Bruxismul sau scrasnitul din dinti
Scrasnitul din dinti, cunoscut medical sub numele de bruxism, este o tulburare destul de comuna care afecteaza aproximativ 20 la suta din adulti si copii.
Majoritatea persoanelor scrasnesc sau inclesteaza dintii din cand in cand, dar acest lucru nu este de obicei daunator. De exemplu, bruxismul ocazional poate aparea in timpul zilei, cand o persoana se concentreaza asupra unei anumite sarcini cum ar fi ridicatul unui obiect greu, condusul masinii sau compunerea unui document important.
Daca scrasnitul dintilor devine un obicei regulat, mai ales daca acesta se produce inconstient, in timpul noptii, acesta poate provoca complicatii importante atat la nivelul dintilor cat si in alte structuri ale cavitatii orale sau ale capului.
Care sunt cauzele aparitiei bruxismului ?
Cauzele aparitiei bruxismului nu sunt intotdeauna foarte clare, dar se considera ca, in general, acesta este legat de factori externi cavitatii orale cum ar fi stresul si anxietatea sau anumite tulburari ale somnului.
Scrasnitul dintilor mai poate aparea si ca efect secundar al anumitor medicamente antidepresive, fiind favorizat si de obiceiurile de viata nesanatoase.
-
Stresul si anxietatea
Un numar important de cazuri de bruxism nocturn sunt cauzate de stres sau anxietate, care afecteaza subconstientul persoanelor in timpul somnului. De exemplu, stresul cauzat de un serviciu greu, cu ore suplimentare prelungite poate avea un efect negativ asupra somnului, provocand de multe ori si episoade repetate de bruxism nocturn.
Mai mult, stresul poate favoriza scrasnitul dintilor si in timpul zilei, cu efecte la fel de negative.
-
Tulburari de somn
Persoanele care sforaie sau cele care sufera de o tulburare a somnului numita apnee de somn obstructiva au sanse mai mari sa dezvolte bruxism nocturn. Apneea de somn obstructiva cauzeaza intreruperea respiratiei in timpul somnului.
Legatura dintre bruxism si apneea de somn a fost facuta relativ recent. Anumiti cercetatori sustin chiar ca apneea de somn obstructiva reprezinta cel mai important factor cauzator al bruxismului nocturn, scrasnitul dintilor fiind un reflex de aparare al organismului.
-
Medicamente
Bruxismul poate aparea uneori ca efect secundar al anumitor medicamente. Printre acestea se numara medicamentele psihotrope care afecteaza dispozitia, cum ar fi antidepresivele sau antipsihoticele.
Chiar daca studiile confirma o crestere a riscului de aparitie a bruxismului in asemenea situatii, multe persoane nu dezvolta nici un simptom.
-
Obiceiuri de viata
Anumite obiceiuri de viata cresc sansele de aparitie a bruxismului. Dintre acestea, enumeram:
- fumatul
- consumul excesiv de alcool
- consum excesiv de bauturi ce contin cofeina, cum ar fi cafeaua, cola sau anumite ceaiuri
- consum de droguri, mai ales ecstasy sau cocaina
De ce este bruxismul daunator ?
Scrasnitul regulat al dintilor poate crea multe probleme dentare: fracturarea sau ciobirea dintilor, cresterea mobilitatii sau chiar pierderea dintilor. Unul din semnele caracteristice ale bruxismului este abraziunea accentuata a dintilor, ceea ce determina aparitia unor dinti scurti si inestetici si, in unele situatii, cresterea sensibilitatii dentare.
abraziunea dintilor datorita bruxismului
Asemenea cazuri necesita de multe ori tratamente complexe pentru a restaura sau inlocui dintii afectati: coroane sau punti dentare, tratamente endodontice, implanturi si, uneori, chiar proteze.
Mai mult, bruxismul poate afecta si restaurarile dentare existente, crescand riscul de fracturare sau mobilizare al obturatilor, coroanelor sau puntilor precum si al implanturilor dentare. De fapt, bruxismul netratat reprezinta o contraindicatie in pozitionarea implanturilor.
Pe langa efectele negative asupra dintilor, bruxismul sever poate produce dureri si la nivelul oaselor maxilare si a muschilor masticatori, tulburari la nivelul articulatiei temporo-mandibulare si chiar schimbari in aspectul fetei.
De unde stiu ca sufar de bruxism ?
Deoarece scrasnitul dintilor apare de multe ori in timpul somnului, multe persoane nu sunt constiente ca sufera de aceasta afectiune. Daca suferiti de dureri constante de cap si/sau dureri la nivelul maxilarelor imediat dupa ce va treziti, este foarte posibil sa suferiti de bruxism nocturn.
Multa lume descopera ca sufera de bruxism de la soti sau parteneri, care aud scrasnitul dintilor in timpul noptii. Alte simptome posibile ale bruxismului includ: dureri la nivelul urechilor sau muschilor fetei, sau o senzatie de incordare si rigiditate la nivelul umerilor.
Daca aveti unul din aceste simptome sau observati a uzura anormala la nivelul dintilor, este bine sa contactati medicul dumneavoastra stomatolog. Acesta va examina cavitatea bucala, maxilarele si dintii pentru a cauta semne de bruxism si va va indica un tratament adecvat.
Cum putem trata bruxismul ?
In primul rand, este important sa contactati cat mai repede medicul dentist daca observati semne de bruxism. Datorita pregatirii sale, acesta va poate recomanda mai multe optiuni de tratament in functie de cauzele care au dus la aparitia bruxismului.
mergeti la prezentarea grafica
Cateva sfaturi care va vor ajuta sa opriti sau sa controlati scrasnitul din dinti
Puteti face mai multe lucruri pentru a preveni sau trata aceasta boala:
-
Reduceti stresul
Dozele ridicate de stres pot avea un efect negativ asupra somnului, putand declansa episoade de bruxism nocturn. Ascultati muzica sau faceti o baie calda inainte de culcare. Aceste deprinderi va vor ajuta sa va relaxati si vor scadea sansele episoadelor de bruxism in timpul somnului.
-
Evitati substantele stimulante inainte de culcare
Reduceti consumul de bauturi si alimente bogate in cofeina: cafea, ceaiuri, cola si incercati sa le evitati de tot seara. De asemenea, scrasnitul dintilor tinde sa se intensifice in urma consumului de alcool; asadar, reduceti consumul de bauturi alcoolice seara daca stiti ca suferiti de bruxism.
Incercati sa renuntati la fumat si nu folositi droguri precum ecstasy sau cocaina.
-
Evitati obiceiurile nesanatoase in timpul zilei
Nu roadeti pixuri, creioane sau orice alte obiecte "nealimentare" si reduceti consumul de guma de mestecat daca stiti ca suferiti de aceasta afectiune. Asemenea obiceiuri vor permite muschilor maxilari sa se obisnuiasca si mai mult cu scrasnitul.
Daca observati ca scrasniti dintii in timpul zilei, impuneti-va sa renuntati la obicei. O buna metoda este pozitionarea varfului limbii intre maxilare; in acest fel, va puteti antrena muschii maxilarelor sa se relaxeze.
-
Practicati obiceiuri sanatoase inainte de culcare
Un somn odihnitor este esential in controlul bruxismului nocturn. Din acest motiv, este important sa va relaxati inainte de a merge la culcare: faceti o baie calda, ascultati muzica sau cititi o carte buna.
Daca tot aveti probleme cu somnul, apelati la un medic specialist in medicina somnului (somnolog).
Daca stiti ca scrasniti din dinti in timpul noptii, tineti un prosop cald pe obraz in dreptul urechii inainte de a merge la culcare: aceasta va ajuta muschii sa se relaxeze.
Gutierele de protectie pentru bruxism
Gutierele de protectie pentru bruxism sau gutierele nocturne ajuta la reducerea activitatii musculare la nivelul maxilarelor pe timpul noptii. Totusi, acestea au doar un rol in ameliorarea simptomelor afectiunii, nu si in tratamentul acesteia.
Gutiera nocturna este un dispozitiv de plastic care acopera dintii uneia sau a ambelor arcade pentru a-i proteja pe timpul noptii. Intr-o oarecare masura, aceasta se aseamana cu gutiera de protectie pentru sportivi.
gutiera de protectie pentru bruxism
gutiera de protectie pentru bruxism
in cavitatea bucala
Gutiera va crea o bariera intre dintii superiori si cei inferiori, protejandu-i de efectele daunatoare ale scrasnitului: fracturarea sau ciobirea dintilor, mobilizarea sau abraziunea accentuata. Mai mult, gutiera nocturna va echilibra presiunea de-a lungul intregii arcade si va reduce zgomotul produs prin scrasnitul dintilor.
In cele mai multe cazuri, gutiera se confectioneaza la cabinetul stomatologic in urma unei amprente luate de catre medicul dentist. Deoarece sunt confectionate individual pentru fiecare caz, aceste gutiere se recomanda in detrimentul celor ce pot fi achizitionate in anumite magazine sau farmacii, deoarece asigura un confort si o protectie sporita.
Tratamentul cauzelor care stau la baza afectiunii
Gutierele de protectie nocturna vor imbunatati considerabil situatia; totusi, acestea nu au nici un rol in tratamentul afectiunii. Din acest motiv, este extrem de important sa determinam si sa tratam cauza care a stat la baza aparitiei bruxismului.
In majoritatea situatiilor, bruxismul apare ca urmare a anxietatii si stresului sau este datorat unei tulburari de somn. Mai rar, acesta poate reprezenta un efect secundar al unor medicatii psihotrope.
a. Tratamentul stresului si anxietatii
Daca stresul si anxietatea reprezinta problema principala, apelarea la sedinte de terapie cognitiva comportamentala ar putea fi extrem de benefica. In cadrul sedintelor, un cadru medical specializat va va ajuta sa abordati problemele intr-un mod diferit pentru a reduce stresul.
In plus, daca bruxismul apare datorita stresului, este important sa incercati sa va relaxati inainte de a merge la culcare pentru a avea un somn cat mai odihnitor. Iata cateva sfaturi:
- faceti o baie calda
- ascultati muzica preferata
- cititi o carte inainte de culcare
- incercati exercitii de relaxare musculara
- in cazuri mai grave, puteti apela la medicul de familie pentru a va prescrie o reteta de medicamente relaxante musculare
b. Tratamentul tulburarilor de somn
Astazi, un mare numar de specialisti considera ca principala cauza a scrasnitului involuntar din dinti in timpul noptii este o tulburare a somnului numita apnee de somn obstructiva. Aceasta afectiune cauzeaza intreruperea respiratiei in timpul somnului.
Cercetatorii au studiat o serie de tomografii de creier la pacienti care aveau obstructii partiale ale cailor respiratorii in timp ce dormeau. In urma cercetarilor s-a stabilit ca pacientii scrasneau involuntar din dinti pentru a putea redeschide caile aeriene si a permite aerului sa intre in plamani.
Aceste studii recente sugereaza ca pentru a trata bruxismul nocturn trebuie eliminata cauza principala - care este apneea de somn obstructiva. Odata ce obstacolul ce blocheaza caile aeriene este indepartat, scrasnitul nu mai apare.
In concluzie, daca bruxismul a aparut datorita acestei tulburari a somnului, tratamentul ei va ajuta la reducerea sau eliminarea obiceiului. In acest scop, este indicat sa apelati la un medic specialist in medicina somnului (somnolog).
c. Bruxismul ca efect secundar al unor medicatii
Daca luati medicamente antidepresive si observati ca in paralel s-a instalat si bruxismul, discutati cu medicul specialist psihiatru. Acesta v-ar putea recomanda sa schimbati medicamentul. In nici un caz nu intrerupeti prescriptia medicala inainte de a consulta medicul specialist.
Nu uitati de controalele periodice
Daca suferiti de bruxism, este extrem de important sa vizitati regulat medicul stomatolog. In acest fel, orice problema dentara aparuta ca urmare a bruxismului poate fi tratata la timp, pentru a preveni complicatii ulterioare.
Bibliografie
Webmd.com: Dental Health and Teeth Grinding (Bruxism)
Ask the Dentist by Dr. Mark Burhenne The Real Reason You Grind Your Teeth
Mayo Clinic: Bruxism (teeth grinding)
Colgate.com - Oral Care Center: Teeth Grinding: How To Stop Grinding Your Teeth At Night!