dentist
logo image
dentist

Abcesul dentar

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgente stomatologice. Abcesul dentar este o infectie bacteriana care se manifesta prin aparitia unei colectii de puroi la varful sau in partea laterala a unui dinte.

abces dentar

abces dentar

Abcesele dentare se pot forma in diverse zone ale cavitatii bucale; netratate, acestea pot difuza in zonele si tesuturile invecinate provocand uneori infectii extrem de grave.

Din acest motiv, pacientii care observa aparitia unui abces dentar trebuie sa consulte cat mai repede un medic stomatolog.


Cauze si clasificare

Exista 2 tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infectii bacteriene. Diferenta dintre cele 2 tipuri de abces este punctul de plecare al infectiei.

 1. Abcesul gingival sau periodontal

  Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infectie in spatiul dintre gingie si dinte. Punctul de plecare al acestui abces sunt bacteriile din placa dentara de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare ramase intre gingie si dinte.

  Abcesul periodontal se formeaza oarecum in partea laterala a dintelui si mai aproape de marginea gingivala.

  tipuri de abces dentar


 2. Abcesul periapical

  Abcesul periapical este cauzat de o infectie in interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare.

  Bacteriile din cariile dentare netratate vor patrunde in pulpa dintelui si de acolo, prin canalul radicular, pot difuza in tesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar) producand infectii ale acestora.

  abces periapical

  Abcesul periapical se formeaza la varful radacinii dintelui. Acesta poate aparea si la dintii cu obturatii sau lucrari dentare vechi sau defectuoase.


Simptome si semne

Abcesele dentare se pot forma extrem de rapid. Cel mai neplacut simptom pentru pacienti este durerea intensa care poate difuza si in zonele invecinate: cap, gat, urechi, obraz. Totusi, nu toate abcesele dentare evolueaza cu dureri. Uneori, pacientii nu experimenteaza dureri (sau acestea sunt de intensitate redusa) fiind vizibila doar colectia purulenta care apare ca o umflatura in dreptul dintelui afectat.

Ce alte simptome si semne pot aparea in cazul unui abces ?Tratament

In cazul abceselor dentare este important ca pacientii sa consulte de urgenta un medic stomatolog. Abcesele dentare nu se vindeca niciodata de la sine; mai rau, acestea pot provoca complicatii in zonele invecinate care pot fi uneori extrem de grave.

Nu este indicat sa apelati la medicul de familie decat daca doriti ca acesta sa va prescrie anumite medicamente calmante.

Ce putem face pentru ameliorarea durerii si a celorlaltor simptome ?

In timpul in care asteptati pentru a fi primit de un cabinet stomatologic, puteti intreprinde anumite actiuni care va pot ameliora simptomele:

Aceste masuri au rolul de a ameliora temporar simptomele si nu trebuie folosite pentru a amana vizita la un cabinet stomatologic.


Cum decurge tratamentul ?

De obicei, tratamentul are 2 faze distincte:


Prevenirea abceselor dentare

Cum putem preveni aparitia abceselor dentare ?

Deoarece abcesele dentare sunt o complicatie a cariilor dentare sau a bolii parodontale, prevenirea lor se face prin aplicarea normelor de profilaxie dentara: igiena orala regulata si minutioasa, controale periodice, o dieta sanatoasa fara multe zaharuri si (foarte important) tratamentul cat mai timpuriu al cariilor dentare (inainte de aparitia complicatiilor pulpare).

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe