dentist
logo image
dentist

Refacerea dintelui


Ultima Actualizare: 22.12.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Dupa ce caria dentara a fost curatata de toate tesuturile infectate, dintele va trebui restaurat atat din punct de vedere estetic cat si pentru a putea participa la procesele masticatorii.

Se pot folosi o mare varietate de materiale restaurative:

Compozitul si mai ales ceramica au proprietati estetice excelente si pot fi aplicate in nuante foarte apropiate de dintii naturali.

Obturatiile din compozit nu sunt atat de rezistente ca si obturatiile din amalgam sau lucrarile din aur (sau alte metale); multi medici considera ca ultimele sunt singurele care ar trebui folosite pe dintii posteriori unde fortele masticatorii sunt foarte mari.

Obturatiile din compozit sau amalgam sunt executate de catre medicul dentist la cabinetul stomatologic; din acest motiv sunt numite restaurari directe sau metoda directa.

Coroanele dentare si incrustatiile sunt executate la laboratorul de tehnica dentara dupa o amprenta luata de medicul stomatolog; se mai numesc restaurari indirecte sau metoda indirecta.


1. Restaurari directe

Restaurarile directe includ obturatiile ("plombele") din compozit sau amalgam. Acestea sunt executate de catre medicul stomatolog la cabinetul dentar.

  1. Obturatiile din compozit

    Materialele compozite sunt solutii excelente pentru executarea unor obturatii estetice si rezistente. Compozitele moderne au 2 avantaje extrem de importante:

    • Bonding

      "Bonding" este un termen provenit din limba engleza si sugereaza faptul ca, materialele compozite se leaga chimic de tesuturile dentare (smalt si dentina).

      Este o proprietate foarte importanta a materialelor compozite. Obturatiile compozite vor intari structura dintelui si vor avea o rezistenta excelenta.

      Datorita acestei calitati a compozitelor, nu va fi necesar sa se creeze cavitati retentive suplimentare ca si in cazul amalgamului deoarece "plombele din compozit se lipesc" de structura dintelui. In acest fel, mai putine tesuturi dentare sanatoase vor trebui indepartate.

      "Bonding-ul" presupune urmarea a 3 pasi importanti :

      plombe comozite : procedura bonding-ului plombe comozite : procedura bonding-ului plombe comozite : procedura bonding-ului

      1. Aplicare de acid fosforic -- va produce mici iregularitati in structura smaltului si a dentinei cu o adancime cuprinsa intre 5 si 30 de microni.

      2. Bonding -- se foloseste un agent specific livrat impreuna cu materialul compozit. Agentul va patrunde in iregularitatile microscopice intarind astfel legatura dintre plomba si dinte.

      3. Plasarea materialului compozit -- materialul compozit se pozitioneaza peste agentul de bonding intarit si se leaga chimic de acesta.


    • Estetica

      Marele avantaj al obturatiilor din compozit fata de cele metalice este estetica deosebita. Compozitele moderne permit realizarea de obturatii "aproape invizibile" deoarece au o gama foarte bogata de culori care se poate adapta la aproape orice situatie clinica.

    plomba compozit pe dintii superiori plomba compozit pe dintii superiori plomba compozit pe dintii superiori

    obturatii din compozit pe incisivii centrali superiori inainte si dupa

    Tehnica

    Realizarea obturatiilor din compozit cere o atentie sporita din partea medicului specialist. Toate etapele procedurii trebuie conduse meticulos; altfel exista riscul ca obturatia sa aiba un prognostic nesatisfacator.

    Dintele trebuie izolat si mentinut uscat pe tot parcursul procedurii; altfel exista riscul ca materialul compozit sa nu adere la structura dintelui.

    lampa fotopolimerizare

    lampa fotopolimerizare

    Materialele compozite se aplica intr-o stare moale pentru a putea fi modelate cu usurinta. Polimerizarea se realizeaza cu ajutorul unei lampi specifice care emite o lumina de culoare albastra. Procesul se numeste fotopolimerizare si are ca rezultat intarirea materialului compozit.

    In cazul unei carii adanci, compozitele se aplica in mai multe straturi, fiecare fiind polimerizat separat.

    obturatie din compozit : procedeu clinic obturatie din compozit : procedeu clinic obturatie din compozit : procedeu clinic

    Dupa intarire, medicul stomatolog va trebui sa ajusteze ocluzia astfel incat obturatia sa nu fie prea inalta. Aceasta operatiune este importanta pentru a asigura pacientului un confort masticator optim. Luciul final se obtine prin lustruire cu gume si polipanturi specifice.

    O obturatie de compozit corect pozitionata va fi estetica si rezistenta putand sa dureze pana la 10 ani.


  2. Obturatiile din amalgam

    Amalgamul este un aliaj al mercurului cu diverse metale (argint, staniu, cupru). In trecut, multi medici considerau ca obturatiile din amalgam sunt cele mai indicate solutii pentru dintii posteriori.

    plomba amalgam

    obturatii din amalgam

    Popularitatea amalgamului a scazut in ultimii ani din mai multe motive : estetica nesatisfacatoare, studii medicale privind efectul mercurului asupra sanatatii precum si aparitia materialelor compozite moderne.

    Obturatiile din amalgam se aplica in cavitate intr-o stare semisolida si se intaresc in cateva ore. Se recomanda sa se evite masticatia pe obturatiile nou pozitionate in ziua respectiva.


2. Restaurari indirecte

Restaurarile indirecte sunt confectionate la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de medicul stomatolog.

Aceste lucrari sunt cunoscute sub numele de incrustatii dentare sau inlay-uri dentare.

Incrustatiile dentare

Incrustatia sau inlay-ul dentar este o lucrare protetica confectionata din diverse materiale (aur, ceramica, compozit) care se adapteaza unei cavitati carioase preparate si apoi se fixeaza definitiv cu cimenturi de lipire.

incrustatii dentare

inlay

Indicatii

De obicei, incrustatiile sunt indicate cand caria dentara a provocat distructii prea avansate pentru ca dintele ramas sa mai poata sustine o "plomba".

Daca s-ar aplica o obturatie, peretii subtiri ai dintelui s-ar fractura sub influenta fortelor masticatorii iar obturatia ar fi compromisa.

Materiale

Inlay-urile pot fi confectionate din aur, ceramica sau compozit. Incrustatiile din aur au cea mai buna rezistenta si ofera cea mai buna protectie impotriva cariilor secundare.

Incrustatiile din portelan sunt extrem de estetice. Totusi, o incrustatie este mult mai scumpa decat o plomba iar timpul de executie este mai lung (poate dura si cateva saptamani).

incrustatie aur

incrustatii din aur

incrustatie ceramica

incrustatie din ceramica


Incrustatia vs plomba

Exista multe situatii clinice in care alegerea intre obturatie si incrustatie poate fi dificila. Citeste mai multe detalii interesante despre acest subiect aici.


3. Alte solutii

Uneori, distructia dintelui este prea avansata iar dintele nu poate sustine nici o obturatie, nici o incrustatie. In asemenea situatii, dintele va trebui acoperit cu o coroana dentara.

Extractia dentara poate fi alta posibilitate de tratament. Extractia este indicata cand dintele este atat de distrus incat nu mai poate fi restaurat cu nici o metoda.

Extractiile dentare mai pot fi considerate si in urmatoarele situatii :

  • daca dintele nu are antagonist pe arcada opusa
  • daca se estimeaza ca dintele va provoca complicatii ulterioare (de exemplu, in cazul molarilor de minte)
  • daca pacientul nu doreste sau nu isi permite tratamentele necesare pentru a salva si restaura dintele




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe