Diga dentara
Ce este diga dentara ?
Diga (sau diga dentara) este o folie subtire si dreptunghiulara, confectionata de obicei din latex, folosita in stomatologie pentru a izola unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale.
Diga are 2 functii principale :
Previne contaminarea campului operator (unul sau mai multi dinti) cu saliva. Acest aspect este important in special in timpul tratamentelor endodontice (cand microorganismele din saliva ar putea contamina canalele radiculare) sau in timpul aplicarii obturatiilor fotopolimerizabile cand este foarte important ca, campul operator sa fie uscat.
Previne inghitirea sau inhalarea instrumentelor, materialelor sau a altor substante rezultate in urma diverselor tratamente stomatologice.
Diga poate avea multiple culori. Pentru pacientii alergici la latex, exista si alte materiale din care se poate confectiona diga.
Diga se foloseste mai ales in timpul tratamentelor endodontice, in timpul cimentarii lucrarilor dentare sau cand se aplica o obturatie fotopolimerizabila.
Cum se monteaza diga ?
Medicul stomatolog va folosi un perforator specific pentru a face unul sau mai multe orificii in folia de latex in dreptul dintelui sau dintilor care vor fi tratati. Folia de latex se monteaza pe un cadru metalic pentru o manevrare mai usoara.
O clema specifica este pozitionata in jurul dintelui pentru a preveni alunecarea digii, apoi folia cu orificiul se ajusteaza de jur imprejurul clemei.
Care sunt avantajele digii ?
Previne contaminarea campului operator cu microorganisme din saliva. Acest aspect este foarte important in timpul tratamentelor endodontice deoarece, contaminarea canalelor radiculare cu bacterii din saliva in timpul interventiei, poate duce la compromiterea tratamentului.
Pastreaza campul operator uscat. Cand se cimenteaza o lucrare dentara sau se executa o obturatie, dintele trebuie sa fie uscat, altfel exista riscul ca materialele sa nu adere la dinte.
Previne inghitirea sau aspirarea instrumentelor sau materialelor si protejeaza tesuturile orale. Anumite materiale pot rani tesuturile orale sau pot fi toxice daca sunt inghitite (de exemplu, anumite solutii folosite pentru irigarea canalelor radiculare in timpul tratamentelor endodontice).
Sporeste vizibilitatea medicului asupra campului operator.
Dezavantaje
Montarea digii necesita destul de mult timp
-
Deoarece blocheaza cavitatea bucala, pacientii vor respira mai mult pe nas. De aceea, este indicat ca pacientii sa poata respira confortabil pe nas.
Din acest motiv, multi pacienti sunt ingrijorati ca, dupa montarea digii, nu vor putea respira sau inghiti normal. Totusi, in majoritatea situatilor, exista suficient spatiu la marginea digii pentru ca pacientii sa poata respira chiar pe gura.
Unii pacienti au o senzatie de claustrofobie.
Comunicarea intre pacient si doctor este redusa ceea ce poate provoca uneori cresterea anxietatii pacientilor.
Chiar daca majoritatea specialistilor sunt de acord ca diga are anumite avantaje, putine cabinete stomatologice particulare folosesc diga ca metoda standard de izolare a dintilor.
Anumiti specialisti chiar contraindica folosirea nerestrictionata a digii deoarece, sustin ei, exista metode mai eficiente si mai confortabile de izolare (cum ar fi aparatele de aspiratie de mare viteza, dispozitive de indepartare a buzelor si obrajilor, rulouri din vata etc.) .
Totusi, cel putin pentru anumite interventii stomatologice (de exemplu, tratamentul endodontic), o diga corect montata poate creste sansele de succes.