dentist
logo image
dentist

Lucrarile dentare din acrilat

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Lucrarile dentare din acrilat si metalo acrilice au fost folosite pe scara larga in stomatologie in trecut dar, odata cu aparitia materialelor de restaurare moderne (ceramica, compozit), acestea au pierdut teren. Chiar daca sunt inca folosite in anumite parti pe post de restaurari definitive, cea mai importanta aplicatie a lor a ramas pentru lucrari provizorii.

Principalul avantaj al restaurarilor din acrilat il reprezinta costul scazut si confectionarea usoara; sunt insa net inferioare atat lucrarilor din ceramica cat si din compozit.

punte metalo acrilica pe molari si premolari

punte metalo acrilica

coroana metalo acrilica pe un premolar

coroana metalo acrilica

Daca se proiecteaza restaurari definitive din acrilat, acestea vor avea intotdeauna un schelet metalic de sustinere peste care va fi pozitionat acrilatul. Acesta se plaseaza doar in zonele exterioare, vizibile ale coroanei si niciodata pe partea unde se realizeaza masticatia.


Indicatii

 • Lucrari provizorii: este cea mai importanta indicatie a restaurarilor acrilice. Coroana provizorie din acrilat nu mai are nevoie de schelet de sustinere deoarece trebuie sa reziste doar pana ce lucrarea definitiva este finalizata.

 • Daca pacientul nu isi permite o lucrare ceramica sau din compozit. Pentru a preintampina consecintele nefaste ale pierderii dintilor, este foarte importanta restaurarea spatiilor edentate cat mai repede cu putinta.

  Acesta este motivul pentru care este bine sa se realizeze macar o lucrare metalo acrilica, pana cand pacientul va avea posibilitatea sa-si realizeze o restaurarea superioara calitativ.

 • Indicatii restranse pentru urmatoarele situatii: persoane in varsta, cazuri sociale, persoane care au doar restaurari din acrilat pe care nu pot (sau nu doresc) sa si le inlocuiasca.


Structura lucrarilor metalo acrilice

 • Scheletul metalic

  Scheletul metalic poate fi confectionat din diferite aliaje metalice (crom/nichel, crom/cobalt, chiar si aliaje de aur). Are o grosime mult mai mare decat scheletul metalic al coroanei ceramice si nu are nivelul de adaptare al acestuia, fiind mult mai distantat de dintii de sub el.

  Practic, inveleste tot dintele, avand sculptat in partea din fata o "fereastra" in care va fi plasat acrilatul (vezi imaginea).

  schelet punte metalo acrilica cu fereastra sculptata pentru acrilat

  La nivelul ferestrei unde va fi plasat materialul fizionomic, prezinta niste retentii metalice sub forma de "solzi" sau "buline" pentru prinderea acrilatului. Aceste retentii specifice, formeaza cu acrilatul legaturi mecanice care sunt insa cu mult mai slabe decat cele chimice din cazul ceramicii.

  coroana metalo acrilica : schelet metalic

  scheletul metalic -- observati fereastra creata pentru acrilat si retentiile in forma de "buline"

  scheletul metalic al unei punti metalo ceramice

  in cazul lucrarilor ceramice scheletul metalic este neted; ceramica nu are nevoie de retentii metalice  !!!Spre deosebire de ceramica, acrilatul se "leaga" de scheletul metalic doar cu ajutorul acestor retentii. Nu are nici un fel de legatura chimica cu metalul, fapt care duce uneori la desprinderea fatetelor acrilice.


 • Acrilatul

  Acrilatul este o rasina plastica care se prelucreaza prin polimerizare in cuptoare specifice. Temperatura la care se realizeaza procesul este de 150-200 grade Celsius, mult inferioara celei de ardere a ceramicii (care este 1000 grade).

  Acrilatul se pozitioneaza doar in ferestrele special create in scheletul metalic si niciodata pe partea unde se efectueaza masticatia datorita rezistentei scazute.

  acrilat plasat pe partea exterioara a unei coroane dentare

  Proprietatile acrilatului

  • are rezistenta scazuta si durata scurta de viata

  • are o gama de culori mult mai redusa si o posibilitate de combinare a acestora inferioara ceramicii si compozitului

  • nu are transluciditate

  • este inferior din punct de vedere estetic atat fata de ceramica cat si fata de compozit

  • dezvolta legaturi slabe cu scheletul metalic ceea ce poate duce la desprinderea fatetelor de acrilat

  • in mod normal, este cel mai ieftin material fizionomic


Concluzii

 • Lucrarile definitive din acrilat sau metalo acrilice au indicatii limitate. Cel mai des, acestea se folosesc cand pacientii nu isi pot permite solutii mai scumpe.

 • Lucrarile provizorii din acrilat se utilizeaza pe scara larga. Acestea se executa fara schelet metalic de sustinere fiind fixate provizoriu in cavitatea bucala pe perioada in care lucrarea definitiva este in lucru (vezi coroana provizorie) .

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe