dentist
logo image
dentist

Bruxismul sau scrasnitul din dinti

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Scrasnitul din dinti, cunoscut medical sub numele de bruxism, este o tulburare destul de comuna care afecteaza aproximativ 20 la suta din adulti si copii.

scrasnitul din dinti

Majoritatea persoanelor scrasnesc sau inclesteaza dintii din cand in cand, dar acest lucru nu este de obicei daunator. De exemplu, bruxismul ocazional poate aparea in timpul zilei, cand o persoana se concentreaza asupra unei anumite sarcini cum ar fi ridicatul unui obiect greu, condusul masinii sau compunerea unui document important.

Daca scrasnitul dintilor devine un obicei regulat, mai ales daca acesta se produce inconstient, in timpul noptii, acesta poate provoca complicatii importante atat la nivelul dintilor cat si in alte structuri ale cavitatii orale sau ale capului.


Care sunt cauzele aparitiei bruxismului ?

Cauzele aparitiei bruxismului nu sunt intotdeauna foarte clare, dar se considera ca, in general, acesta este legat de factori externi cavitatii orale cum ar fi stresul si anxietatea sau anumite tulburari ale somnului.

Scrasnitul dintilor mai poate aparea si ca efect secundar al anumitor medicamente antidepresive, fiind favorizat si de obiceiurile de viata nesanatoase.


De ce este bruxismul daunator ?

Scrasnitul regulat al dintilor poate crea multe probleme dentare: fracturarea sau ciobirea dintilor, cresterea mobilitatii sau chiar pierderea dintilor. Unul din semnele caracteristice ale bruxismului este abraziunea accentuata a dintilor, ceea ce determina aparitia unor dinti scurti si inestetici si, in unele situatii, cresterea sensibilitatii dentare.

efectele bruxismului asupra dintilor

abraziunea dintilor datorita bruxismului

Asemenea cazuri necesita de multe ori tratamente complexe pentru a restaura sau inlocui dintii afectati: coroane sau punti dentare, tratamente endodontice, implanturi si, uneori, chiar proteze.

Mai mult, bruxismul poate afecta si restaurarile dentare existente, crescand riscul de fracturare sau mobilizare al obturatilor, coroanelor sau puntilor precum si al implanturilor dentare. De fapt, bruxismul netratat reprezinta o contraindicatie in pozitionarea implanturilor.

Pe langa efectele negative asupra dintilor, bruxismul sever poate produce dureri si la nivelul oaselor maxilare si a muschilor masticatori, tulburari la nivelul articulatiei temporo-mandibulare si chiar schimbari in aspectul fetei.


De unde stiu ca sufar de bruxism ?

Deoarece scrasnitul dintilor apare de multe ori in timpul somnului, multe persoane nu sunt constiente ca sufera de aceasta afectiune. Daca suferiti de dureri constante de cap si/sau dureri la nivelul maxilarelor imediat dupa ce va treziti, este foarte posibil sa suferiti de bruxism nocturn.

Multa lume descopera ca sufera de bruxism de la soti sau parteneri, care aud scrasnitul dintilor in timpul noptii. Alte simptome posibile ale bruxismului includ: dureri la nivelul urechilor sau muschilor fetei, sau o senzatie de incordare si rigiditate la nivelul umerilor.

Daca aveti unul din aceste simptome sau observati a uzura anormala la nivelul dintilor, este bine sa contactati medicul dumneavoastra stomatolog. Acesta va examina cavitatea bucala, maxilarele si dintii pentru a cauta semne de bruxism si va va indica un tratament adecvat.


Cum putem trata bruxismul ?

In primul rand, este important sa contactati cat mai repede medicul dentist daca observati semne de bruxism. Datorita pregatirii sale, acesta va poate recomanda mai multe optiuni de tratament in functie de cauzele care au dus la aparitia bruxismului.

mergeti la prezentarea grafica


Cateva sfaturi care va vor ajuta sa opriti sau sa controlati scrasnitul din dinti

Puteti face mai multe lucruri pentru a preveni sau trata aceasta boala:Gutierele de protectie pentru bruxism

Gutierele de protectie pentru bruxism sau gutierele nocturne ajuta la reducerea activitatii musculare la nivelul maxilarelor pe timpul noptii. Totusi, acestea au doar un rol in ameliorarea simptomelor afectiunii, nu si in tratamentul acesteia.

Gutiera nocturna este un dispozitiv de plastic care acopera dintii uneia sau a ambelor arcade pentru a-i proteja pe timpul noptii. Intr-o oarecare masura, aceasta se aseamana cu gutiera de protectie pentru sportivi.

gutiera de protectie pentru bruxism

gutiera de protectie pentru bruxism

gutiera de protectie pentru bruxism in cavitatea bucala

gutiera de protectie pentru bruxism
in cavitatea bucala

Gutiera va crea o bariera intre dintii superiori si cei inferiori, protejandu-i de efectele daunatoare ale scrasnitului: fracturarea sau ciobirea dintilor, mobilizarea sau abraziunea accentuata. Mai mult, gutiera nocturna va echilibra presiunea de-a lungul intregii arcade si va reduce zgomotul produs prin scrasnitul dintilor.

In cele mai multe cazuri, gutiera se confectioneaza la cabinetul stomatologic in urma unei amprente luate de catre medicul dentist. Deoarece sunt confectionate individual pentru fiecare caz, aceste gutiere se recomanda in detrimentul celor ce pot fi achizitionate in anumite magazine sau farmacii, deoarece asigura un confort si o protectie sporita.


Tratamentul cauzelor care stau la baza afectiunii

Gutierele de protectie nocturna vor imbunatati considerabil situatia; totusi, acestea nu au nici un rol in tratamentul afectiunii. Din acest motiv, este extrem de important sa determinam si sa tratam cauza care a stat la baza aparitiei bruxismului.

In majoritatea situatiilor, bruxismul apare ca urmare a anxietatii si stresului sau este datorat unei tulburari de somn. Mai rar, acesta poate reprezenta un efect secundar al unor medicatii psihotrope.


a. Tratamentul stresului si anxietatii

Daca stresul si anxietatea reprezinta problema principala, apelarea la sedinte de terapie cognitiva comportamentala ar putea fi extrem de benefica. In cadrul sedintelor, un cadru medical specializat va va ajuta sa abordati problemele intr-un mod diferit pentru a reduce stresul.

In plus, daca bruxismul apare datorita stresului, este important sa incercati sa va relaxati inainte de a merge la culcare pentru a avea un somn cat mai odihnitor. Iata cateva sfaturi:


b. Tratamentul tulburarilor de somn

Astazi, un mare numar de specialisti considera ca principala cauza a scrasnitului involuntar din dinti in timpul noptii este o tulburare a somnului numita apnee de somn obstructiva. Aceasta afectiune cauzeaza intreruperea respiratiei in timpul somnului.

somn

Cercetatorii au studiat o serie de tomografii de creier la pacienti care aveau obstructii partiale ale cailor respiratorii in timp ce dormeau. In urma cercetarilor s-a stabilit ca pacientii scrasneau involuntar din dinti pentru a putea redeschide caile aeriene si a permite aerului sa intre in plamani.

Aceste studii recente sugereaza ca pentru a trata bruxismul nocturn trebuie eliminata cauza principala - care este apneea de somn obstructiva. Odata ce obstacolul ce blocheaza caile aeriene este indepartat, scrasnitul nu mai apare.

In concluzie, daca bruxismul a aparut datorita acestei tulburari a somnului, tratamentul ei va ajuta la reducerea sau eliminarea obiceiului. In acest scop, este indicat sa apelati la un medic specialist in medicina somnului (somnolog).


c. Bruxismul ca efect secundar al unor medicatii

Daca luati medicamente antidepresive si observati ca in paralel s-a instalat si bruxismul, discutati cu medicul specialist psihiatru. Acesta v-ar putea recomanda sa schimbati medicamentul. In nici un caz nu intrerupeti prescriptia medicala inainte de a consulta medicul specialist.


Nu uitati de controalele periodice

Daca suferiti de bruxism, este extrem de important sa vizitati regulat medicul stomatolog. In acest fel, orice problema dentara aparuta ca urmare a bruxismului poate fi tratata la timp, pentru a preveni complicatii ulterioare.


Bibliografie

Webmd.com:

Ask the Dentist by Dr. Mark Burhenne

Mayo Clinic:

Colgate.com - Oral Care Center:

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe

bruxism infographic