dentist
logo image
dentist

Radiografiile dentare

author icon Autor: Dr. Andra Custura, Medic Stomatolog cu Competenta in Implantologie

S-a demonstrat: radiografia dentara are mai multe beneficii decat riscuri!


radiografie dentara panoramica

Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor pe care medicul dentist le foloseste pentru a evalua sanatatea orala a pacientului, dar mai ales pentru a preveni aparitia afectiunilor dentare. Aceste radiografii dentare sunt folosite cu niveluri scazute de radiatii pentru a capta imagini din interiorului dintilor si gingiilor.

Un studiu realizat de Academia de Stomatologie Generala concluzioneaza ca dozele mici de radiatii de la radiografiile dentare prezinta un risc minor si nu trebuie sa impiedice pacientii sa-si investigheze problemele dentare in acest mod.


Cand sunt efectuate radiografiile dentare?

In general, este indicat sa se realizeze o radiografie dentara in fiecare an, dar se poate intampla sa fie necesara mai des, in cazul in care dentistul urmareste progresul unei probleme sau a unui tratament stomatologic.

Copiii ar putea avea nevoie de radiografii dentare mai des decat adultii, deoarece medicul are nevoie sa monitorizeze cresterea dintilor permanenti. Acest lucru este important deoarece poate ajuta dentistul sa determine daca dintii de lapte ai copiilor trebuie sa fie extrasi pentru a preveni complicatiile, cum ar fi dintii adulti care cresc in spatele dintilor de lapte.


Riscurile radiografiei dentare

Deoarece aparatele cu raze X si alte metode de realizare a radiografiilor dentare sunt proiectate sa reduca la minimum radiatiile, aceste procese sunt sigure.

Chiar daca radiografiile dentare implica radiatii, nivelurile la care pacientii sunt expusi sunt atat de scazute incat sunt considerate sigure chiar si pentru copii si adulti. Sarcina este o exceptie de la regula, femeile care sunt insarcinate ar trebui sa evite toate tipurile de raze X.


Beneficiile radiografiei dentare

Radiografia dentara, numita si radiologie dentara, ofera dentistului posibilitatea de a vedea intre dinti si in interiorul dintilor. De asemenea, el poate vedea radacinile si oasele de sub gingiile pacientului - locuri care nu sunt vizibile in mod obisnuit.

Desi sunt utilizate ca parte a unei examinari de rutina pentru a exclude boala dentara, radiografiile ajuta, de asemenea, la diagnosticarea oricaror probleme dentare specifice sau izolate pe care pacientul le-ar putea experimenta in viitor.

Potrivit Academiei de Stomatologie Generala, multe boli ale dintilor si ale tesuturilor inconjuratoare nu pot fi vazute fara o radiografie dentara care poate dezvalui:


Tipuri de radiografii dentare

Radiografiile panoramice sunt cele mai frecvente raze X utilizate in cabinetul stomatologic. In timpul controalelor de rutina, dentistul poate recomanda doua pana la patru radiografii de acest tip pentru a verifica semnele precoce de degradare dintre dinti.

O radiografie panoramica este luata din afara gurii pacientului si produce o imagine a intregii cavitati orale. Deoarece imaginea prezinta toti dintii, precum si maxilarul superior si inferior si zonele sinusale, acest tip de radiografie poate identifica chisturile, tumorile, afectiunile maxilarului si problemele osoase.


Radiografiile Bitewing implica muscatura pe o bucata speciala de hartie, astfel incat medicul dentist sa poata vedea cat de bine se potrivesc coroanele dintilor si daca muscatura este corecta. Acest lucru este folosit in mod obisnuit si pentru a verifica cavitatile dintre dinti.


Radiografiile dentare periapice ofera cea mai buna imagine atunci cand medicul stomatolog doreste sa verifice radacinile dintilor.


Radiografii dentare ocluzale se fac atunci cand maxilarul este inchis pentru a vedea cum se aliniaza dintii de sus si de jos. De asemenea, poate detecta anomalii anatomice. Acestea sunt realizate ocazional, mai ales la copii, pentru a evalua dintii lor in curs de dezvoltare.

De asemenea, si radiografiile dentare cefalometrice sunt utilizate de medicul ortodont la planificarea tratamentului ortodontic.


Specialistii de la Clinica Stomatologica Andra Smile doresc sa ofere pacientilor cele mai bune servicii stomatologice, insa o simpla examinare vizuala nu le poate spune tot ce trebuie sa stie despre starea dintilor. Datorita radiografiilor dentare, medicii stomatologi pot diagnostica si trata cu exactitate problemele dentare inainte ca acestea sa se agraveze.

Pentru mai multe detalii, urmariti site-ul nostru www.andrasmile.ro sau sunati-ne la numarul de telefon 0722332230. Va puteti programa online, iar noi va asteptam la clinica, pe strada Londra nr. 33 pentru tratamente personalizate, de calitate.


Despre autor:

dr. Andra Custura

Dr. Andra Custura

Medic stomatolog la Clinica Andra Smile

Competenta in Implantologie


Ultima revizuire si actualizare: Octombrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe