dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Coroana metalica
Lucrarile total metalice

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Asa cum indica numele, aceste restaurari sunt confectionate in intregime din metal. Aliajele metalice folosite in construirea coroanelor sau puntilor metalice pot fi aliaje de aur sau alte metale nobile (de exemplu, paladiu), sau aliaje din metale nenobile (titan, crom-nichel, crom-cobalt etc.). Coroanele prefabricate din aluminiu sau otel inoxidabil se folosesc ca solutii provizorii.

In comparatie cu alte tipuri de coroane, la slefuirea dintilor va trebui indepartata mai putina structura dentara iar uzura dintilor antagonisti este pastrata la minim. Coroanele si puntile metalice suporta excelent fortele masticatorii, se fractureaza extrem de rar si rezista foarte bine la procesele de uzura.

coroana metalica din aliaj crom-nichel

coroana total metalica

punte metalica din aliaj nobil de paladiu

punte total metalica

coroana metalica din aur cimentata in cavitatea bucala

coroana total metalica din aliaj de aur

coroana prefabricata otel inoxidabil

coroana prefabricata otel inoxidabilPrincipalul dezavantaj al lucrarilor metalice este estetica precara, culoarea metalului fiind principalul factor care le-a limitat utilizarea.


Indicatii

  • Coroanele sau puntile metalice pot fi o solutie buna pentru dintii posteriori, putin vizibili (molari, uneori si premolari).

  • Pentru a preintampina desprinderea fatetelor de acrilat de pe molarii putin vizibili, se poate recomanda o coroana total metalica in locul celei metalo acrilice.

  • Chiar daca restaurarile metalo ceramice sunt o solutie foarte buna, coroanele total metalice din aur sau titan se folosesc inca destul de frecvent pe dintii posteriori.


1. Coroana si puntea metalica din aur

Aurul dentar este un aliaj cu calitati excelente care se foloseste in stomatologie in diverse scopuri:

Aliajele de aur dentar sunt compuse din 2 tipuri de metale: metale nobile: aur, argint, paladiu, platina si metale nenobile: cupru, staniu si altele. Un aliaj de aur dentar de calitate ar trebui sa contina cel putin 60% metale nobile.

Aliajele de aur vor avea o compozitie diferita in functie de scopul pentru care sunt folosite; asadar, aliajele de aur folosite pentru lucrari ceramice difera ca si compozitie de cele folosite pentru coroane sau punti integral metalice.

coroana metalica din aur

coroana metalica din aur

Avantajele aliajelor de aur

In afara aliajelor de aur, exista si alte aliaje nobile din care poate fi confectionata o lucrare metalica. De exemplu, aliajul de paladiu care contine paladiu, aur, argint si alte metale nenobile.


2. Coroana si puntea metalica din titan

Aplicatiile titanului in stomatologie s-au diversificat in ultimii ani. Calitatile excelente ale aliajelor de titan recomanda folosirea acestora in diverse scopuri: implanturi dentare, bonturi artificiale precum si diverse lucrari protetice (proteze, punti, scheletul metalic al restaurarilor ceramice etc.).

Rezistenta si duritatea titanului se apropie foarte mult de cea a aliajelor nobile.

punte metalica din titan

punte metalica din titanEste imposibil sa faceti vizual diferenta intre o lucrare din titan si una din aliaje metalice simple

Costul lucrarilor protetice pe baza de titan este destul de mare dar de obicei nu ajunge la pretul restaurarilor pe baza de aur.


3. Coroana si puntea metalica din aliaje metalice simple

Restaurarile din aliaje metalice simple sau nenobile sunt cele mai ieftine lucrari protetice. Desi au o rezistenta si o durabilitate destul de bune, nu ating nivelul celor din aur sau titan.

Se pot folosi diverse metale: nichel, crom, fier etc. Coroanele prefabricate din aluminiu si otel inoxidabil se folosesc ca lucrari provizorii.

Aceste restaurari pot reprezenta o solutie pentru partile din spate ale cavitatii bucale daca pacientii nu isi pot permite lucrari mai scumpe.

Ultima revizuire si actualizare: Martie 2023
Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe