dentist
logo image
dentist

Caria dentara. Tratament


Ultima Actualizare: 22.12.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Cea mai eficace si ieftina metoda de tratament a cariilor dentare este profilaxia dentara. Profilaxia dentara consta dintr-un set de proceduri executate atat acasa cat si la cabinetul stomatologic care incearca sa previna aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale.

Stabilirea metodei de tratament al cariilor dentare depinde de mai multi factori :

  • daca leziunea carioasa este incipienta sau a format deja o cavitate

  • daca caria este activa sau oprita in evolutie

  • daca caria dentara este primara sau secundara

    • cariile primare apar in locuri care nu au mai fost afectate de carii dentare in trecut
    • cariile secundare apar la marginea sau dedesubtul obturatiilor existente sau sub lucrarile dentare (coroane, punti, proteze)

a. Tratamentul cariilor incipiente

Cariile incipiente apar sub forma unor pete albicioase pe suprafata dintilor, care indica o zona de demineralizare a smaltului.

carie incipienta

carii incipiente

Multi specialisti considera ca in cazul cariilor incipiente care nu au format inca o cavitate, nu este nevoie de tratament.

Acestia sustin ca in conditii favorabile aceste leziuni pot fi oprite din evolutie iar smaltul de la suprafata poate suferi un proces de remineralizare pentru a reveni la starea sanatoasa de dinainte.

Totusi, pentru ca aceste procese sa fie posibile este nevoie de asigurarea unor conditii optime :

  • reducerea frecventei de consum a zaharurilor rafinate (dulciuri, bauturi carbogazoase etc)
  • igiena orala regulata si minutioasa
  • aplicarea topica (pe suprafata dintelui) de substante fluorurate pentru a stimula procesul de remineralizare a smaltului

Aceiasi cercetatori afirma ca in aceste conditii procesul carios incipient este reversibil, nefiind nevoie de curatarea cariilor cu freza sau de obturarea acestora.


b. Tratamentul cariilor dentare "cavitare"

Daca leziunea carioasa a format deja o cavitate si se extinde si in dentina (nu numai in smalt), procesul de remineralizare nu mai este posibil. In asemenea situatii este nevoie de curatarea minutioasa a cavitatii si aplicarea unei obturatii (sau "plombe").

carie dentara cavitara

carie dentara "cavitara"

!!!O carie dentara corect tratata se opreste din evolutie !


Care sunt principalele obiective in tratamentul cariilor ?

Tratamentul cariilor urmareste mai multe obiective importante :

  • Pastrarea unei portiuni cat mai mari din structura originala a dintelui

  • Prevenirea distrugerilor viitoare a tesuturilor dure dentare

  • Prevenirea complicatiilor in pulpa dentara sau tesutul periapical (pulpitele sau parodontitele apicale)

  • Indepartarea completa a tesuturilor dentare infectate

  • Restaurarea dintelui atat din punct de vedere estetic cat si functional


Procedeu clinic

Este important de stiut ca un tratament precoce (cand caria este mica si nu a progresat foarte mult) este mai ieftin si mai putin traumatizant.

  1. Anestezia

    Se poate administra o anestezie locala pentru a elimina durerea si a scadea anxietatea in timpul tratamentului.


  2. Cavitatea de acces

    Smaltul este un tesut extrem de dur; de aceea, penetrarea smaltului se realizeaza cu freze de turbina la viteze mari.

    Ca regula generala, se va indeparta cat de putin posibil din smalt; doar atat cat este necesar pentru a avea un acces bun la dentina infectata de dedesubt.


  3. Indepartarea dentinei infectate

    excavator dentar

    excavator dentar

    freza globulara

    freza globulara

    Dentina infectata se indeparteaza cu freze globulare propulsate de un micromotor la viteze mici. Se poate folosi si un instrument de mana (excavatorul dentar) pentru a indeparta portiuni largi de dentina cariata.

    Este important sa se inlature toate tesuturile dentare infectate. Altfel caria dentara va continua sa progreseze si sub obturatia definitiva.

    carie dentara dupa preparare

    cavitate carioasa dupa ce
    toate tesuturile infectate au fost inlaturate


  4. Refacerea dintelui

    Dupa ce toate tesuturile infectate au fost indepartate, dintele va trebui restaurat atat din punct de vedere estetic cat si pentru a putea participa la functia masticatorie.

    In functie de marimea procesului carios se pot folosi mai multe metode de restaurare : obturatia dentara sau "plomba", coroana dentara, inlay-ul sau onlay-ul dentar.

    Refacerea dintelui este discutata in capitolul urmator.


Daca caria a afectat si pulpa dentara, tratamentul endodontic va fi realizat inainte de refacerea dintelui.


c. Tratamentul cariilor secundare

Cariile secundare se formeaza la marginea sau dedesubtul obturatiilor existente sau a lucrarilor dentare (coroane, proteze etc).

carie secundara

carie secundara la marginile
unei obturatii din amalgam

Odata cu trecerea timpului, obturatiile dentare vor suferi un proces de uzura. Marginile si suprafata acestora vor deveni mai rugoase, iar uneori mici fragmente din ele se pot fractura sau desprinde.

Placa dentaraPlaca dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar poate stagna cu usurinta pe suprafete rugoase sau in zonele unde mici portiuni din obturatie s-au desprins. Este motivul pentru care cariile secundare vor aparea la marginile unei obturatii vechi.

Un alt motiv de aparitie a cariilor secundare este neindepartarea in totalitate a tesuturilor infectate, caz in care, caria secundara va progresa sub obturatie.

Totodata, lucrarile dentare vechi sau incorect adaptate vor putea suferi diverse modificari de-a lungul timpului care pot favoriza aparitia cariilor secundare sub coroane dentare, punti sau proteze mobilizabile : se pot descimenta, mobiliza, fractura, uza etc.

Conduita clasica de tratament in aceste situatii este indepartarea in totalitate a plombelor sau lucrarilor dentare si inlaturarea tuturor tesuturilor cariate sau infectate de sub acestea.

La final, se va realiza o noua obturatie sau coroana dentara pentru restaurarea acestor dinti.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe