Stomatologia moderna: aparaturi si tehnici de ultima generatie
Stomatologia evolueaza in permanenta pentru a se putea adapta nevoilor pacientilor din ziua de astazi. Daca nu ati vizitat un cabinet stomatologic de ceva timp, veti descoperi cu placere existenta unor tehnici si aparaturi moderne menite sa creasca calitatea actului medical.
Noile tehnici sunt menite sa ofere solutii moderne la problemele dentare traditionale. Exista o gama larga de aparaturi de ultima generatie din care medicul stomatolog poate alege in functie de cazul clinic si dotarile fiecarui cabinet.
Poate ca ati auzit sau ati citit pe diverse site-uri cum o serie de clinici ofera "aparatura de ultima generatie" sau "tratamente ultramoderne". Sa vedem in continuare care sunt aceste tehnici si aparaturi si cum pot ele creste calitatea si confortul tratamentelor dentare.
Tehnici moderne in tratamentul si depistarea cariilor
-
Diagnodent
Diagnodent este un dispozitiv modern cu ajutorul caruia medicii stomatologi pot depista leziuni carioase incipiente. Aparatul, mic si portabil, foloseste calitatile fasciculelor laser si al ultrasunetelor pentru a depista cariile mici mai repede decat metodele traditionale.
diagnodent
Dispozitivul este extrem de folositor in descoperirea cariilor situate in zone greu de detectat cu ajutorul radiografiilor dentare (cum ar fi, de exemplu, santurile si fisurile de pe fata ocluzala a molarilor si premolarilor). Folosind Diagnodent-ul, acuratetea diagnosticului acestor leziuni incipiente creste semnificativ; prin urmare, tratamentul poate incepe imediat, impiedicand progresia cariilor si limitand pierderile de tesut dentar sanatos.
-
Abraziunea cu aer
Abraziunea cu aer ofera o alternativa tratamentelor cu ajutorul frezei dentare. Abraziunea cu aer se foloseste mai ales pentru curatarea leziunilor carioase mici dar poate fi utilizata si pentru "repararea" unor obturatii vechi sau pentru indepartarea petelor superficiale de pe suprafata dintilor.
Abraziunea cu aer utilizeaza un jet fin de particule care este indreptat catre zona dintelui ce urmeaza a fi "curatata". Jetul contine un amestec de aer si particule de oxid de aluminiu, fiind propulsat cu ajutorul aerului comprimat ce circula prin aparat. Jetul se va "izbi" de dinte, indepartand treptat tesuturile cariate care vor fi ulterior absorbite printr-un mic tub.
abraziunea cu aer
In comparatie cu freza dentara traditionala, abraziunea cu aer nu va genera nici caldura, nici presiune si nici vibratii. In plus, trebuie adaugat si efectul psihologic, stiind ca pentru multe persoane, freza dentara reprezinta un motiv intemeiat de a trece cat mai rar pragul medicului stomatolog. De cele mai multe ori, abraziunea cu aer nu necesita anestezie; de asemenea, aceasta ajuta si la pastrarea unei cantitati mai mari de tesut dentar sanatos.
Acest procedeu nu este indicat in orice situatie; de exemplu, nu poate fi folosit pentru indepartarea obturatiilor mari sau in tratamentul cariilor profunde. Ca si masuri de precautie, se recomanda folosirea ochelarilor de protectie (pentru a evita iritarea ochilor din cauza spray-ului de particule) si a digii dentare.
-
Microscopul dentar
Tratamentele stomatologice cu ajutorul microscopului se folosesc din ce in ce mai des. Microscopul le permite medicilor dentisti sa observe cu mare precizie micro-fisuri aflate in suprafata dintelui, tesuturi dentare cariate precum si proximitatea pulpei dentare.
microscopul dentar
Aparatul ofera o mai mare acuratete in indepartarea tesuturilor cariate, ajutand astfel la conservarea structurii dentare sanatoase. Microscopul ajuta atat la diagnosticarea leziunilor carioase cat si in tratamentul acestora. In afara de carii, microscopul dentar se foloseste cu succes si in Endodontie, Chirurgie orala si Parodontologie.
-
Materiale compozite
Materialele compozite dentare se imbunatatesc in continuu pentru a reproduce mai bine culorile dintelui, pentru a fi mai usor de aplicat si mai rezistente.
Aceste materiale ofera un avantaj indiscutabil in comparatie cu amalgamul de argint sau aurul deoarece pot reproduce mult mai bine structurile dentare. In plus, compozitele noi prezinta si o oarecare transluciditate, fapt ce le creste efectul estetic.
Compozitele dentare se bazeaza pe proprietatea de bonding prin care acestea se leaga chimic de dinte. Pot fi folosite in numeroase tipuri de restaurari dentare, printre care obturatii, fatete, inlay-uri si chiar si coroane sau punti... aflati mai multe despre compozitul dentar.
Implanturi dentare - tehnologii moderne
Astazi, implanturile dentare reprezinta metoda de electie in inlocuirea dintilor lipsa si sunt folosite pe scara larga. In trecut, tratamentele cu implanturi se soldau de multe ori cu esecuri. Acum, rata de succes a acestora a crescut pana la 95%, iar durata medie de viata a unui implant este in jur de 15 ani.
Si tehnologia care tine de implanturile dentare este intr-o continua evolutie. Mini-implanturi pot fi folosite azi pentru inlocuirea lipsurilor mici. Industria se orienteaza tot mai mult spre implanturile dentare imediate care pot fi pozitionate imediat dupa o extractie dentara. Iata o parte din tehnicile moderne care ajuta la imbunatatirea tratamentului cu implanturi:
-
Tomografia computerizata (CT)
In ultimul timp, CT a devenit o investigatie vitala in cadrul tratamentului cu implanturi dentare. Tomografia computerizata este o metoda de investigatie care foloseste razele X pentru a oferi imagini sectionare (sectiuni orizontale) din diverse parti ale organismului. CT ofera imagini tridimensionale de o calitate si complexitate deosebita.
tomografia computerizata
Tomografia computerizata folosita pentru implanturi arata daca calitatea si cantitatea osului este suficienta pentru a sustine implanturile. Mai mult, exista programe specifice atasate CT care ii permit medicului practician sa plaseze virtual implanturile inainte de operatie. In acest fel se elimina o mare parte din erorile de pozitionare ce ar putea aparea intraoperator.
-
Tomografia computerizata cu fascicul conic (CBCT)
Tomografia computerizata cu fascicul conic ("Cone beam computed tomography (CBCT)") este o varianta mai rapida si mai sigura a tomografiei computerizate clasice. Deoarece se folosesc fascicule de raze X de forma conica, marimea aparatului, cantitatea de raze X folosita precum si durata investigatiei sunt reduse dramatic.
Tomografia computerizata cu fascicul conic
CBCT ofera imagini 3D care permit medicului implantolog sa analizeze structurile orale din multiple pozitii; CBCT poate analiza latimea anumitor structuri in comparatie cu inaltimea. Pe CBCT se mai pot observa alte detalii precum chisturi sau dinti inclusi; de asemenea, pozitia anumitor vase de sange sau nervi care ar putea face operatia de implantare mai dificila.
-
Regenerarea osoasa moderna
In implantologie, aditia de os este indicata in cazul in care osul alveolar in care urmeaza sa se plaseze implanturile nu are dimensiuni adecvate (inaltime sau latime). Pentru a se putea osteointegra, un implant dentar trebuie sa fie inconjurat de tesut osos sanatos.
Exista mai multe tehnici de aditie care se pot folosi in functie de cazul clinic. Mai jos va prezentam modul in care se formeaza tesutul osos nou:
Operatia consta in inlocuirea defectelor osoase cu materiale de aditie care apoi sunt acoperite cu o membrana semipermeabila. In timpul procesului de vindecare, tesutul osos format de organism va inlocui materialele de aditie, creand un suport adecvat pentru implant. Acest proces se numeste regenerare osoasa ghidata.
Operatiile de aditie realizate in ziua de azi sunt mult mai eficiente decat in trecut, iar materialele de aditie noi sunt asimilate mai bine de catre organism. Datorita tehnicilor moderne, prognosticul unor astfel de interventii este excelent.
-
Periotestul
Periotestul este un aparat care verifica cu ajutorul ultrasunetelor gradul de mobilitate al implanturilor dentare. Periotestul este un instrument extrem de precis dar folosirea lui este eficienta doar daca au trecut cel putin 3 luni de la operatia de implantare. Este indicat ca acest test sa se combine cu radiografia dentara.
Periotest
Radiografia digitala
Radiografia digitala este mai rapida si contine mai putine radiatii comparativ cu cea traditionala. Aceasta tehnica radiologica moderna este mult mai confortabila pentru pacient si ajuta medicul specialist sa gaseasca eventualele probleme mult mai rapid. In cazul unei radiografii digitale, imaginea este trimisa cu ajutorul unui senzor catre un computer putand fi apoi expusa pe un ecran.
radiografia digitala
In urma unei radiografii digitale, imaginea apare pe ecranul computerului in cateva secunde. De aici, radiografia poate fi "printata" pe un film radiologic sau poate fi copiata pe CD sau trimisa prin e-mail.
Medicul stomatolog are posibilitatea de a prelucra mai departe imaginea cu ajutorul unor "softuri" specifice, fie prin marire sau micsorare, fie prin efectuarea unor masuratori specifice (care se pot dovedi extrem de utile la pozitionarea implanturilor dentare).
Radiografiile digitale sunt mult mai putin nocive pentru pacienti, continand cu pana la 90% mai putine radiatii comparativ cu cele traditionale... mai multe despre radiografiile dentare
Camera intraorala
Camera intraorala este un dispozitiv mic si usor care poate oferi imagini precise ale dintilor si structurilor orale inconjuratoare. Aceasta tehnologie permite medicului stomatolog sa efectueze un control minutios al cavitatii bucale pentru a putea evalua corect necesitatile pacientului. Camera este utila si in examinarea zonelor mai putin vizibile din cavitatea orala.
camera intraorala
Sistemul permite medicului sa arate aceste imagini si pacientului pe un ecran aflat langa scaun. In acest fel, planul de tratament va fi mult mai usor de explicat pacientului, iar zonele din cavitatea bucala care au nevoie de ingrijiri suplimentare vor putea fi prezentate imediat acestuia.
Scanner-ul dentar
Scanner-ul dentar sau scanner-ul intraoral este folosit de catre medicul dentist in special pentru inregistrarea amprentei digitale. Dupa slefuirea dintilor pentru un anumit tip de lucrare dentara (coroana, punte, fateta dentara etc) medicul poate opta intre o amprenta traditionala si amprenta digitala (daca are si dotarile corespunzatoare).
De obicei, pacientii raspund mult mai bine la amprenta digitala care nu necesita materiale sau linguri de amprenta.
scanner-ul intraoral
amprenta digitala
Amprenta digitala este trimisa calculatorului cu ajutorul caruia medicul stomatolog sau tehnicianul dentar vor construi digital (pe un ecran) lucrarea propusa.
Scanner-ul dentar poate furniza si o harta digitala a unui dinte, creand si o replica 3D a structurii acestuia. Acestea permit o analiza coloristica avansata in cazul proiectarii unor restaurari pretentioase (coroane, punti sau fatete ceramice) cand factorul estetic este foarte important.
Laserul dentar
Laserul in stomatologie este un domeniu extrem de interesant, care a facut progrese incontestabile in ultimii ani. Laserele folosesc energia luminoasa ca metoda de operare, rezultand atat o scurtare a timpului de lucru cat si o perioada de vindecare nedureroasa.
laser dentar
Laserele cresc eficienta si elimina disconfortul, putand fi folosite pentru numeroase proceduri stomatologice, din care multe nu puteau fi realizate cu ajutorul instrumentelor traditionale. Laserele dentare se pot utiliza pentru detectarea si tratamentul cariilor, tratamentul sensibilitatii dentare, remodelarea gingivala, indepartarea tumorilor benigne sau hiperplaziilor gingivale, albirea dintilor si multe altele.
Laserul va actiona diferit in functie de tipul de operatie care se executa :
Cand laserul se foloseste pentru proceduri chirurgicale, acesta va actiona ca un instrument care "taie" sau "vaporizeaza" tesuturile cu care vine in contact.
Cand laserul se foloseste pentru detectarea cariilor, tesuturile infectate expuse la lumina laser vor avea o "stralucire" diferita fata de tesuturile dentare sanatoase. Aceasta "stralucire" va putea fi detectata de senzorul atasat aparatului de detectat carii.
Cand laserul este folosit pentru "intarirea" obturatiilor compozite, acesta va creste puterea legaturii dintre materialul compozit si dinte.
Cand laserul este folosit in cadrul procedurilor de albire a dintilor, acesta va actiona ca o sursa de energie care creste eficienta agentilor de albire.
Tehnologia CAD/CAM
Tehnologia CAD/CAM ("computer assisted design, computer assisted manufacture") permite fabricarea restaurarilor dentare cu ajutorul sistemelor computerizate. Cu ajutorul sistemelor CAD/CAM, atat proiectarea cat si executia lucrarilor dentare va fi mult mai precisa si rapida.
Sistemele se pot folosi pentru realizarea unei game extrem de variate de restaurari dentare: coroane si punti fixe, fatete dentare, inlay-uri si onlay-uri, lucrari pe implanturi, lucrari din zirconiu si chiar si proteze mobilizabile.
sistem CAD/CAM
Aceasta tehnologie avansata permite si executia anumitor restaurari ceramice (coroane, punti, fatete, inlay-uri) in timpul unei singure vizite, scurtand astfel durata tratamentului. In mod normal, asemenea tratamente necesita mai multe sedinte (care uneori se pot intinde pe durata mai multor saptamani), timp in care laboratorul dentar va executa lucrarile planificate.
Acest procedeu se numeste tehnologia CEREC, si permite medicului stomatolog sa proiecteze si sa execute lucrari ceramice la cabinetul stomatologic in timpul unei singure vizite.
Sisteme endodontice
Tratamentul endodontic (sau tratamentul de canal) implica o serie de proceduri terapeutice care au ca si scop final curatarea, dezinfectia si prepararea tuturor canalelor radiculare ale unui dinte infectat. Folosind metoda traditionala, toate aceste operatiuni se executau manual folosind o serie de ace endodontice specifice si solutii de irigare.
Odata cu progresul Endodontiei, au aparut o mare varietate de sisteme endodontice electrice menite sa ajute medicul dentist. Aceste sisteme au avantajul monitorizarii canalelor radiculare atat in timpul cat si dupa instrumentare, crescand siguranta si rata de succes a tratamentului endodontic.
sistem endodontic
Sistemele endodontice rotative au importante avantaje:
Prepararea canalelor radiculare nu se mai face manual ci automatizat folosind piese de mana specifice la viteze extrem de mici (vitezele mai mari ar creste riscul unor accidente in timpul prepararii)
Sistemele monitorizeaza in permanenta pozitia acelor endodontice pe canalul radicular
-
Lungimea canalelor este masurata electronic cu ajutorul unui aparat numit apex locator. Apex locator-ul este un sistem electronic extrem de precis care este capabil sa determine pozitia apexului fiecarui canal radicular (in acest fel stabilindu-se si lungimea canalului: de la orificiul de intrare pana la apex).
Informatiile privind pozitia acelor pe canal sau lungimea exacta a acestuia apar pe un ecran care este atasat sistemului.
Stomatologia fara durere
Multi pacienti evita sau amana vizitele la cabinetele dentare deoarece traiesc cu impresia ca tratamentele stomatologice le vor produce dureri sau sunt speriati de ace sau injectii. Este adevarat ca o parte din acestia au avut experiente neplacute petrecute mai demult la un cabinet stomatologic.
Vestea buna este ca, cu ajutorul echipamente de ultima generatie, multi medici incearca sa le ofere pacientilor o experienta cat mai placuta. Tehnologii moderne s-au dezvoltat si in domeniul anesteziei:
-
The Wand
"The Wand" (dupa numele firmei producatoare) este un dispozitiv computerizat care elibereaza solutia anestezica intr-un mod metodic si planificat. Eliberarea lenta si blanda a anestezicului face ca, de cele mai multe ori, injectiile sa fie complet nedureroase. Siringa atasata aparatului este mica si usor de folosit.
The Wand
Aparatul permite ca injectiile sa fie mult mai confortabile pentru pacient reducand semnificativ starea de anxietate. De asemenea, senzatia de amorteala de dupa injectie se reduce, pacientii putandu-se intoarce la lucru fara a-si simti fata amortita.
-
Sedarea la cabinetul stomatologic
Pentru anumiti pacienti, inceperea unui tratament stomatologic este dificila chiar daca li se explica ca intreaga procedura se va desfasura sub anestezie locala. Astazi, multe cabinete ofera metode de sedare sau relaxare care ajuta pacientii sa treaca peste momentele de anxietate sau panica pentru ca tratamentele dentare sa se poata desfasura in conditii cat mai bune.
Sedarea constienta sau moderata presupune administrarea intravenoasa a unui medicament sedativ care scade nivelul de constienta al pacientului, acesta ajungand intr-o stare de relaxare si confort dar ramanand treaz pe tot parcursul tratamentului. In acest fel, pacientul va putea coopera cu medicul stomatolog pe tot parcursul procedurii.
afla mai multe despre tehnici de sedare si relaxare la cabinetul stomatologic
Screening pentru cancer oral
-
VELscope
VELscope este o tehnologie de ultima generatie care foloseste lumina incandescenta pentru a ajuta medicul specialist sa depisteze leziuni sau anormalitati pe mucoasa orala care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
VELscope
Aceasta tehnologie este extrem de eficienta in depistarea precoce a leziunilor maligne sau premaligne din cavitatea bucala.
-
ViziLite
ViziLite este un dispozitiv de identificare al leziunilor orale aprobat recent. Este o metoda nedureroasa de screening oral cu ajutorul careia se pot depista leziuni mici sau alte anormalitati la nivelul mucoasei orale. ViziLite poate identifica, evalua si monitoriza asemenea leziuni in cazul pacientilor cu risc crescut de cancer oral.
Albirea dentara - Procedeul Zoom Whitening
Procedeul "Zoom Whitening" este o metoda de albire a dintilor care se realizeaza la cabinetul stomatologic. Un gel pe baza de peroxid de hidrogen este aplicat pe suprafata dintilor si este apoi supus luminii ultraviolete de la o lampa specifica de albire. Aceasta permite oxigenului din peroxid sa patrunda in interiorul smaltului si a dentinei, inlaturand eventualele coloratii dar lasand structura dintelui intacta.
gelul pe baza de peroxid este aplicat pe suprafata dintilor dupa ce gingia a fost protejata cu o substanta specifica
gelul de albire este expus unei surse de lumina
Pentru unii pacienti, rezultatele sunt foarte bune si procedura decurge fara dureri in timp ce altii reclama aparitia unor dureri destul de mari in timpul si dupa terminarea procesului. Tratamentul dureaza aproximativ o ora. Rezultatele variaza de la pacient la pacient, dar cea mai mare parte a acestora s-au declarat multumiti de rezultat.
Ortodontie - Invisalign
Invisalign este o alternativa extrem de populara la aparatele dentare clasice. Cunoscut si sub numele de "aparat dentar invizibil", Invisalign a fost creat si introdus pe piata de Align Technologies in anul 1999, atragand un numar mare de medici si pacienti de atunci si pana acum.
Invisalign se foloseste cu mare succes pentru tratamentul inghesuirilor dentare, daca inghesuirea nu este extrem de severa.
Invisalign
Invisalign foloseste o serie de aliniatori detasabili aproape invizibili, care sunt adaptati la dintii fiecarui pacient. Fiecare set de aliniatori este purtat aproximativ 2 saptamani, dupa care se trece la setul urmator. Pe masura ce pacientii progreseaza prin seria de seturi, dintii vor migra – putin cate putin, saptamana dupa saptamana, deplasandu-se treptat spre pozitia finala proiectata.
Bibliografie
Webmd.com: Advances in Dental Care: What’s New at the Dentist
123dentist.com, Community Dentist Network: Top 10 New Technologies in Dentistry
Your Dentistry Guide: Dental Technologies: The Leading Edge of Dental Care
Dental Economics: Digital dentistry: Is this the future of dentistry?