dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Tehnologia CEREC

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Ce este tehnologia CEREC ?

Tehnologia CEREC (Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics, sau CEramic REConstruction) este o metoda de executie a lucrarilor dentare ceramice (coroane, punti, fatete, inlayuri) care foloseste sistemele CAD/CAM. Tehnologia permite executia lucrarilor dentare in timpul unei singure vizite, scurtand astfel durata tratamentului.

In mod normal, lucrarile dentare necesita mai multe sedinte (care uneori se pot intinde pe durata mai multor saptamani), timp in care laboratorul dentar va executa lucrarile planificate.

tehnologia cerec

Cum functioneaza tehnologia CEREC ?

Dupa slefuirea dintilor, medicul stomatolog va inregistra o amprenta digitala cu ajutorul unei camere intraorale. Pacientii raspund mult mai bine la amprenta digitala care nu necesita materiale sau linguri de amprenta.

Amprenta digitala este trimisa calculatorului cu ajutorul caruia medicul stomatolog va construi digital (pe un ecran) lucrarea propusa. Informatiile sunt trimise unei masini de frezat care va sculpta lucrarea din blocuri de ceramica in maximum 15 minute.

Medicul stomatolog va trebui apoi sa adauge retusurile finale pentru ca lucrarea sa fie cat mai estetica : caracterizari coloristice in diferite zone ale dintelui, lustruiri si aplicarea stratului de glanz pentru luciul final.

Cand procesul este finalizat, lucrarea va fi cimentata pe dintii preparati (aceasta operatie se realizeaza in aceeasi sedinta).


Avantajele tehnologiei CEREC

Tehnologia CEREC permite executia lucrarilor dentare ceramice intr-o singura sedinta. Totodata, amprentele digitale sunt mult mai bine suportate de catre pacienti decat amprentele traditionale.

Lucrarile realizate cu tehnologia CEREC sunt extrem de precise. Tehnologia permite folosirea de ceramici moderne (de exemplu, ceramica eMax), extrem de dure si rezistente.

Adaptarea marginala a coroanelor CEREC este perfecta. Amprentele digitale sunt foarte precise iar masina de frezat computerizata are o marja de eroare neglijabila.


Dezavantajele tehnologiei CEREC

Estetica

Majoritatea specialistilor considera ca lucrarile ceramice executate cu sistemele CEREC sunt mai putin estetice decat cele integral ceramice traditionale dar mai estetice decat cele metalo-ceramice.

Realizarea lucrarilor CEREC nu presupune participarea laboratorului dentar. In consecinta, aspectul final al lucrarilor va depinde in mare masura de experienta si priceperea medicului stomatolog, care va executa retusurile finale.

Totodata, estetica coroanelor CEREC se bazeaza in exclusivitate pe retusurile de suprafata, in comparatie cu coroanele ceramice traditionale care au o coloratie mult mai complexa datorata multiplelor straturi.

Numarul de sedinte

Chiar daca lucrarile CEREC necesita o singura vizita la cabinetul stomatologic, aceasta sedinta este de obicei mult mai lunga. Lucrarile fixe (coroane, punti) traditionale au nevoie de obicei de 2 sedinte mai scurte.

Costul

Lucrarile ceramice executate cu sistemele CEREC au inca un cost mult mai ridicat decat restaurarile ceramice traditionale, executate cu ajutorul laboratorului dentar.


Concluzii

In viitor este foarte probabil ca tot mai multe cabinete vor incepe sa foloseasca sistemele CEREC datorita avantajelor indiscutabile.

Tehnologia CEREC scurteaza timpul de tratament, este extrem de fidela si precisa si permite folosirea de ceramici moderne, extrem de rezistente.

Totusi, aspectul final al lucrarii va depinde in mare masura de experienta, priceperea si atentia la detalii a medicului stomatolog.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe