Coroana provizorie
Este un tip aparte de coroana. Coroana provizorie este o lucrare temporara care se cimenteaza provizoriu in cavitatea bucala, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, pe perioada in care lucrarea dentara este in lucru.
coroana provizorie incisiv
coroana provizorie
in cavitatea bucala
Rolul coroanei provizorii
Sa refaca partial estetica arcadei dentare pe perioada confectionarii lucrarii definitive. Acest deziderat este cu atat mai important, cu cat dintii slefuiti sunt situati intr-o zona mai vizibila a cavitatii bucale.
Sa protejeze dintii slefuiti de variatiile de temperatura, mai ales daca acestia nu au fost devitalizati ( nu a fost scos nervul ).
Sa restabileasca partial functia masticatorie.
Proprietatile coroanei provizorii
Coroana provizorie se confectioneaza din materiale plastice ( gen acrilat ) sau compozite fara schelet metalic. Are o culoare apropiata de dintii vecini si rezistenta scazuta la masticatie. Nu este nevoie de o rezistenta foarte mare, deoarece, timpul de folosire al coroanei provizorii este scurt.
Realizarea coroanei provizorii
Pentru a-si indeplini cat mai bine functiile, coroana provizorie trebuie confectionata cat mai repede posibil dupa incheierea operatiunii de slefuire. Exista 2 metode de a fabrica aceasta coroana :
1. Metoda directa
Se desfasoara la cabinetul stomatologic, medicul folosind un set de cape prefabricate de diferite forme si marimi. Aceste cape sunt confectionate din diverse materiale plastice, din celuloid sau policarbonat putand fi adaptate atat la nivelul dintilor anteriori cat si la cei posteriori.
cape prefabricate pentru molar si premolar
Tehnica
Dupa incheierea operatiunii de slefuire, medicul stomatolog va alege din trusa capa care se potriveste cel mai bine pe bontul dentar slefuit. Se folosesc cape diferite pentru incisivi, canini, premolari sau molari.
-
Se adapteaza capa, se fac retusurile necesare astfel incat sa fie cat mai apropiata situatiei clinice.
adaptarea capei de celuloid pe incisivul lateral
adaptare capei din policarbonat
-
Se introduce in capa un material plastic specific, folosit pentru confectionarea coroanelor provizorii. Acest material se livreaza, de obicei, impreuna cu trusa de cape.
Materialul are consistenta pastoasa, mai multe nuante si, dupa preparare, va face priza intr-un timp relativ scurt. La final se aseamana cu acrilatul.
Se repozitioneaza capa pe dintele slefuit si se asteapta priza materialului. Practic, coroana provizorie se "automodeleaza" intre capa prefabricata in exterior si dintele slefuit inspre interior.
-
Dupa priza, se scoate materialul plastic din capa, se finiseaza cu freze speciale si se reinsera pe dintele slefuit pentru adaptare.
Se adapteaza in ocluzie, si se fac modificari de forma astfel incat sa semene cat mai bine cu dintele inlocuit. La final se lustruieste cu gume si polipanturi.
adaptarea coroanei provizorii pe dintele slefuit
-
Fixarea coroanei se realizeaza cu cimenturi provizorii. Coroana trebuie indepartata si refixata intre sedinte, pana cand lucrarea definitiva este gata.
coroana provizorie dupa cimentarea temporara
2. Metoda indirecta
Aceasta metoda presupune realizarea coroanei provizorii la laboratorul de tehnica dentara. De acolo este trimisa la cabinetul stomatologic, unde medicul o va cimenta provizoriu.
Tehnica
Dupa slefuirea dintilor, medicul stomatolog ia amprenta dentara. Se poate lua o amprenta suplimentara pentru coroana provizorie dar, mai des, se foloseste aceeasi amprenta cu cea folosita la confectionarea lucrarii. Se trimit amprentele laboratorului dentar.
Tehnicianul dentar va turna modelul de gips. Apoi, in functie de indicatiile primite de la cabinet, va incepe confectionarea coroanelor provizorii.
Modelarea coroanei provizorii se poate face fie folosind tehnici asemanatoare celor descrise la metoda directa, fie alte tehnici de modelare. Ca material, se foloseste de obicei acrilatul.
Dupa adaptarea adecvata a coroanei, aceasta se introduce in cuptoare, pentru polimerizarea acrilatului. La final se finiseaza si se lustruieste cu gume specifice. Tot procesul dureaza 1-2 ore, asadar coroana provizorie va putea fi cimentata in aceeasi zi.
Alte tipuri de lucrari provizorii
In afara coroanei provizorii, mai pot fi realizate si alte tipuri de lucrari provizorii.
-
Punti provizorii : se pot realiza in cazul confectionarii unor punti dentare extinse dar se folosesc destul de rar. De obicei, in asemenea situatii, se realizeaza coroane provizorii pe toti dintii stalpi ( cei slefuiti ).
Daca pretentiile estetice sunt ridicate si se estimeaza ca lucrarea va necesita un timp mai indelungat pana la finalizare, se prefera protezele provizorii.
-
Protezele provizorii : se confectioneaza daca se realizeaza lucrari complexe care necesita o perioada lunga de executie. Cel mai frecvent este vorba de lucrari pe implanturi cand, de la pozitionarea implanturilor pana la terminarea lucrarii protetice, poate fi nevoie de o perioada de pana la 6 luni.
Medicul stomatolog va stabili tipul de lucrare provizorie necesara in urma consultarii cu pacientul. Exista numeroase cazuri in care nu se mai executa lucrari provizorii.