dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Stomatologia moderna: aparaturi si tehnici de ultima generatie

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Stomatologia evolueaza in permanenta pentru a se putea adapta nevoilor pacientilor din ziua de astazi. Daca nu ati vizitat un cabinet stomatologic de ceva timp, veti descoperi cu placere existenta unor tehnici si aparaturi moderne menite sa creasca calitatea actului medical.

tehnici stomatologice moderne

Noile tehnici sunt menite sa ofere solutii moderne la problemele dentare traditionale. Exista o gama larga de aparaturi de ultima generatie din care medicul stomatolog poate alege in functie de cazul clinic si dotarile fiecarui cabinet.

Poate ca ati auzit sau ati citit pe diverse site-uri cum o serie de clinici ofera "aparatura de ultima generatie" sau "tratamente ultramoderne". Sa vedem in continuare care sunt aceste tehnici si aparaturi si cum pot ele creste calitatea si confortul tratamentelor dentare.


Tehnici moderne in tratamentul si depistarea cariilor


Implanturi dentare - tehnologii moderne

Astazi, implanturile dentare reprezinta metoda de electie in inlocuirea dintilor lipsa si sunt folosite pe scara larga. In trecut, tratamentele cu implanturi se soldau de multe ori cu esecuri. Acum, rata de succes a acestora a crescut pana la 95%, iar durata medie de viata a unui implant este in jur de 15 ani.

Si tehnologia care tine de implanturile dentare este intr-o continua evolutie. Mini-implanturi pot fi folosite azi pentru inlocuirea lipsurilor mici. Industria se orienteaza tot mai mult spre implanturile dentare imediate care pot fi pozitionate imediat dupa o extractie dentara. Iata o parte din tehnicile moderne care ajuta la imbunatatirea tratamentului cu implanturi:


Radiografia digitala

Radiografia digitala este mai rapida si contine mai putine radiatii comparativ cu cea traditionala. Aceasta tehnica radiologica moderna este mult mai confortabila pentru pacient si ajuta medicul specialist sa gaseasca eventualele probleme mult mai rapid. In cazul unei radiografii digitale, imaginea este trimisa cu ajutorul unui senzor catre un computer putand fi apoi expusa pe un ecran.

radiografia digitala

radiografia digitala

In urma unei radiografii digitale, imaginea apare pe ecranul computerului in cateva secunde. De aici, radiografia poate fi "printata" pe un film radiologic sau poate fi copiata pe CD sau trimisa prin e-mail.

Medicul stomatolog are posibilitatea de a prelucra mai departe imaginea cu ajutorul unor "softuri" specifice, fie prin marire sau micsorare, fie prin efectuarea unor masuratori specifice (care se pot dovedi extrem de utile la pozitionarea implanturilor dentare).

Radiografiile digitale sunt mult mai putin nocive pentru pacienti, continand cu pana la 90% mai putine radiatii comparativ cu cele traditionale... mai multe despre radiografiile dentare


Camera intraorala

Camera intraorala este un dispozitiv mic si usor care poate oferi imagini precise ale dintilor si structurilor orale inconjuratoare. Aceasta tehnologie permite medicului stomatolog sa efectueze un control minutios al cavitatii bucale pentru a putea evalua corect necesitatile pacientului. Camera este utila si in examinarea zonelor mai putin vizibile din cavitatea orala.

camera intraorala

camera intraorala

Sistemul permite medicului sa arate aceste imagini si pacientului pe un ecran aflat langa scaun. In acest fel, planul de tratament va fi mult mai usor de explicat pacientului, iar zonele din cavitatea bucala care au nevoie de ingrijiri suplimentare vor putea fi prezentate imediat acestuia.


Scanner-ul dentar

Scanner-ul dentar sau scanner-ul intraoral este folosit de catre medicul dentist in special pentru inregistrarea amprentei digitale. Dupa slefuirea dintilor pentru un anumit tip de lucrare dentara (coroana, punte, fateta dentara etc) medicul poate opta intre o amprenta traditionala si amprenta digitala (daca are si dotarile corespunzatoare).

De obicei, pacientii raspund mult mai bine la amprenta digitala care nu necesita materiale sau linguri de amprenta.

scanner dentar

scanner-ul intraoral

amprenta digitala

amprenta digitala

Amprenta digitala este trimisa calculatorului cu ajutorul caruia medicul stomatolog sau tehnicianul dentar vor construi digital (pe un ecran) lucrarea propusa.

Scanner-ul dentar poate furniza si o harta digitala a unui dinte, creand si o replica 3D a structurii acestuia. Acestea permit o analiza coloristica avansata in cazul proiectarii unor restaurari pretentioase (coroane, punti sau fatete ceramice) cand factorul estetic este foarte important.


Laserul dentar

Laserul in stomatologie este un domeniu extrem de interesant, care a facut progrese incontestabile in ultimii ani. Laserele folosesc energia luminoasa ca metoda de operare, rezultand atat o scurtare a timpului de lucru cat si o perioada de vindecare nedureroasa.

laserul dentar

laser dentar

Laserele cresc eficienta si elimina disconfortul, putand fi folosite pentru numeroase proceduri stomatologice, din care multe nu puteau fi realizate cu ajutorul instrumentelor traditionale. Laserele dentare se pot utiliza pentru detectarea si tratamentul cariilor, tratamentul sensibilitatii dentare, remodelarea gingivala, indepartarea tumorilor benigne sau hiperplaziilor gingivale, albirea dintilor si multe altele.

Laserul va actiona diferit in functie de tipul de operatie care se executa :

  • Cand laserul se foloseste pentru proceduri chirurgicale, acesta va actiona ca un instrument care "taie" sau "vaporizeaza" tesuturile cu care vine in contact.

  • Cand laserul se foloseste pentru detectarea cariilor, tesuturile infectate expuse la lumina laser vor avea o "stralucire" diferita fata de tesuturile dentare sanatoase. Aceasta "stralucire" va putea fi detectata de senzorul atasat aparatului de detectat carii.

  • Cand laserul este folosit pentru "intarirea" obturatiilor compozite, acesta va creste puterea legaturii dintre materialul compozit si dinte.

  • Cand laserul este folosit in cadrul procedurilor de albire a dintilor, acesta va actiona ca o sursa de energie care creste eficienta agentilor de albire.

mai multe despre laserele dentare...


Tehnologia CAD/CAM

Tehnologia CAD/CAM ("computer assisted design, computer assisted manufacture") permite fabricarea restaurarilor dentare cu ajutorul sistemelor computerizate. Cu ajutorul sistemelor CAD/CAM, atat proiectarea cat si executia lucrarilor dentare va fi mult mai precisa si rapida.

Sistemele se pot folosi pentru realizarea unei game extrem de variate de restaurari dentare: coroane si punti fixe, fatete dentare, inlay-uri si onlay-uri, lucrari pe implanturi, lucrari din zirconiu si chiar si proteze mobilizabile.

sistem CAD/CAM

sistem CAD/CAM

Aceasta tehnologie avansata permite si executia anumitor restaurari ceramice (coroane, punti, fatete, inlay-uri) in timpul unei singure vizite, scurtand astfel durata tratamentului. In mod normal, asemenea tratamente necesita mai multe sedinte (care uneori se pot intinde pe durata mai multor saptamani), timp in care laboratorul dentar va executa lucrarile planificate.

Acest procedeu se numeste tehnologia CEREC, si permite medicului stomatolog sa proiecteze si sa execute lucrari ceramice la cabinetul stomatologic in timpul unei singure vizite.


Sisteme endodontice

Tratamentul endodontic (sau tratamentul de canal) implica o serie de proceduri terapeutice care au ca si scop final curatarea, dezinfectia si prepararea tuturor canalelor radiculare ale unui dinte infectat. Folosind metoda traditionala, toate aceste operatiuni se executau manual folosind o serie de ace endodontice specifice si solutii de irigare.

Odata cu progresul Endodontiei, au aparut o mare varietate de sisteme endodontice electrice menite sa ajute medicul dentist. Aceste sisteme au avantajul monitorizarii canalelor radiculare atat in timpul cat si dupa instrumentare, crescand siguranta si rata de succes a tratamentului endodontic.

sistem endodontic

sistem endodontic

Sistemele endodontice rotative au importante avantaje:

  • Prepararea canalelor radiculare nu se mai face manual ci automatizat folosind piese de mana specifice la viteze extrem de mici (vitezele mai mari ar creste riscul unor accidente in timpul prepararii)

  • Sistemele monitorizeaza in permanenta pozitia acelor endodontice pe canalul radicular

  • Lungimea canalelor este masurata electronic cu ajutorul unui aparat numit apex locator. Apex locator-ul este un sistem electronic extrem de precis care este capabil sa determine pozitia apexului fiecarui canal radicular (in acest fel stabilindu-se si lungimea canalului: de la orificiul de intrare pana la apex).

    Informatiile privind pozitia acelor pe canal sau lungimea exacta a acestuia apar pe un ecran care este atasat sistemului.


Stomatologia fara durere

Multi pacienti evita sau amana vizitele la cabinetele dentare deoarece traiesc cu impresia ca tratamentele stomatologice le vor produce dureri sau sunt speriati de ace sau injectii. Este adevarat ca o parte din acestia au avut experiente neplacute petrecute mai demult la un cabinet stomatologic.

Vestea buna este ca, cu ajutorul echipamente de ultima generatie, multi medici incearca sa le ofere pacientilor o experienta cat mai placuta. Tehnologii moderne s-au dezvoltat si in domeniul anesteziei:


Screening pentru cancer oral


Albirea dentara - Procedeul Zoom Whitening

Procedeul "Zoom Whitening" este o metoda de albire a dintilor care se realizeaza la cabinetul stomatologic. Un gel pe baza de peroxid de hidrogen este aplicat pe suprafata dintilor si este apoi supus luminii ultraviolete de la o lampa specifica de albire. Aceasta permite oxigenului din peroxid sa patrunda in interiorul smaltului si a dentinei, inlaturand eventualele coloratii dar lasand structura dintelui intacta.

albirea dintilor la cabinetul stomatologic pasul 1

gelul pe baza de peroxid este aplicat pe suprafata dintilor dupa ce gingia a fost protejata cu o substanta specifica

albirea dintilor la cabinetul stomatologic pasul 2

gelul de albire este expus unei surse de lumina

Pentru unii pacienti, rezultatele sunt foarte bune si procedura decurge fara dureri in timp ce altii reclama aparitia unor dureri destul de mari in timpul si dupa terminarea procesului. Tratamentul dureaza aproximativ o ora. Rezultatele variaza de la pacient la pacient, dar cea mai mare parte a acestora s-au declarat multumiti de rezultat.


Ortodontie - Invisalign

Invisalign este o alternativa extrem de populara la aparatele dentare clasice. Cunoscut si sub numele de "aparat dentar invizibil", Invisalign a fost creat si introdus pe piata de Align Technologies in anul 1999, atragand un numar mare de medici si pacienti de atunci si pana acum.

Invisalign se foloseste cu mare succes pentru tratamentul inghesuirilor dentare, daca inghesuirea nu este extrem de severa.

invisalign

Invisalign

Invisalign foloseste o serie de aliniatori detasabili aproape invizibili, care sunt adaptati la dintii fiecarui pacient. Fiecare set de aliniatori este purtat aproximativ 2 saptamani, dupa care se trece la setul urmator. Pe masura ce pacientii progreseaza prin seria de seturi, dintii vor migra – putin cate putin, saptamana dupa saptamana, deplasandu-se treptat spre pozitia finala proiectata.


Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe