dentist
logo image
dentist

Cancerul bucal


Ultima Actualizare: 8.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

In termeni medicali, cancerul este definit ca o proliferare necontrolata de celule in interiorul unui tesut sau organ. Acestea vor inlocui celulele specializate ale organului respectiv si vor invada tesuturi sau structuri invecinate, provocand daune ireversibile. Cancerul poate afecta aproape orice organ sau tesut al corpului, iar cavitatea bucala nu face o exceptie.

Cancerul bucal, cunoscut si sub numele de cancer oral sau tumora maligna orala, se manifesta de obicei ca o tumefiere sau o leziune pe mucoasa bucala care nu se vindeca. Cancerul oral poate aparea in mai multe locuri ale cavitatii bucale:

cancer bucal

cancer bucal

Mai rar, cancerul bucal se poate dezvolta si in alte zone: la nivelul glandelor salivare, in sinusurile maxilare sau la nivelul faringelui.

Daca nu este diagnosticat din timp, cancerul oral pune in pericol viata pacientului. Totusi, daca cancerul bucal este depistat in stadiile initiale, exista sanse foarte mari ca acesta sa fie tratat, vindecarea fiind completa.

Cine poate fi afectat de cancer bucal ?

Cancerul bucal este al saselea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Afectiunea apare mai des la persoane peste 40 de ani; totusi, in ultimii ani s-a observat o crestere a incidentei cancerului oral si in randul persoanelor mai tinere. Infectiile cu papiloma virus (HPV) sunt asociate cu majoritatea acestor cazuri.




E-book or Paperback

How Efficient are At-Home Teeth Whitening Procedures?
Are you looking to whiten your teeth at home but need help deciding what product to use? Our book compares the best at-home teeth whitening methods to help you understand which procedures work best and why.

Learn More



Cancerul oral apare mai frecvent la barbati. Unul dintre motive ar putea fi acela ca, in medie, barbatii consuma o cantitate mai mare de bauturi alcoolice in comparatie cu femeile.


Care sunt cauzele de aparitie ale cancerului bucal ?

Exista doua cauze principale care duc la aparitia cancerului bucal: fumatul si alcoolul. Ambele contin compusi chimici care altereaza ADN-ul celular, conducand la transformarea celulelor in celule canceroase.

  • Fumatul

    Tutunul de orice fel creste riscul aparitiei cancerului oral. Fumatorii de tigari, tigarete, trabucuri sau pipe prezinta un risc crescut in dezvoltarea cancerului la nivelul buzelor, limbii sau obrajilor. Produsele speciale din tutun care se mesteca sau se aspira sunt de asemenea periculoase; studiile arata ca incidenta cancerului bucal este de 50 de ori mai mare la persoanele care consuma astfel de substante.

    Fumatul favorizeaza si aparitia cancerului la nivelul altor organe cum ar fi plamanii, ficatul, pancreasul sau esofagul. Cercetarile arata ca 90% din persoanele care dezvolta aceste tipuri de cancer sunt fumatoare.

  • Consum excesiv de bauturi alcoolice

    Consumul peste masura de bauturi alcoolice creste pericolul dezvoltarii cancerului bucal; in cazul persoanelor care mai si fumeaza riscul este si mai mare.

  • Dieta

    Exista dovezi care arata ca o dieta saraca creste riscul aparitiei cancerului oral. O dieta sanatoasa si echilibrata, care contine suficiente fructe si legume este o metoda buna de a ne proteja impotriva aparitiei acestei afectiuni nedorite.

  • Expunere prelungita la soare

    Expunerea exagerata la soare creste incidenta cancerului la nivelul buzelor, mai ales la varste tinere.

  • Papiloma virus (HPV)

    Papiloma virusul uman (HPV) este o familie de virusuri care afecteaza pielea si membranele umede care captusesc diferite organe precum colul uterin, cavitatea bucala sau gatul. Infectia cu HPV se poate transmite prin contact sexual normal sau oral, dar si printr-un contact apropiat ("piele la piele") cu o persoana deja infectata.

    HPV poate provoca o proliferare necontrolata a celulelor din anumite tesuturi si reprezinta cauza principala a cancerului de col uterin. Unii cercetatori sugereaza ca in viitorul apropiat, infectia cu HPV va reprezenta, alaturi de fumat si alcool, si una din principalele cauze in aparitia cancerului bucal.

  • Leziuni recurente la nivelul mucoasei bucale

    Marginile ascutite ale dintilor distrusi sau protezele incorect adaptate pot cauza leziuni persistente la nivelul mucoasei bucale. Exista anumite sanse ca, cancerul bucal sa se dezvolte chiar pe aceste zone.


Tipuri de cancer bucal

Toate tumorile maligne se pot clasifica in functie de tipul de celule in care a inceput dezvoltarea cancerului. Exista 5 tipuri de cancer care se pot dezvolta in cavitatea bucala:


Semnele si simptomele cancerului bucal

Cancerul oral se poate forma oriunde in cavitatea bucala. Depistarea precoce este cruciala in prognosticul acestei afectiuni. De aceea, este recomandat sa anuntati imediat medicul dumneavoastra daca unul din semnele sau simptomele enumerate mai jos persista pentru mai mult de 2 saptamani.

Uneori, cancerul se manifesta ca o ulceratie pe mucoasa bucala care nu se vindeca normal. Un nodul sau o umflatura intr-o zona a cavitatii bucale sau un grup de pete albe sau rosii prezente pe mucoasa pentru mai mult timp pot fi alte semnale timpurii ale unei leziuni maligne.

Semnele si simptomele cancerului bucal pot include:

  • leziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei bucale care nu se vindeca in doua saptamani
  • noduli sau umflaturi fara o cauza aparenta, eroziuni sau zone mai aspre pe mucoasa bucala care nu dispar
  • sangerari inexplicabile la nivelul cavitatii bucale
  • noduli persistenti la nivelul gatului
  • depuneri rosii sau albicioase pe mucoasa bucala care nu dispar in cateva saptamani
  • senzatii persistente de furnicaturi sau amorteala la nivelul buzelor sau limbii
  • dinti mobili fara o cauza aparenta sau alveole care nu se vindeca in urma unei extractii
  • probleme la masticatie, inghitit sau vorbit care nu dispar
  • dureri cronice in gat, raguseli persistente sau schimbarea vocii
  • leziuni frecvente care ingreuneaza purtarea protezelor
  • dureri in urechi
  • scaderi dramatice in greutate
cancer bucal pe marginile limbii

cancer bucal se poate prezenta ca o leziune pe marginea limbii care nu se vindeca


Screening pentru cancer oral

Controalele regulate la medicul specialist in vederea depistarii timpurii a cancerului bucal sunt esentiale. Aceste examinari efectuate cu un scop precis se numesc screening oral.

In timpul unui screening de rutina, medicul stomatolog va investiga cu atentie cavitatea bucala pentru a depista orice leziune sau nodul cu potential de malignizare. De asemenea, acesta va cerceta si eventuala prezenta a unuia dintre semnele enumerate mai sus.

Controlul se completeaza cu palparea regiunii gatului, pentru a observa prezenta eventualilor noduli, examinarea atenta a maxilarelor precum si a marginilor limbii si a planseului bucal.

Daca medicul va descoperi o leziune suspecta, se va indica efectuarea unei biopsii. Biopsia reprezinta o mostra de celule recoltate de la nivelul ariei suspecte care vor fi cercetate sub microscop pentru a determina daca celulele sunt maligne sau nu. De obicei, pentru biopsie se realizeaza o mica incizie din zona respectiva, iar proba colectata este trimisa la laborator.

Daca rezultatul biopsiei este pozitiv (adica se detecteaza prezenta celulelor canceroase), se va recomanda efectuarea mai multor teste pentru a se putea stabili planul de tratament. Aceste teste pot include analize de sange, consult la medici de alte specialitati, radiografii, tomografii sau RMN.

In ultimii ani, au aparut si tehnologii noi care permit un screening mult mai precis:

Screening-ul pentru cancer oral se efectueaza odata la sase luni. Cei mai multi medici vor realiza acest screening in timpul controalelor stomatologice periodice.


Metode de prevenire a cancerului bucal

Prevenirea cancerului bucal alaturi de depistarea timpurie reprezinta cele mai eficiente metode de abordare ale acestei boli. Puteti face multe lucruri pentru a scadea riscul de aparitie a cancerului oral:

  • Renuntati la fumat. In acest fel veti reduce serios riscurile asupra sanatatii dumneavoastra, indiferent de cat timp fumati.

  • Nu consumati bauturi alcoolice in exces, mai ales daca faceti acest lucru in mod regulat.

  • Limitati timpul de expunere la soare. Expunerea repetata poate favoriza aparitia cancerului de buze, mai ales la nivelul buzei inferioare. Nu uitati sa folositi o crema de protectie eficienta atat pentru pielea corpului cat si pentru buze.

  • O dieta bogata si diversificata, care contine multe fructe si legume (bogate in vitaminele A, C si E) ofera o protectie impotriva dezvoltarii cancerului oral. Uleiul de masline si pestele sunt de asemenea recomandate.

  • Relatii sexuale protejate precum si limitarea numarului de parteneri/partenere pot reduce riscul de infectie cu papiloma virus (HPV).

Daca observati orice modificari anormale la nivelul cavitatii bucale care nu se vindeca in 2 saptamani, nu uitati sa anuntati medicul dumneavoastra. Screening-ul oral efectuat la fiecare 6 luni este o alta masura importanta.


Cum se trateaza cancerul bucal ?

Daca tratamentul incepe in stadiile incipiente ale afectiunii, exista mari sanse de reusita. De aceea, este crucial sa raportati prompt medicului stomatolog sau de familie orice modificari neobisnuite ce apar in cavitatea bucala.

De ce este atat de importanta depistarea timpurie a cancerului bucal ?

Pe parcursul acestui articol, am subliniat de mai multe ori importanta vitala pe care o are diagnosticarea incipienta a cancerului. Exista 2 motive principale pentru acest aspect:

  1. Daca cancerul bucal este descoperit repede, tratamentul se poate rezuma la o interventie chirurgicala minora. In acest fel, atat rezultatele estetice cat si prognosticul general sunt mult mai bune.

  2. Exista 2 moduri prin care celulele canceroase se pot raspandi in organism

    • Direct - afectiunea maligna se poate transmite in tesuturile invecinate
    • Prin sistemul limfatic, care este o retea de vase si noduli ce strabate organismul. Acest mod de raspandire al cancerului se numeste metastaza. Metastazele maligne se pot raspandi de la nivelul cavitatii bucale in organe vitale precum plamanii, ficatul sau pancreasul. Daca cancerul ajunge in aceste organe, sansele de reusita a tratamentului (si implicit de supravietuire a pacientului) scad dramatic.

    De aceea, este esential ca afectiunea sa fie depistata si tratata inainte sa se raspandeasca in alte parti ale organismului.

Care sunt principalele optiuni de tratament ?

Cancerul bucal se trateaza asemanator afectiunilor maligne din alte parti ale organismului. Exista 3 metode principale de abordare a tratamentului:

  • Tratament chirurgical

    Intreaga leziune canceroasa este indepartata chirurgical impreuna cu o mica zona de tesut sanatos din jur pentru a avea asigurarea ca toate celulele maligne au fost inlaturate. Scopul interventiei este de a indeparta toate tesuturile afectate, fara a periclita integritatea structurilor din celelalte zone ale cavitatii bucale.

  • Radioterapia

    Radioterapia foloseste raze X cu energie puternica pentru a ucide celulele maligne. In cazul cancerului bucal, radioterapia se foloseste de obicei dupa interventia chirurgicala pentru a preveni eventualele recidive. In general, procedura se efectueaza zilnic timp de aproximativ sase saptamani, dar acest aspect depinde de marimea tumorii si de gradul de raspandire al acesteia.

  • Chimioterapia

    Chimioterapia foloseste medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase. Aceste medicamente vor afecta structura ADN a celulelor maligne, intrerupandu-le posibilitatea de inmultire. Chimioterapia se poate combina cu radioterapia cand afectiunea maligna este deja raspandita sau cand exista un risc crescut de recidiva.

De cele mai multe ori, planul de tratament va reprezenta o combinatie intre metode: tumora maligna va fi indepartata chirurgical, urmata de un tratament de radioterapie si/sau chimioterapie folosite pentru a distruge celulele maligne ramase. In afara de inlaturarea in totalitate a tesuturilor canceroase, tratamentul trebuie sa se concentreze si pe alte 2 aspecte importante:

  • Mentinerea sau refacerea aspectului estetic al cavitatii bucale si al fetei
  • Restaurarea functiilor importante precum respiratia, masticatia si vorbitul

Vestea buna este ca, datorita progreselor realizate in domeniu, sansele de reusita a tratamentului sunt mai bune acum decat niciodata. Mai mult, daca cancerul bucal este diagnosticat in fazele initiale, un tratament complet este posibil in pana la 90% din cazuri folosind doar metoda chirurgicala.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe