Coroana metalica
Lucrarile total metalice
Asa cum indica numele, aceste restaurari sunt confectionate in intregime din metal. Aliajele metalice folosite in construirea coroanelor sau puntilor metalice pot fi aliaje de aur sau alte metale nobile (de exemplu, paladiu), sau aliaje din metale nenobile (titan, crom-nichel, crom-cobalt etc.). Coroanele prefabricate din aluminiu sau otel inoxidabil se folosesc ca solutii provizorii.
In comparatie cu alte tipuri de coroane, la slefuirea dintilor va trebui indepartata mai putina structura dentara iar uzura dintilor antagonisti este pastrata la minim. Coroanele si puntile metalice suporta excelent fortele masticatorii, se fractureaza extrem de rar si rezista foarte bine la procesele de uzura.
Principalul dezavantaj al lucrarilor metalice este estetica precara, culoarea metalului fiind principalul factor care le-a limitat utilizarea.
Indicatii
Coroanele sau puntile metalice pot fi o solutie buna pentru dintii posteriori, putin vizibili (molari, uneori si premolari).
Pentru a preintampina desprinderea fatetelor de acrilat de pe molarii putin vizibili, se poate recomanda o coroana total metalica in locul celei metalo acrilice.
Chiar daca restaurarile metalo ceramice sunt o solutie foarte buna, coroanele total metalice din aur sau titan se folosesc inca destul de frecvent pe dintii posteriori.
1. Coroana si puntea metalica din aur
Aurul dentar este un aliaj cu calitati excelente care se foloseste in stomatologie in diverse scopuri:
- lucrari dentare ceramice cu schelet din aur
- coroane sau punti total metalice
- pentru confectionarea bonturilor artificiale ale implanturilor dentare
- proteze mobilizabile
- inlay-uri dentare
Aliajele de aur dentar sunt compuse din 2 tipuri de metale: metale nobile: aur, argint, paladiu, platina si metale nenobile: cupru, staniu si altele. Un aliaj de aur dentar de calitate ar trebui sa contina cel putin 60% metale nobile.
Aliajele de aur vor avea o compozitie diferita in functie de scopul pentru care sunt folosite; asadar, aliajele de aur folosite pentru lucrari ceramice difera ca si compozitie de cele folosite pentru coroane sau punti integral metalice.
coroana metalica din aur
Avantajele aliajelor de aur
-
Aliajele de aur nu sufera fenomene de coroziune. Ce inseamna acest lucru ? Anumite aliaje metalice, sub influenta salivei, sufera efecte de coroziune in timp. Aceasta poate conduce la aparitia unor coloratii gri in partile superioare ale coroanelor.
-
Au o rezistenta superioara oricarui aliaj metalic. Capa din aliaj de aur de grosime 0.3 mm este mult mai rezistenta decat o capa dintr-un aliaj metalic simplu (nenobil) cu grosimea similara.
Aplicatia practica este posibilitatea confectionarii unor coroane cu grosime mult mai mica. In acest fel, mai putine tesuturi dentare sanatoase vor trebui indepartate in timpul slefuirii
Este mai usor decat orice alt aliaj metalic cu exceptia titanului.
Este foarte bine tolerat de organism si nu are efect alergic, aurul fiind unul din putinele metale care are aceasta calitate.
In afara aliajelor de aur, exista si alte aliaje nobile din care poate fi confectionata o lucrare metalica. De exemplu, aliajul de paladiu care contine paladiu, aur, argint si alte metale nenobile.
2. Coroana si puntea metalica din titan
Aplicatiile titanului in stomatologie s-au diversificat in ultimii ani. Calitatile excelente ale aliajelor de titan recomanda folosirea acestora in diverse scopuri: implanturi dentare, bonturi artificiale precum si diverse lucrari protetice (proteze, punti, scheletul metalic al restaurarilor ceramice etc.).
Rezistenta si duritatea titanului se apropie foarte mult de cea a aliajelor nobile.
punte metalica din titanEste imposibil sa faceti vizual diferenta intre o lucrare din titan si una din aliaje metalice simple
Costul lucrarilor protetice pe baza de titan este destul de mare dar de obicei nu ajunge la pretul restaurarilor pe baza de aur.
3. Coroana si puntea metalica din aliaje metalice simple
Restaurarile din aliaje metalice simple sau nenobile sunt cele mai ieftine lucrari protetice. Desi au o rezistenta si o durabilitate destul de bune, nu ating nivelul celor din aur sau titan.
Se pot folosi diverse metale: nichel, crom, fier etc. Coroanele prefabricate din aluminiu si otel inoxidabil se folosesc ca lucrari provizorii.
Aceste restaurari pot reprezenta o solutie pentru partile din spate ale cavitatii bucale daca pacientii nu isi pot permite lucrari mai scumpe.