Abcesul dentar
Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgente stomatologice. Abcesul dentar este o infectie bacteriana care se manifesta prin aparitia unei colectii de puroi la varful sau in partea laterala a unui dinte.

abces dentar
Abcesele dentare se pot forma in diverse zone ale cavitatii bucale; netratate, acestea pot difuza in zonele si tesuturile invecinate provocand uneori infectii extrem de grave.
Din acest motiv, pacientii care observa aparitia unui abces dentar trebuie sa consulte cat mai repede un medic stomatolog.
Cauze si clasificare
Exista 2 tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infectii bacteriene. Diferenta dintre cele 2 tipuri de abces este punctul de plecare al infectiei.
-
Abcesul gingival sau periodontal
Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infectie in spatiul dintre gingie si dinte. Punctul de plecare al acestui abces sunt bacteriile din placa dentara de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare ramase intre gingie si dinte.
Abcesul periodontal se formeaza oarecum in partea laterala a dintelui si mai aproape de marginea gingivala.
-
Abcesul periapical
Abcesul periapical este cauzat de o infectie in interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare.
Bacteriile din cariile dentare netratate vor patrunde in pulpa dintelui si de acolo, prin canalul radicular, pot difuza in tesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar) producand infectii ale acestora.
Abcesul periapical se formeaza la varful radacinii dintelui. Acesta poate aparea si la dintii cu obturatii sau lucrari dentare vechi sau defectuoase.
Simptome si semne
Abcesele dentare se pot forma extrem de rapid. Cel mai neplacut simptom pentru pacienti este durerea intensa care poate difuza si in zonele invecinate: cap, gat, urechi, obraz. Totusi, nu toate abcesele dentare evolueaza cu dureri. Uneori, pacientii nu experimenteaza dureri (sau acestea sunt de intensitate redusa) fiind vizibila doar colectia purulenta care apare ca o umflatura in dreptul dintelui afectat.
Ce alte simptome si semne pot aparea in cazul unui abces ?
- dureri pulsatile la nivelul dintelui afectat care cresc treptat in intensitate
- dureri la nivelul gatului, urechii sau osului maxilar de aceeasi parte cu dintele afectat
-
durerile cresc in intensitate:
- in timpul masticatiei
- in pozitia culcat
- la atingerea dintelui
- la cald
- respiratie urat mirositoare si/sau un gust neplacut in gura
- dificultati la masticatie si/sau inghitirea alimentelor
- aparitia unei colectii de puroi sub forma unei umflaturi (sau tumefieri) in dreptul dintelui afectat (fie spre obraz fie spre limba sau palat)
- gingia la acest nivel este rosie si tumefiata
- dintele isi poate schimba culoarea si poate deveni mobil
- in cazul abceselor mai mari, tumefierea obrazului sau fetei in partea corespunzatoare acestuia
- daca abcesul a difuzat in zonele invecinate, pacientul poate dezvolta febra, frisoane, dureri de cap si stare generala alterata
Tratament
In cazul abceselor dentare este important ca pacientii sa consulte de urgenta un medic stomatolog. Abcesele dentare nu se vindeca niciodata de la sine; mai rau, acestea pot provoca complicatii in zonele invecinate care pot fi uneori extrem de grave.
Nu este indicat sa apelati la medicul de familie decat daca doriti ca acesta sa va prescrie anumite medicamente calmante.
Ce putem face pentru ameliorarea durerii si a celorlaltor simptome ?
In timpul in care asteptati pentru a fi primit de un cabinet stomatologic, puteti intreprinde anumite actiuni care va pot ameliora simptomele:
-
Medicamente care calmeaza durerea cum ar fi Nurofen, Ketonal, Algocalmin, Paracetamol etc. Multi pacienti au anumite medicamente calmante pe care "le prefera". Daca nu sunteti sigur, puteti intreba medicul dumneavoastra de familie.
Fiti atenti sa nu depasiti dozele maxime din prospectul fiecarui medicament; acest aspect este important mai ales in cazul copiilor de sub 16 ani. Urmariti cu atentie si eventualele contraindicatii ale fiecarui medicament.
Evitati alimentele sau bauturile calde care va pot agrava durerile.
Incercati sa consumati alimente cat mai moi si folositi cealalta parte a cavitatii bucale pentru masticatie.
Folositi o periuta de dinti cu peri moi mai ales in jurul dintelui afectat.
Clatiti-va de cateva ori cu o solutie salina; dizolvati o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa.
Aceste masuri au rolul de a ameliora temporar simptomele si nu trebuie folosite pentru a amana vizita la un cabinet stomatologic.
Cum decurge tratamentul ?
De obicei, tratamentul are 2 faze distincte:
-
Tratamentul de urgenta
Prima etapa a tratamentului are ca obiectiv eliminarea durerilor si disconfortului si preintimpinarea complicatiilor in tesuturile invecinate. Pentru aceasta este nevoie de drenajul puroiului colectat in interiorul abcesului.
Drenajul puroiului colectat se poate face fie printr-o mica incizie la nivelul gingiei umflate, fie prin interiorul canalului radicular (drenaj endodontic), fie pe ambele cai. Decizia se va lua in functie de marimea si pozitia abcesului precum si de caracteristicile anatomice ale fiecarui dinte.
Multi medici vor recomanda un tratament cu antibiotice (pentru minim 5 zile) pentru a combate infectia si a preintampina complicatiile in tesuturile invecinate (dar acest aspect nu este o regula generala).
-
Tratamentul definitiv al dintelui
Tratamentul definitiv al dintelui are ca si obiectiv eliminarea infectiei si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene. In functie de severitatea infectiei si gradul de distructie al dintelui afectat, pot exista 2 conduite de tratament:
Tratament endodontic
Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si a tesuturilor situate sub dinte si sigilarea canalelor radiculare pentru a preintampina alte agresiuni microbiene.
Un tratament endodontic reusit va salva dintele afectat. Dupa incheierea acestuia, dintele va trebui reconstituit fie cu o obturatie fie cu o coroana dentara.
Extractia dintelui
Daca dintele este foarte distrus sau infectia prea avansata este necesara extractia dintelui. Unii medici prefera extractia dintelui chiar in prima sedinta; o conduita mai prudenta recomanda ca extractia sa se realizeze in sedinta urmatoare dar aceasta decizie se ia si in functie de cazul clinic.
Abcesele gingivale
In cazul unui abces gingival, dupa drenarea acestuia, se recomanda un detartraj subgingival la nivelul dintelui si un periaj profesional pentru a indeparta complet placa dentara si a preintampina aparitia unei noi infectii.
In functie de gravitatea situatiei se poate apela si la un tratament medicamentos si/sau chirurgical.
Prevenirea abceselor dentare
Cum putem preveni aparitia abceselor dentare ?
Deoarece abcesele dentare sunt o complicatie a cariilor dentare sau a bolii parodontale, prevenirea lor se face prin aplicarea normelor de profilaxie dentara: igiena orala regulata si minutioasa, controale periodice, o dieta sanatoasa fara multe zaharuri si (foarte important) tratamentul cat mai timpuriu al cariilor dentare (inainte de aparitia complicatiilor pulpare).
Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021