dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Materiale folosite la realizarea
lucrarilor dentare fixe

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Lucrarile dentare fixe includ 2 categorii mari de restaurari protetice : coroana dentara si puntea dentara. Lucrarile protetice pe implanturi, datorita particularitatilor specifice, intra intr-o categorie aparte de lucrari dentare.

Coroana dentara si puntea dentara sunt strans legate intre ele. Practic, puntea dentara are in componenta ei 2 sau mai multe coroane dentare care joaca rolul de elemente de agregare.

De-a lungul timpului, s-au folosit o serie de materiale pentru confectionarea lucrarilor dentare. Acestea s-au imbunatatit constant, ajungandu-se la materiale care au o rezistenta si o estetica deosebita.

Materialele pentru lucrarile dentare trebuie sa aiba, in principal, 2 proprietati :

 • rezistenta si durabilitate
 • estetica deosebita

Din pacate, pana la aceasta ora nu s-a descoperit un material care sa aiba, in acelasi timp, ambele calitati. Exista insa materiale care se apropie foarte mult de aceste deziderate :

 • Zirconiul : este un material extrem de rezistent care are o culoare alba. Poate sustine lucrari dentare intinse dar are o gama restranse de culori si de aceea, nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari.

 • Ceramica dentara : este un material dur si rezistent cu o gama foarte bogata de nuante. Are proprietati estetice excelente putand imita cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor. Nu poate insa sustine, de una singura, lucrari dentare intinse.

  In aceste situatii, sub ceramica trebuie plasat un alt material care va asigura rezistenta lucrarii. Ceramica poate fi folosita fara schelet de sustinere doar in cazul unor lucrari de intindere redusa si care nu sunt situate in zone cu forte masticatorii puternice.


lucrari dentare fixe, materiale : ceramica dentara

ceramica dentara

lucrari dentare fixe, materiale : zirconiul

zirconiul


Datorita acestor considerente, de obicei, o lucrare dentara este alcatuita din 2 tipuri de materiale, dispuse in straturi :

 • Scheletul de sustinere

  Asigura rezistenta si sustinerea lucrarii dentare, oferind totodata suport materialelor fizionomice care vor fi plasate peste el. Scheletul de sustinere va trebui sa se adapteze perfect peste dintii slefuiti.

  Grosimea scheletului difera in functie de tipul de lucrare : acesta va fi mai subtire in cazul restaurarilor ceramice si mai gros daca este vorba de lucrari metalo acrilice sau metalo compozite. Poate fi confectionat din mai multe tipuri de materiale.

  • Aliaje metalice : aur, paladiu, titan, crom-nichel, crom-cobalt. Tipul de aliaj folosit va influenta si pretul lucrarii.
  • Zirconiu : se foloseste doar in cazul lucrarilor ceramice.


  lucrari dentare fixe : schelet de sustinere aliaj metalic

  schelet de sustinere aliaj metalic

  lucrari dentare fixe : schelet de sustinere zirconiu

  schelet de sustinere zirconiu


 • Materialele fizionomice

  Se numesc astfel, deoarece incearca sa restaureze fizionomia si estetica. Se pozitioneaza peste scheletul de sustinere, dupa diverse tehnici, in functie de materialul fizionomic folosit.

  Anumite materiale se plaseaza de jur imprejurul scheletului, astfel incat acesta nu va mai fi vizibil la finalizarea lucrarii. Alte materiale fizionomice, datorita rezistentei mai scazute, se pot plasa doar in anumite zone special pregatite ale scheletului de sustinere si niciodata in locuri unde vor actiona direct fortele masticatorii.

  Principalele materiale fizionomice sunt :

  • Ceramica : este, de departe, cel mai bun material fizionomic. Este cu mult superior atat compozitului cat si acrilatului.
  • Compozitul : este o rasina sintetica care se foloseste in stomatologie in mai multe scopuri.
  • Acrilatul : are o rezistenta scazuta si o estetica ce lasa de dorit. Este insa foarte ieftin.


  lucrari dentare fixe, materiale fizionomice : acrilatul

  acrilat pe schelet metalic

  lucrari dentare fixe, materiale fizionomice : compozitul

  compozit pe schelet metalic


Lucrari dentare fara schelet de sustinere

In anumite situatii clinice, se pot confectiona coroane dentare sau punti de intindere redusa fara schelet de sustinere. Aceste cazuri trebuie atent planificate pentru a nu risca aparitia unor accidente nedorite.

 • Lucrarile integral ceramice : se pot confectiona coroane sau punti reduse integral ceramice. Sunt lucrarile care restaureaza cel mai bine functia estetica. Nu se recomanda in zonele posterioare ale cavitatii bucale unde presiunile masticatorii sunt foarte mari pentru a nu risca fracturarea ceramicii.

 • Lucrarile provizorii : nu au nevoie de schelet de sustinere deoarece nu trebuie sa reziste decat pana este finalizata lucrarea definitiva. Se confectioneaza de obicei din acrilat sau compozit.


Lucrari dentare care nu contin materiale fizionomice

Se executa si asemenea lucrari in special in zonele cu pretentii estetice mai reduse.

 • Lucrari integrale din zirconiu : au o rezistenta excelenta iar culoarea lor va fi alba. Se pot executa cu succes in zonele posterioare ale cavitatii bucale. Daca trebuie sa fie asigurata si o estetica deosebita, peste zirconiu va fi plasat un strat de ceramica dentara.

 • Lucrarile total metalice : au o rezistenta buna dar estetica este extrem de precara. Se pot executa in zonele din spate ale cavitatii bucale dar indicatiile lor s-au restrans in ultimul timp. Pentru confectionare, se folosesc diverse aliaje metalice ( aur, titan, crom-nichel etc. )


  lucrari dentare integrale din zirconiu

  lucrari integrale din zirconiu

  lucrari dentare total metalice

  coroana total metalica


In capitolele ce urmeaza vom oferi informatii detailate despre fiecare material din care sunt confectionate lucrarile dentare, cu avantaje si dezavantaje. De asemenea, puteti afla si cum se confectioneaza coroanele si puntile dentare la laboratorul dentar.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2023
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe