Implanturile dentare din zirconiu
De obicei, implanturile dentare au doua parti : partea osoasa (sau radacina implantului) care este introdusa chirurgical in osul maxilar si bontul artificial care se ataseaza implantului osos dupa perioada de vindecare.
La inceput, ambele piese au fost confectionate din titan. Titanul a fost si este materialul cel mai folosit atat de catre medicii implantologi cat si de catre firmele producatoare de implanturi datorita biocompatibilitatii sale crescute.
a. Implantul din titan cu bont artificial din zirconiu
Odata cu introducerea zirconiului in stomatologie, a devenit posibila confectionarea din zirconiu a bontului artificial al unui implant.
Cu toate ca, tehnic vorbind, zirconiul pur este un metal (bazat pe pozitia acestuia in tabelul elementelor), forma cristalizata folosita in implantologie (oxidul de zirconiu) are mai degraba proprietatile unei ceramici decat ale unui metal.
Asadar, zirconiul folosit pentru implanturi nu are proprietatile unui metal atunci cand este introdus in cavitatea bucala.
Zirconiul este foarte bine tolerat de catre tesuturile din cavitatea bucala si are o estetica superioara titanului. In aceasta situatie, implantul osos este confectionat din titan.
b. Implanturi confectionate integral din zirconiu
Urmatorul pas a fost realizarea unui implant in intregime din zirconiu. In 2011, a fost lansat pe piata primul implant din zirconiu. Acesta nu mai este compus din 2 parti distincte (implant osos si bont artificial), intreaga structura fiind o singura piesa.
Avantajele implanturilor din zirconiu
-
Deoarece toata structura este o singura piesa, nu mai exista conexiuni (ca cele dintre implantul osos si bontul artificial) unde bacteriile ar putea stagna. In consecinta, gingiile vor tolera mult mai bine acest tip de implant, riscul inflamatiilor gingivale fiind redus.
-
Zirconiul are o culoare alba, fiind cu mult mai estetic decat orice metal. In consecinta, nu mai apare problema ascunderii bontului metalic de culoare inchisa.
-
Implanturile din zirconiu sunt foarte bine tolerate de catre gingii si mucoasele orale. Sanatatea si culoarea naturala a gingiilor sunt pastrate cu mult mai bine.
-
Zirconiul este rezistent la coroziune ceea ce, teoretic, nu se aplica si titanului. Deoarece este metal, titanul poate suferi acest fenomen, cu toate ca este foarte putin probabil.
-
Zirconiul este un material hipoalergenic (nu provoaca reactii alergice), oferind pacientilor cu alergie la titan o alta alternativa. Totusi, alergia la titan apare extrem de rar.
Dezavantaje si probleme
Principala problema a implanturilor din zirconiu este lipsa unor studii pe termen lung privind compozitia chimica si, mai ales, gradul de osteointegrare a acestora.
Studiile realizate pana in prezent nu permit o recomandare clara privind folosirea implanturilor din zirconiu in practica uzuala. Implanturile din zirconiu au insa un mare potential. Este posibil ca, in viitor, acest tip de implanturi sa reprezinte o alternativa excelenta pentru implanturile din titan.
Concluzii
Este evident ca implanturile din titan sunt sustinute de numeroase studii pe termen lung. Datele despre implanturile din zirconiu sunt mult mai limitate.
Cu toate acestea, implanturile din zirconiu au anumite avantaje incontestabile precum estetica superioara sau integrarea gingivala mai buna dar nu este inca clar care este gradul de osteointegrare a acestora pe termen lung.
Daca doriti sa va efectuati implanturi dentare, intrebati medicul implantolog despre diferitele materiale care sunt disponibile. S-ar putea ca, implanturile din zirconiu, sa fie o optiune de tratament.