dentist
logo image
dentist

Diga dentara

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Ce este diga dentara ?

Diga (sau diga dentara) este o folie subtire si dreptunghiulara, confectionata de obicei din latex, folosita in stomatologie pentru a izola unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale.

diga

Diga are 2 functii principale :

  1. Previne contaminarea campului operator (unul sau mai multi dinti) cu saliva. Acest aspect este important in special in timpul tratamentelor endodontice (cand microorganismele din saliva ar putea contamina canalele radiculare) sau in timpul aplicarii obturatiilor fotopolimerizabile cand este foarte important ca, campul operator sa fie uscat.

  2. Previne inghitirea sau inhalarea instrumentelor, materialelor sau a altor substante rezultate in urma diverselor tratamente stomatologice.

Diga poate avea multiple culori. Pentru pacientii alergici la latex, exista si alte materiale din care se poate confectiona diga.

Diga se foloseste mai ales in timpul tratamentelor endodontice, in timpul cimentarii lucrarilor dentare sau cand se aplica o obturatie fotopolimerizabila.


Cum se monteaza diga ?

Medicul stomatolog va folosi un perforator specific pentru a face unul sau mai multe orificii in folia de latex in dreptul dintelui sau dintilor care vor fi tratati. Folia de latex se monteaza pe un cadru metalic pentru o manevrare mai usoara.

O clema specifica este pozitionata in jurul dintelui pentru a preveni alunecarea digii, apoi folia cu orificiul se ajusteaza de jur imprejurul clemei.

diga ajustata

Care sunt avantajele digii ?


Dezavantaje


Chiar daca majoritatea specialistilor sunt de acord ca diga are anumite avantaje, putine cabinete stomatologice particulare folosesc diga ca metoda standard de izolare a dintilor.

Anumiti specialisti chiar contraindica folosirea nerestrictionata a digii deoarece, sustin ei, exista metode mai eficiente si mai confortabile de izolare (cum ar fi aparatele de aspiratie de mare viteza, dispozitive de indepartare a buzelor si obrajilor, rulouri din vata etc.) .

Totusi, cel putin pentru anumite interventii stomatologice (de exemplu, tratamentul endodontic), o diga corect montata poate creste sansele de succes.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe