dentist
logo image
dentist

Implanturile dentare din zirconiu

De obicei, implanturile dentare au doua parti : partea osoasa (sau radacina implantului) care este introdusa chirurgical in osul maxilar si bontul artificial care se ataseaza implantului osos dupa perioada de vindecare.

implantul dentar

La inceput, ambele piese au fost confectionate din titan. Titanul a fost si este materialul cel mai folosit atat de catre medicii implantologi cat si de catre firmele producatoare de implanturi datorita biocompatibilitatii sale crescute.


a. Implantul din titan cu bont artificial din zirconiu

Odata cu introducerea zirconiului in stomatologie, a devenit posibila confectionarea din zirconiu a bontului artificial al unui implant.

Cu toate ca, tehnic vorbind, zirconiul pur este un metal (bazat pe pozitia acestuia in tabelul elementelor), forma cristalizata folosita in implantologie (oxidul de zirconiu) are mai degraba proprietatile unei ceramici decat ale unui metal.

Asadar, zirconiul folosit pentru implanturi nu are proprietatile unui metal atunci cand este introdus in cavitatea bucala.

Zirconiul este foarte bine tolerat de catre tesuturile din cavitatea bucala si are o estetica superioara titanului. In aceasta situatie, implantul osos este confectionat din titan.


b. Implanturi confectionate integral din zirconiu

Urmatorul pas a fost realizarea unui implant in intregime din zirconiu. In 2011, a fost lansat pe piata primul implant din zirconiu. Acesta nu mai este compus din 2 parti distincte (implant osos si bont artificial), intreaga structura fiind o singura piesa.

implant dentar : materiale din care sunt confectionate


Avantajele implanturilor din zirconiu


Dezavantaje si probleme

Principala problema a implanturilor din zirconiu este lipsa unor studii pe termen lung privind compozitia chimica si, mai ales, gradul de osteointegrare a acestora.

Studiile realizate pana in prezent nu permit o recomandare clara privind folosirea implanturilor din zirconiu in practica uzuala. Implanturile din zirconiu au insa un mare potential. Este posibil ca, in viitor, acest tip de implanturi sa reprezinte o alternativa excelenta pentru implanturile din titan.


Concluzii

Este evident ca implanturile din titan sunt sustinute de numeroase studii pe termen lung. Datele despre implanturile din zirconiu sunt mult mai limitate.

Cu toate acestea, implanturile din zirconiu au anumite avantaje incontestabile precum estetica superioara sau integrarea gingivala mai buna dar nu este inca clar care este gradul de osteointegrare a acestora pe termen lung.

Daca doriti sa va efectuati implanturi dentare, intrebati medicul implantolog despre diferitele materiale care sunt disponibile. S-ar putea ca, implanturile din zirconiu, sa fie o optiune de tratament.
Ultimele articole

Aparatele dentare "invizibile"

Indreptarea sau alinirea dintilor NU trebuie neaparat sa presupuna aparate dentare pe care toata lumea sa le vada. Puteti obtine zambetul pe care vi l-ati dorit si cu ajutorul unor aparate dentare estetice cum ar fi unul din cele descrise in acest articol ...mai multe

Cancerul bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe

Stomatologia moderna: tehnologie de ultima generatie

Poate ca ati auzit sau ati citit cum o serie de cabinete sau clinici stomatologice ofera "tratamente ultramoderne". Cititi acest articol pentru a descoperi care sunt tehnicile si aparaturile de ultima generatie in stomatologie si cum pot ele creste calitatea si confortul tratamentelor dentare ...mai multe