ales la femei dupa instalarea menopauzei. Printre simptome, se numara o senzatie de arsura la nivelul limbii si a buzelor asociata uneori cu gura uscata si un gust metalic.
-
Cancerul oral provoaca de obicei dureri in fazele mai avansate. Din acest motiv, este extrem de important sa consultati un medic specialist daca observati noduli sau umflaturi la nivelul limbii care nu se vindeca in cateva saptamani. Nu uitati, cancerul oral nu provoaca dureri in fazele incipiente.
-
Herpesul bucal este cauzat de virusul herpetic si se prezinta sub forma unor leziuni alb-galbui care au un continut lichid. Herpesul bucal se trateaza cu medicamente antivirale, de obicei sub forma de creme sau paste care se aplica direct pe leziune. Se indica tratamentul in faze cat mai incipiente.
-
Anumite afectiuni generale, precum diabetul sau anemia pot de asemenea cauza dureri la nivelul limbii.
-
Protezele sau aparatele ortodontice incorect adaptate pot cauza dureri temporare pana cand situatia se rezolva.
-
Nevralgia provoaca dureri extrem de intense pe traiectul unui nerv. Nevralgia se poate instala fara nici un motiv; in acelasi timp, afectiunea este favorizata de inaintarea in varsta, scleroza multipla, diabet, tumori maligne sau infectii locale.
-
Inflamarea sau cresterea in volum a limbii
Daca observati ca limba se umfla brusc, cel mai probabil este vorba despre o reactie alergica. Alergiile la medicamente, anumite alimente sau chiar intepatura unei albine, pot provoca marirea brusca a volumului limbii, ceea ce poate cauza dificultati in respiratie. Asemenea reactii reprezinta o urgenta medicala.
Pe de alta parte, inflamarea limbii poate fi un semn al unor boli generale precum sindromul Down, cancerul lingual, hipertiroidismul sau leucemia. De asemenea, cresterea in volum a limbii poate fi un efect secundar al anumitor medicatii. De exemplu, medicamentele folosite in tratamentul hipertensiunii sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot avea (uneori) un asemenea efect secundar.
Muscarea accidentala a limbii sau consumul de alimente fierbinti, irita limba si conduc la inflamarea acesteia. Afectiuni locale precum candidoza bucala sau herpesul pot de asemenea favoriza cresterea in volum a limbii datorita inflamatiei.
Bibliografie
Webmd.com: Tongue Problem Basics
Nhs.uk: Sore or painful tongue
Medicinenet.com: Tongue Problems
Healthline.com: Tongue Problems