dentist
logo image
dentist

Fractura dentara


Ultima Actualizare: 22.09.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Un dinte se poate fisura sau fractura in mai multe feluri ; semnele si simptomele precum si posibilitatile de tratament depind in mare masura de modul in care s-a fracturat dintele.

Intotdeauna este indicat sa cereti parerea medicului stomatolog cat mai repede posibil. Daca nu sunt tratate la timp, fisurile pot progresa, conducand la infectii ale pulpei dentare sau ale tesuturilor inconjuratoare. Acestea vor complica tratamentul, iar in unele cazuri dintele va deveni imposibil de salvat.

In cazuri severe, dintele se poate fractura in doua parti distincte. Cand acest lucru se intampla, dintele este imposibil de salvat si va trebui extras.

De ce se fractureaza dintii ?

Exista multe cauze care pot favoriza fractura dentara :


Tipuri de fracturi dentare, semne si posibilitati de tratament

Dupa cum am amintit, dintii se pot fractura in mai multe feluri

  1. Fracturarea unghiului incizal

    Un dinte frontal (incisiv sau canin) se poate "ciobi" prin detasarea unei mici parti din smalt la nivelul unghiului incizal. De obicei, asemenea afectiuni nu provoaca dureri.

    fracturarea unghiului incizal

    Tratamentul consta in aplicarea unei obturatii compozite estetice. Este bine sa apelati la medicul dentist cat mai repede pentru a evita agravarea situatiei.


  2. Fractura cuspizilor

    cuspid fracturat

    Cuspizii sunt proeminente de forma piramidala care apar pe fata ocluzala a dintilor posteriori (molari si premolari). Un cuspid se poate fractura daca este slabit, de obicei in jurul unei obturatii vechi.

    In majoritatea cazurilor, un cuspid fracturat nu va afecta pulpa dentara. Totusi, pacienti pot resimti dureri cand musca pe dintele respectiv sau o sensibilitate crescuta la rece.

    Tratamentul consta in confectionarea unei coroane dentare sau a unui onlay dentar (care acopera doar suprafata ocluzala), pentru a proteja intreaga suprafata ocluzala a dintelui.


  3. Fisura verticala a dintelui

    Fisurile verticale pornesc de la marginea ocluzala a dintelui (pe care se realizeaza masticatia) si se extind vertical spre radacina. In asemenea situatii, dintele nu este inca detasat in doua parti distincte desi, cu timpul, fisurile dentare vor evolua spre varful radacinii si se vor mari.

    Cand fisura se extinde si sub marginea gingivala in radacina dintelui, acesta devine imposibil de salvat. Un diagnostic precoce este esential pentru a evita progresia fisurii spre pulpa dintelui si mai departe in radacina.

    fisura verticala

    Simptome

    Uneori, pacienti pot resimti dureri in timpul masticatiei. Daca fisura patrunde in pulpa dintelui, pot aparea dureri spontane de intensitate mare, dar acest lucru variaza in functie de fiecare pacient.

    De asemenea, pacientii pot manifesta o sensibilitate crescuta la consumul de alimente reci, calde sau dulci. Multi pacienti prezinta simptome de luni intregi, inainte de a se adresa medicului stomatolog. Diagnosticul este greu de determinat deoarece aceste dureri au un caracter imprevizibil.

    Tratament

    Daca fisura a afectat si pulpa dentara, prima etapa a tratamentului este "scoaterea nervului" si obturatia radiculara. Dupa incheierea tratamentului endodontic, este indicat sa se confectioneze o coroana dentara pentru a proteja cat mai bine dintele fisurat.

    Daca fisura se extinde si sub marginea gingiei, este necesara extractia dintelui. Deoarece fisurile progreseaza in timp, un tratament timpuriu va creste cu mult rata de succes.


  4. fractura dentara

    Fractura verticala totala a dintelui

    In asemenea situatii, linia de fractura strabate toata lungimea dintelui, acesta fiind separat in doua parti. In multe cazuri, fractura totala este rezultatul unei fisuri verticale netratate.

    Dintele fracturat poate dezvolta infectii si abcese la nivelul gingiei inconjuratoare. Pot aparea dureri la masticatie sau la atingerea dintelui.

    Un dinte fracturat total nu poate fi salvat in intregime. In anumite situatii, un tratament endodontic ar putea salva o parte din dinte, dar acest lucru depinde de dispozitia liniei de fractura.


  5. fractura radiculara verticala

    Fractura radiculara verticala

    Fracturile radiculare verticale au punctul de plecare la varful radacinii si evolueaza treptat spre coroana dintelui. Deoarece simptomatologia este saraca (de obicei, nu apar dureri sau alte semne), asemenea fracturi pot ramane nedescoperite un timp indelungat.


    Fracturile verticale se pot complica cu infectii la nivelul osului alveolar sau in tesuturile din jurul dintelui. De multe ori, fracturile radiculare se descopera accidental pe o radiografie dentara indicata in alte scopuri.

    Dintii cu fracturi radiculare pot fi rareori salvati. Uneori, o rezectie apicala (o interventie chirurgicala care are ca scop indepartarea portiunii de la varful radacinii) poate salva o parte din dinte.


!!!Spre deosebire de fracturile osoase, fracturile dentare nu se vindeca in intregime. In ciuda tratamentului, unele fisuri vor continua sa progreseze periclitand sanatatea si stabilitatea dintelui. Totusi, tratamentul este important pentru a elimina durerea si a crea cele mai bune conditii pentru ca fractura sa nu se agraveze.


Ce pot sa fac pentru a preveni fracturile dentare ?

Este imposibil sa preveniti in totalitate asemenea accidente. Totusi, exista unele masuri care pot face dintii dumneavoastra mai putin susceptibili la fracturi.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe