Gura uscata sau xerostomia
Aparatul dentar si cavitatea bucala au nevoie de saliva pentru a functiona corespunzator. Saliva ne pastreaza gura umeda si ajuta la digestia alimentelor. Totodata, are un rol important in curatarea dintilor si neutralizeaza mediul acid de dupa mese.
Saliva protejeaza impotriva infectiilor bucale, ajuta la remineralizarea smaltului si are o contributie importanta in perceperea gustului alimentelor.
Xerostomia sau "gura uscata" este o afectiune care se manifesta prin scaderea cantitatii de saliva. Lipsa salivei va cauza o senzatie inconfortabila (de "uscat") la nivelul cavitatii bucale.
In stadii mai avansate, xerostomia produce dificultati in vorbire si poate conduce la malnutritie.
Care sunt cauzele xerostomiei?
Exista o serie de cauze care pot favoriza aparitia "gurii uscate" :
-
In urma unor tratamente medicamentoase sau interventii terapeutice care produc scaderea secretiei salivare
Exista o serie de medicamente care pot favoriza xerostomia. Dintre acestea, amintim medicamentele folosite in tratamentul depresiei, anxietatii, durerii sau alergiilor (de exemplu, antihistaminele) ; medicamentele impotriva obezitatii, epilepsiei sau hipertensiunii (diuretice), sedativele sau relaxantele musculare, anumite tipuri de medicamente bronhodilatatoare sau prescriptiile folosite in tratamentul bolii Parkinson.
Xerostomia poate aparea si in urma radioterapiei sau chimioterapiei pentru leziuni canceroase situate in zona capului si gatului.
-
Afectiuni care deregleaza secretia salivara
"Gura uscata" poate fi un efect secundar al mai multor afectiuni generale. Acestea includ afectiuni ale glandelor salivare, sindromul Sjogren (boala autoimuna), HIV, boala Alzheimer, diabet, anemii etc.
Tulburari precum anorexia sau bulimia pot de asemenea favoriza scaderea secretiei salivare. Secretia salivara scade si daca canelele principalelor glande salivare sunt blocate de calculi sau procese inflamatorii.
Alte cauze : stresul, anxietatea, depresia sau deshidratarea accentuata (care poate aparea in caz de febra, transpiratii excesive, vomismente sau arsuri).
-
Alte cauze
Extirparea chirurgicala a glandelor salivare (de exemplu, in caz de tumori) este o alta cauza a xerostomiei. Gura uscata poate fi si rezultatul lezarii anumitor nervi cranieni in urma unor traumatisme sau in timpul interventiilor chirurgicale.
Fumatul afecteaza secretia salivara iar respiratia continua pe gura poate contribui la agravarea afectiunii.
Semne si simptome
Pacientii care sufera de xerostomie au probleme la masticatie si inghitire, vorbitul este ingreunat si apar dificultati in distingerea gustului alimentelor. Printre simptomele comune se numara o senzatie de uscaciune si arsura la nivelul cavitatii bucale, halena (sau respiratie urat mirositoare) si o sete permanenta.
Din cauza scaderii cantitatii de saliva, apar semne caracteristice la nivelul cavitatii bucale :
- limba rosie, aspra si uscata
- pielea de la nivelul colturilor cavitatii bucale este aspra, crapata si dureroasa
- buze crapate si uscate
"Gura uscata" creste riscul aparitiei gingivitelor, cariei dentare si a infectiilor cu ciuperci. O limba de culoare alba poate fi un indiciu al candidozei bucale (o infectie cu ciuperci candida).
Xerostomia creeaza dificultati si persoanelor purtatoare de proteze mobilizabile.
Cum se trateaza xerostomia?
In primul rand, este important sa se stabileasca cauza scaderii cantitatii de saliva. Este bine sa informati medicul dentist despre toate medicamentele pe care le luati ; unele prescriptii ar putea fi responsabile pentru scaderea fluxului salivar.
In aceste conditii, medicul dumneavoastra va ajusta doza sau va va recomanda un alt medicament (cu efect similar) care nu cauzeaza xerostomie.
Exista si medicatii specifice care pot imbunatati situatia. O parte din aceste medicamente stimuleaza secretia salivara din glande in timp ce o alta categorie are rolul de inlocuitor de saliva.
Deoarece "gura uscata" creste riscul gingivitelor, cariilor dentare si a infectiilor cu ciuperci, profilaxia impotriva cariilor si a infectiilor fungice este o parte importanta a tratamentului.
Guma de mestecat sau bomboanele fara zahar stimuleaza secretia salivara
Consumati cantitati suficiente de apa pentru a va pastra in permanenta gura umeda
Incercati sa respirati pe nas, nu pe gura
Mentineti o igiena orala riguroasa. Pentru protectia dintilor si gingiilor, folositi o pasta de dinti cu fluor, alegeti ape de gura care nu contin alcool si nu neglijati controalele periodice
Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicatii specifice pentru a imbunatati fluxul salivar
Este important sa tratati orice afectiune care ar putea cauza "gura uscata". Medicul dentist va va recomanda un control interclinic.