dentist
logo image
dentist

Eroziunea dentara

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Eroziunea dentara este o uzura chimica necarioasa a dintilor sub influenta acizilor (sau a mediului acid) din cavitatea bucala. Mai precis, eroziunea dentara reprezinta o disolutie acida progresiva a tesuturilor dure dentare (smalt, dentina) fara interventia placii bacteriene.

eroziunea dentara

Exista si alte tipuri de leziuni dentare necarioase:

De multe ori, eroziunea dentara poate coexista cu atritia sau abrazia.


Care sunt cauzele eroziunii dentare ?

Eroziunea dentara este cauzata de "atacuri acide" repetate asupra smaltului dintilor.

 1. Alimente si bauturi acide

  Alimentele acide sunt cea mai frecventa cauza a eroziunii dentare. Bauturile cu pH acid care pot determina aparitia eroziunii includ sucurile de fructe (in special portocale si mere), vinul, berea sau bauturi carbogazoase (cola, limonada).

  O dieta bogata in carbohidrati (zaharuri) poate de asemenea favoriza eroziunea dentara. Este important sa retineti ca frecventa consumului de alimente acide joaca un rol cu mult mai important in aparitia eroziunii decat cantitatea totala ingerata.

  Saliva are un rol important in neutralizarea pH-ului acid si protejarea smaltului impotriva demineralizarii (demineralizarea smaltului apare in urma atacurilor acide repetate asupra dintelui).

  Daca atacurile acide asupra smaltului sunt foarte frecvente, acesta nu mai are timp sa se refaca. Cu timpul, dintii vor incepe sa piarda smalt de la suprafata.

 2. Afectiuni generale

  Anumite afectiuni gastro-intestinale sau nervoase se manifesta prin regurgitatii acide frecvente. In asemenea situatii, riscul aparitiei eroziunii dentare creste deoarece sucul gastric extrem de acid din stomac vine in contact cu dintii.

  Exista alte afectiuni (bulimia, anorexia, etilismul) in care pacientii isi provoaca intentionat vomismente pentru a slabi sau acestea apar necontrolat. Vomismentele frecvente vor eroda treptat smaltul dentar ducand chiar la aparitia carilor.

 3. Alte cauze

  Alte cauze ale eroziunii dentare includ :

  • substante medicamentoase : vitamina C, aspirina sau medicamente antihistaminice prescrise pe timp indelungat
  • xerostomia sau "gura uscata", caracterizata prin scaderea cantitatii de saliva ; in asemenea situatii, riscul eroziunii creste deoarece saliva nu mai este prezenta pentru a neutraliza pH-ul acid si a proteja smaltul
  • anumite tulburari genetice

Simptome si semne

Semnele si simptomele eroziunii dentare depind de stadiul afectiunii.


Ce pot face pentru a preveni eroziunea dentara ?


Exista tratamente speciale pentru eroziunea dentara ?

Eroziunea dentara nu trebuie intotdeauna tratata clinic. Controalele periodice regulate pot preveni aparitia sau agravarea afectiunii.

Totusi, in unele cazuri dentina devine expusa si este important ca dintele sa fie protejat pentru a preveni aparitia sensibilitatii. Uneori, o simpla obturatie fotopolimerizabila va rezolva problema. In situatii mai avansate, medicul stomatolog va confectiona o fateta dentara sau o coroana.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2018
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe