dentist
logo image
dentist

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este o problema intalnita la un numar destul de mare de persoane. Aceasta afectiune apare cand smaltul care protejeaza dintii devine prea subtire sau cand gingia se retrage de la nivelul dintilor lasand zone din radacinile acestora descoperite.

sensibilitate dentara

Sensibilitatea dentara se manifesta prin dureri de intensitate variabila la nivelul unui dinte sau grup de dinti. Durerile sunt declansate de consumul alimentelor reci, calde, dulci sau acide, de periajul dentar si, uneori, chiar de inspirarea aerului mai rece.

Sensibilitatea dentara poate aparea si disparea de mai multe ori pe parcursul timpului.


Originea sensibilitatii dentare

Dintii sanatosi sunt alcatuiti din tesuturi dure care protejeaza pulpa dentara (sau "nervul") situata in mijloc. Cea mai mare parte a unui dinte este alcatuita dintr-un material organic, de culoare galbuie, numit dentina.

La nivelul coroanei dintelui, dentina este protejata la exterior de un strat extrem de rezistent de smalt. Smaltul este cel mai dur tesut din organismul uman si nu contine nici vase de sange si nici nervi. Smaltul este mai gros spre varful dintelui si mai subtire la nivelul gingiei.

La nivelul radacinilor, dentina este acoperita de un strat subtire de cement dentar. Cementul nu este asa de dur si rezistent ca smaltul, jucand mai mult un rol in sustinerea dintelui in alveola osoasa prin intermediul ligamentelor periodontale.

alcatuirea dintelui
retractie gingivala

retractie gingivala

Dentina contine o serie de canalicule microscopice umplute cu terminatii nervoase minuscule care pornesc de la nivelul pulpei si se indreapta spre exteriorul dintelui, ajungand pana la granita dintre dentina si smalt respectiv dentina si cement. Acestea se numesc canalicule dentinare.

canalicule dentinare

canalicule dentinare

!!!Sensibilitatea dentara apare atunci cand dentina isi pierde stratul protector de smalt sau cement iar stimulii externi, reprezentati de alimente calde, reci sau dulci ajung pana la nivelul terminatiilor nervoase din interiorul canaliculelor dentinare.

Este de remarcat ca la nivelul radacinii, dintele mai are un strat protector reprezentat de gingia care inveleste dintii pana la nivelul coroanei acestora. Cementul dentar dezvelit (spre deosebire de smalt) este la randul lui sensibil la variatiile de temperatura.


Care sunt cauzele sensibilitatii dentare ?

Sensibilitatea dentara poate fi provocata de mai multi factori:

Factori care provoaca pierderi de smalt

Factori care lasa descoperite portiuni de pe suprafata radacinii dintilor

punga parodontala

punga parodontala

Alte cauze


Cum putem preveni aparitia sensibilitatii dentare ?

Putem face multe lucruri pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare. Majoritatea masurilor care urmeaza nu sunt dedicate exclusiv prevenirii sensibilitatii dentare, ci ajuta si la mentinerea sanatatii orale in general.


Cum se trateaza sensibilitatea dentara ?

Daca aveti probleme cu sensibilitatea dentara, incepeti prin a vizita medicul dumneavoastra. Sensibilitatea dentara este in mod normal cauzata de o uzura a smaltului (care lasa descoperita dentina) sau de expunerea unor zone de pe suprafata radacinilor.

Totusi, in unele situatii, durerile sau disconfortul pot avea alte cauze: o carie dentara, un dinte fracturat sau o obturatie mobila. Un examen stomatologic va clarifica diagnosticul si va exclude orice alte cauze.

Uneori, tratamentul se poate rezuma la obturarea unei carii sau inlocuirea unei obturatii. Daca este necesar, medicul va poate prezenta si metode de periaj mai eficiente si mai sigure.

Tratamentul sensibilitatii variaza in functie de gravitatea leziunii si circumstantele clinice:
Ultimele articole

Aparatele dentare "invizibile"

Indreptarea sau alinirea dintilor NU trebuie neaparat sa presupuna aparate dentare pe care toata lumea sa le vada. Puteti obtine zambetul pe care vi l-ati dorit si cu ajutorul unor aparate dentare estetice cum ar fi unul din cele descrise in acest articol ...mai multe

Cancerul bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe

Stomatologia moderna: tehnologie de ultima generatie

Poate ca ati auzit sau ati citit cum o serie de cabinete sau clinici stomatologice ofera "tratamente ultramoderne". Cititi acest articol pentru a descoperi care sunt tehnicile si aparaturile de ultima generatie in stomatologie si cum pot ele creste calitatea si confortul tratamentelor dentare ...mai multe