dentist
logo image
dentist

Coroana ceramica. Puntea ceramica
Ceramica dentara in stomatologie


Ultima Actualizare: 3.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Ceramica dentara este cea mai buna alegere pe care o poate face un pacient in cazul unei lucrari dentare, fie ca este vorba de o restaurare redusa fie de o punte dentara sau proteza mobilizabila extinsa.

Calitatile ceramicii sunt net superioare oricarui alt material fizionomic folosit in stomatologie, fiind singurul care are atat o estetica deosebita (gama mare de culori, transluciditate apropiata de cea a dintilor naturali) cat si o rezistenta excelenta la masticatie.

coroane ceramice incisivi centrali

coroane ceramice pe cei 2 incisivi centrali;
observati estetica deosebita

Ceramica se poate folosi pentru orice tip de restaurari dentare: coroane dentare, punti reduse sau extinse, proteze mobilizabile precum si toata gama de lucrari pe implanturi.


Tipuri de lucrari dentare ceramice

Ceramica dentara poate fi folosita atat in combinatie cu diverse aliaje metalice sau zirconiu (care vor juca rolul de schelet de sustinere) cat si singura in cazul lucrarilor integral ceramice.

a. Lucrari dentare metalo-ceramice

Lucrarile dentare metalo-ceramice au o vasta aplicabilitate in stomatologie. Coroana metalo ceramica si puntea metalo ceramica sunt alcatuite dintr-un schelet metalic de sustinere peste care se ard mai multe straturi de ceramica dentara.


punte dentara metalo ceramica

punte dentara metalo ceramica


Structura

  • Scheletul metalic de sustinere

    Asigura rezistenta intregii lucrari protetice fiind situat sub stratul de ceramica si conferindu-i acestuia sustinere si suport. Are grosime redusa iar adaptarea acestuia pe dintii slefuiti este extrem de intima.

    schelet metalic de sustinere

    schelet metalic de sustinere

    schelet metalic de sustinere in cavitatea bucala

    schelet metalic de sustinere in cavitatea bucala

    Aliajul metalic folosit este specific pentru lucrarile ceramice. Compozitia acestuia permite realizarea unei conexiuni chimice foarte puternice cu stratul de ceramica. In timpul arderii, aceste aliaje elibereaza la suprafata un strat de oxizi . Acest strat va forma o legatura chimica foarte rezistenta cu stratul de oxizi pe care, la randul ei, ceramica il elibereaza in timpul aceluiasi proces.

    Este unul dintre cele mai importante avantaje ale lucrarilor metalo ceramice in comparatie cu cele metalo acrilice si metalo compozite. Legaturile dintre scheletul metalic si compozit respectiv acrilat sunt strict mecanice, avand o putere net inferioara.

    scheletul metalic al unei punti metalo ceramice

    scheletul pentru lucrari ceramice este neted; ceramica se leaga de metal prin legaturi chimice, foarte puternice

    coroana metalo acrilica : schelet metalic

    acrilatul si compozitul se leaga de metal doar prin retentiile in forma de buline special create pe schelet


    Calitatea dar si pretul unei lucrari depinde in mare parte de aliajele metalice folosite pentru confectionarea scheletului.


    1. Aliaje metalice simple (nenobile)

      Aceste aliaje au in compozitie doar metale nenobile. (nota: metalele nobile sunt: aurul, argintul, paladiul sau platina).

      Cele mai folosite metale in acest scop sunt: cromul, nichelul, aluminiul, cobaltul sau fierul. Cu toate ca nu au proprietatile metalelor nobile, lucrarile metalo ceramice cu schelet "nenobil" au o rezistenta si o estetica buna, durata de viata acceptabila iar pretul este rezonabil.

      Se pot executa lucrari dentare diverse (coroane, punti, lucrari pe implanturi) desi este preferabil ca aceste aliaje sa nu fie folosite daca pretentiile estetice sau functionale sunt mari.


    2. Aliaje de titan

      Titanul este considerat tot un metal nenobil dar are o serie de calitati speciale. Datorita acestora, aliajele de titan se apropie foarte mult de aliajele nobile.

      Astazi, titanul se foloseste pe scara larga in stomatologie in special pentru fabricarea implanturilor dentare. Desi costul lucrarilor pe baza de titan este mai mare, acesta nu ajunge de obicei la pretul lucrarilor pe aliaje nobile.


    3. Aliajele de aur

      Chiar daca se numesc "aliaje de aur", acestea sunt de fapt alcatuite din mai multe metale: aur, platina, paladiu, argint, cupru si staniu.

      Doar primele patru componente listate sunt metale nobile. Un aliaj de aur dentar are calitati cu atat mai bune cu cat procentul de metale nobile care intra in compozitia lui este mai mare.

      Ca si aliajele nenobile, aliajele de aur folosite pentru scheletul lucrarilor ceramice sunt special alcatuite pentru a realiza o legatura chimica cu stratul de ceramica.

      • aurul dentar este un aliaj special de aur care se foloseste doar in stomatologie
      • aliajele de aur dentar pentru lucrarile ceramice au o anumita compozitie
      • aliajele de aur dentar pentru alte lucrari protetice au alta compozitie


      coroana metalo ceramica cu schelet de aur

      punte metalo ceramica cu schelet din aur


      De ce este superior aliajul de aur ?

      • coroana ceramica cu schelet nenobil : coloratie gingivala datorita coroziunii aliajului metalic

        coloratie gingivala

        Nu se corodeaza niciodata. Ce inseamna acest lucru ? Anumite aliaje metalice, sub influenta salivei, sufera efecte de coroziune in timp. Acest lucru duce uneori la aparitia unor coloratii gri la nivelul gingiei.

      • Are o rezistenta in strat subtire superioara oricarui aliaj metalic. Capa din aliaj de aur de grosime 0.3 mm este mult mai rezistenta decat o capa dintr-un aliaj de crom-nichel cu grosimea similara.

        Aplicatia practica este posibilitatea confectionarii unui schelet mult mai subtire, ceea ce va imbunatati aspectul estetic general al lucarii.

      • Este foarte bine tolerat de organism si nu are efect alergic, aurul fiind unul din putinele metale care are aceasta calitate.


    cum se confectioneaza scheletul metalic la laborator



  • Stratul de ceramica

    In majoritatea cazurilor, stratul de ceramica acopera scheletul metalic pe toate suprafetele, fiind singurul care ramane vizibil in cavitatea bucala. Grosimea stratului ceramic este 1,5-2 mm in functie de zonele dintelui. Are o rezistenta foarte buna la fortele masticatorii si o estetica deosebita.

    punte ceramica

    punte ceramica

    Ceramica dentara are o gama foarte mare de culori, fiind posibile si multiple combinatii intre acestea.

    Astfel, se pot aplica nuante mai inchise in partile superioare ale dintilor artificial si nuante mai deschise spre varf, pentru a realiza un aspect foarte apropiat de cel natural. Ceramica are o transluciditate foarte apropiata de cea a smaltului dentar, ceea ce ii creste cu mult aspectul estetic.


    coroane ceramice frontale

    coroane ceramice:
    observati diversitatea nuantelor de pe suprafata coroanelor

    cheie de culori pentru coroana ceramica

    cheie de culori pentru ceramica:
    observati gama extrem de mare de nuante


    cum se aplica ceramica la laborator


    Ceramica dentara se fisureaza la consumul alimentelor prea calde ?

    Ceramica dentara nu este influentata de variatiile de temperatura. Nu se fisureaza si nu se crapa la consumul alimentelor prea calde sau prea reci. Ceramica se arde in cuptoare speciale, la o temperatura de pana la 1000 grade C, temperatura ce nu va fi niciodata atinsa in cavitatea bucala.


    ceramica dentara nu se fisureaza la temperaturi inalte

    De ce se "crapa" uneori ceramica cand "musc" alimente mai dure ?

    Exista anumite forte la care ceramica dentara nu este chiar atat de rezistenta. Este vorba in special de fortele de intensitate mare care actioneaza brusc si excentric. Este indicat sa nu se consume alimente extrem de dure si sa nu se suprasolicite lucrarile de ceramica.


    Ceramica este tot una cu portelanul dentar ?

    Da. Ambii termeni descriu acelasi lucru. In stomatologie se foloseste mai des termenul de ceramica dentara.


    !!!Ceramica este un material foarte bun si rezistent. Cu toate acestea, este doar o incercare de a inlocui cat mai bine dintele natural. Niciodata, o lucrare dentara nu se va putea compara, ca estetica si rezistenta, cu dintii naturali.




b. Lucrarile ceramice pe schelet din zirconiu

Zirconiul este un tip special de ceramica de culoare alba care are o rezistenta si o durabilitate excelenta. Zirconiul se poate folosi cu mare succes pentru confectionarea scheletului de sustinere al lucrarilor ceramice datorita esteticii si rezistentei deosebite.

Zirconiul are multiple aplicatii in stomatologie, toate fiind prezentate in capitolul dedicat zirconiului.


c. Lucrarile integral ceramice

Sunt lucrari dentare confectionate in intregime din ceramica fara schelet metalic sau de zirconiu. Se folosesc in zonele anterioare ale cavitatii bucale (incisivi in special) in cazurile in care pretentiile estetice sunt foarte ridicate.

Neavand schelet de sustinere, sunt mai putin rezistente ; de aceea nu se recomanda in zonele din spate (pe molari) unde fortele masticatorii sunt mult mai mari. Au aparut in stomatologie inaintea coroanelor din zirconiu.


coroana integral ceramica

coroana integral ceramica

coroane integral ceramice la nivelul celor 2 incisivi centrali

coroane integral ceramice la nivelul
celor 2 incisivi centrali


Lucrarile integral ceramice:

  • sunt cele mai estetice lucrari, fiind realizate integral din ceramica.
  • nu au rezistenta celor cu schelet metalic sau de zirconiu si, din acest motiv, se pot folosi doar in anumite situatii clinice.
  • nu este indicat sa se realizeze punti integral ceramice care depasesc 2 sau 3 elemente.

Coroanele total ceramice necesita metode complexe de executie, folosesc tipuri speciale de ceramica si, din aceste motive, au un cost destul de ridicat.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe