dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Controlul stomatologic periodic

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Controalele periodice regulate sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii dintilor si gingiilor. Este recomandat ca frecventa acestora sa fie de 2 ori pe an.

In anumite situatii (pacienti cu boala parodontala, persoane cu predispozitie pentru acumularea tartrului, pacienti cu deficiente imunitare etc) controlul periodic trebuie realizat chiar mai frecvent.

In cazul aparitiei oricarei dureri, disconfort sau altor semne neobisnuite este bine sa contactati medicul stomatolog imediat.


De ce sunt importante controalele periodice ?

Exista motive importante care sustin intreprinderea de controale periodice de 2 ori pe an :


controlul stomatologic periodic


Care sunt etapele unui control stomatologic periodic

  1. Examinarea generala

    La inceput, medicul stomatolog se informeaza daca pacientul a fost diagnosticat cu o afectiune generala si daca urmeaza un tratament medicamentos.

    La randul lui, pacientul va informa medicul asupra oricaror simptome sau semne pe care le resimte la nivelul cavitatii bucale.

    Multi medici vor examina zona capului si gatului, glandele salivare, articulatia temporo-mandibulara sau prezenta unor noduli limfatici mariti.


  2. Examinarea cavitatii bucale

    In aceasta etapa, medicul va verifica starea dintilor, gingiilor si a tesuturilor moi din cavitatea bucala.

    • Se verifica prezenta eventualelor carii

    • Se examineaza dintii obturati, lucrarile dentare prezente, implanturile sau protezele dentare. Anumite restaurari pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari.

    • Se examineaza gingiile pentru a depista eventualele inflamatii sau sangerari. De asemenea, se verifica mobilitatea dintilor si adancimea eventualelor pungi parodontale.

    • Se examineaza si celelalte organe si tesuturi moi pentru a depista eventualele leziuni sau functionari anormale: limba, obrajii etc

    • Se verifica ocluzia statica si miscarile mandibulare; uneori, este nevoie de o reajustare a ocluziei

    • Uneori, este nevoie de examene complementare : radiografia dentara, tomografie, RMN etc.

    controlul stomatologic periodic : instrumente


  3. Detartrajul si periajul profesional

    Mai intai se verifica starea igienei orale a pacientului si, daca este nevoie, se dau sfaturi pentru imbunatatirea acesteia.

    Pacientul este informat asupra zonelor din cavitatea bucala unde este nevoie de o atentie suplimentara in timpul periajului dentar.

    • Detartrajul

      Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare atat de la nivelul marginii gingivale cat si subgingival.

      controlul stomatologic periodic : detartraj ultrasonic

      detartraj ultrasonic

    • Periajul profesional

      Periajul profesional indeparteaza placa dentara ce a mai ramas dupa detartraj precum si diversele pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.

      periaj profesional

      periaj profesional


  4. Sfaturi si recomandari

    Dupa incheierea examinarii clinice, medicul stomatolog poate oferi instructiuni suplimentare: recomandari privind tehnica periajului, solicitarea altor analize sau un consult interclinic, sau o programare pentru tratamentul anumitor afectiuni descoperite in timpul controlului periodic.


!!!Este important de retinut ca orice problema de sanatate orala descoperita la timp se poate trata mai usor si cu costuri mult mai reduse decat afectiunile avansate.




Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe