dentist
logo image
dentist

Gura uscata sau xerostomia

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Aparatul dentar si cavitatea bucala au nevoie de saliva pentru a functiona corespunzator. Saliva ne pastreaza gura umeda si ajuta la digestia alimentelor. Totodata, are un rol important in curatarea dintilor si neutralizeaza mediul acid de dupa mese.

Saliva protejeaza impotriva infectiilor bucale, ajuta la remineralizarea smaltului si are o contributie importanta in perceperea gustului alimentelor.

gura uscata

Xerostomia sau "gura uscata" este o afectiune care se manifesta prin scaderea cantitatii de saliva. Lipsa salivei va cauza o senzatie inconfortabila (de "uscat") la nivelul cavitatii bucale.

In stadii mai avansate, xerostomia produce dificultati in vorbire si poate conduce la malnutritie.


Care sunt cauzele xerostomiei ?

Exista o serie de cauze care pot favoriza aparitia "gurii uscate" :


Semne si simptome

Pacientii care sufera de xerostomie au probleme la masticatie si inghitire, vorbitul este ingreunat si apar dificultati in distingerea gustului alimentelor. Printre simptomele comune se numara o senzatie de uscaciune si arsura la nivelul cavitatii bucale, halena (sau respiratie urat mirositoare) si o sete permanenta.

Din cauza scaderii cantitatii de saliva, apar semne caracteristice la nivelul cavitatii bucale :

"Gura uscata" creste riscul aparitiei gingivitelor, cariei dentare si a infectiilor cu ciuperci. O limba de culoare alba poate fi un indiciu al candidozei bucale (o infectie cu ciuperci candida).

Xerostomia creeaza dificultati si persoanelor purtatoare de proteze mobilizabile.


Cum se trateaza xerostomia ?

In primul rand, este important sa se stabileasca cauza scaderii cantitatii de saliva. Este bine sa informati medicul dentist despre toate medicamentele pe care le luati ; unele prescriptii ar putea fi responsabile pentru scaderea fluxului salivar.

In aceste conditii, medicul dumneavoastra va ajusta doza sau va va recomanda un alt medicament (cu efect similar) care nu cauzeaza xerostomie.

Exista si medicatii specifice care pot imbunatati situatia. O parte din aceste medicamente stimuleaza secretia salivara din glande in timp ce o alta categorie are rolul de inlocuitor de saliva.

Deoarece "gura uscata" creste riscul gingivitelor, cariilor dentare si a infectiilor cu ciuperci, profilaxia impotriva cariilor si a infectiilor fungice este o parte importanta a tratamentului.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2017
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe