dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Compozitul dentar

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Compozitul dentar este o rasina sintetica care se foloseste in stomatologie ca material restaurativ. Una dintre cele mai comune utilizari a materialelor compozite este pentru obturatiile fotopolimerizabile ("plombele albe") realizate la cabinetul stomatologic.

Compozitele moderne au multiple avantaje si pot fi intrebuintate si in alte scopuri.


Avantajele materialelor compozite

1. Bonding

Cuvantul "bonding" provine din limba engleza si inseamna "legatura". Aceasta proprietate semnifica faptul ca materialele compozite se leaga chimic de dinte. In consecinta, compozitele vor intari structura dintelui pe care il refac.

Deoarece compozitele "se lipesc" practic de dinte, cantitatea de tesuturi dentare sanatoase care vor trebui indepartate (de exemplu, cand se pregateste dintele pentru o obturatie) va scadea semnificativ.

Tehnica

Bonding-ul implica o tehnica specifica care trebuie urmata pas cu pas:

bonding pentru materialele compozite

 1. Aplicare acid -- se aplica acid fosforic pe suprafata dintelui pentru aproximativ 40 de secunde. Acidul fosforic va produce mici neregularitati in smalt si dentina cu o adancime de 5 pana la 30 de microni.

 2. Agent specific -- se aplica un agent specific de bond pe suprafata tratata anterior cu ajutorul unei pensulite. Agentul de bond lichid va patrunde in toate neregularitatile microscopice, apoi se va intari (prin fotopolimerizare) asigurand o legatura stransa cu dintele.

 3. Materialul compozit -- dupa ce agentul a fost polimerizat, se aplica peste acesta restaurarea din compozit (plomba, fateta, inlay, punte adeziva) apoi se polimerizeaza cu ajutorul lampii specifice.


Aplicatiile clinice ale bonding-ului

Proprietatea de bonding a materialelor compozite permite folosirea acestora in mai multe scopuri:

 • Obturatii

  Obturatiile (sau "plombele") vechi din amalgam necesitau cavitati adanci si retentii suplimentare. Acest aspect implica sacrificarea de cantitati insemnate de tesut dentar sanatos.

  Deoarece materialele compozite "se lipesc" de dinte prin bonding, nu mai este nevoie sa se indeparteze tesuturi sanatoase. Pregatirea unei cavitati carioase pentru obturatie se rezuma doar la indepartarea tesuturilor infectate.

 • Puntile adezive

  Puntile adezive presupun atasarea unui dinte artificial de dintii vecini prin procedura de bonding. Principalul avantaj al acestei metode: se evita slefuirea dintilor vecini.

  punte adeziva

  punte adeziva

 • Inlay dentar

  Inlay-ul din compozit este o restaurare care este confectionata la laboratorul dentar apoi fixata in interiorul dintelui prin tehnica bonding.

 • Fatete dentare

  Fatetele dentare din compozit pot fi fabricate direct la cabinet sau indirect la laboratorul dentar. Oricare ar fi tehnica, dupa finalizare aceasta este fixata pe dinte cu ajutorul tehnicii bonding.

  mai multe despre restaurarile din compozit


2. Estetica

Marele avantaj al compozitelor moderne fata de materialele traditionale de restaurare precum amalgamul este estetica superioara. Materialele compozite sunt fabricate intr-o gama mare de nuante, permitand restaurari dentare aproape "invizibile".

In imaginile de mai jos va prezentam un caz in care obturatiile vechi din amalgam au fost inlocuite cu obturatii din compozit, imbunatatind considerabil aspectul estetic al dintilor.

obturatii din amalgam
obturatii din compozit


Compozit vs Ceramica

Daca vorbim despre restaurari extinse precum punti dentare, proteze sau lucrari pe implanturi, compozitul nu reprezinta varianta ideala din punctul de vedere al rezistentei si durabilitatii.

Chiar daca materialele compozite moderne pot asigura o estetica deosebita si au o rezistenta mult imbunatatita, ceramica are stabilitate coloristica mai buna, rezista mai bine la fracturi si uzura si, per total, este superioara din punct de vedere estetic.

Pe de alta parte, lucrarile din compozit sunt mai ieftine.


Ce restaurari dentare se pot executa din compozit ?

Exista 2 categorii mari de restaurari dentare care se pot realiza: restaurari directe care se executa la cabinetul stomatologic si restaurari indirecte care se realizeaza la laboratorul dentar.

 1. Restaurari directe

  Restaurarile directe sunt realizate de catre medicul stomatolog la cabinet.

  "Intarirea" materialelor compozite se realizeaza cu ajutorul unei lampi specifice ce emite un fascicul luminos de culoare albastra care va initia procesul de polimerizare. Din acest motiv, acest proces se numeste fotopolimerizare.

  lampa fotopolimerizare

  lampa fotopolimerizare

  Restaurarile directe se folosesc in primul rand pentru obturarea cariilor dentare. Se mai pot folosi pentru a inchide spatii mici intre dinti, pentru a reajusta forma dintilor, prelungirea dintilor mici si inestetici sau pentru a schimba nuanta anumitor dinti.


  obturatie din compozit

  obturatie din compozit


 2. Restaurari indirecte

  Restaurarile indirecte sunt executate in afara cavitatii bucale si folosesc materiale compozite cu o structura diferita de cele directe. Pentru polimerizarea compozitului din aceste restaurari, se folosesc cuptoare specifice, capabile sa emita o cantitate de energie superioara lampilor pentru fotopolimerizare.

  Compozitele indirecte se polimerizeaza pentru o perioada mai lunga de timp; din acest motiv, rezistenta si durabilitatea acestora este superioara comparativ cu cele directe.

  Exista mai multe tipuri de lucrari dentare ce pot fi executate din compozit:


  1. Coroanele dentare din compozit

  Coroanele din compozit nu rezista atat de mult ca cele din ceramica, zirconiu sau aur; in consecinta, ele vor trebui inlocuite mai des. Coroanele din compozit au de obicei un schelet metalic de sustinere peste care va fi pozitionat compozitul.

  Deoarece duritatea compozitului nu este foarte mare, cel mai des acesta se pozitioneaza doar pe partile exterioare, vizibile ale coroanei si nu si pe fata pe care se realizeaza masticatia.

  Exista si situatii in care compozitul va acoperi metalul pe toate partile sau cand se executa coroane din compozit fara schelet metalic.

  coroana compozit fara schelet metalic

  coroana compozit fara schelet metalic

  coroane metalo compozite

  compozitul acopera metalul pe toate partile sau doar pe partea exterioara

  Indicatii

  • Pacienti care nu isi pot permite lucrari mai scumpe
  • Pacienti cu sensibilitate crescuta la aliajele metalice si care in acelasi timp nu pot suporta restaurari din ceramica (foarte rar)
  • Ca si solutii provizorii


  2. Puntile dentare metalo compozite

  Similar coroanelor, puntile metalo compozite au un schelet metalic de sustinere peste care se aplica compozitul. De obicei, acesta se pozitioneaza doar in partile exterioare ale coroanelor dar in unele situatii se poate aplica si pe toate fetele unui dinte.

  Punti dentare din compozit fara schelet de sustinere se executa mai rar. Cea mai frecventa indicatie a acestor restaurari este cand pacientii nu isi pot permite solutii mai scumpe.

  punte metalo compozita

  punte metalo compozita


  3. Puntile adezive

  Puntile adezive se folosesc in cazul lipsei unui singur dinte (de obicei din fata). Tehnica presupune atasarea unui dinte artificial modelat la laborator de dintii vecini folosind tehnica bonding.

  Marele avantaj al acestei tehnici este ca se evita slefuirea dintilor vecini. Deoarece acesti dinti nu sunt atinsi, pacientul poate reveni la situatia initiala oricand doreste.

  punte adeziva compozit
  punte adeziva fixare


  Uneori, puntea adeziva poate fi intarita cu fibra de sticla.

  O punte adeziva din compozit va arata si functiona mai bine decat o proteza mobilizabila dar nu este atat de rezistenta precum o punte dentara traditionala. Comparativ cu implanturile, este inferioara atat estetic cat si ca durata de viata.

  Indicatii

  • Cand osul alveolar nu are dimensiuni suficiente pentru a sustine un implant dentar
  • Daca pacientul nu doreste slefuirea dintilor vecini pentru confectionarea unei punti dentare traditionale
  • Cand pretul optiunilor alternative de tratament nu poate fi suportat de pacient


  4. Inlay-uri dentare

  Incrustatia sau inlay-ul dentar este o lucrare protetica confectionata din diverse materiale (aur, ceramica, compozit) care se adapteaza unei cavitati carioase preparate si apoi se fixeaza definitiv in interiorul acesteia.

  Spre deosebire de inlay-urile din aur si ceramica care sunt fixate in cavitate cu cimenturi de lipire, inlay-urile din compozit sunt fixate definitiv prin metoda bonding.

  inlay-uri din compozit

  inlay-uri din compozit pe modelul de gips

  Chiar daca legatura dintre dinte si inlay-ul din compozit este mult mai puternica, inlay-urile din aur sunt superioare prin rezistenta si durabilitate iar cele din portelan au o estetica si o stabilitate coloristica mult mai buna.


  5. Fatete dentare

  Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui; acestea se folosesc fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia.

  Fatetele dentare se pot confectiona fie din ceramica fie din compozit.

  Fatetele din compozit pot fi modelate de catre medicul stomatolog in cavitatea bucala (metoda directa). Daca se foloseste metoda indirecta, fateta din compozit este confectionata la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de medic la cabinet.

  Indiferent de tehnica, fateta din compozit va fi fixata definitiv pe dinte cu ajutorul tehnicii bonding.

  fatete dentare

  fateta dentara

  Chiar daca sunt mai scumpe, fatetele din ceramica rezista mai bine la fracturi si uzura si, per total, sunt superioare din punct de vedere estetic.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2023
Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe