Coroane dentare.
Indicatii si contraindicatii
Indicatii
Coroanele pot fi indicate in multe situatii. Este important ca pacientii sa inteleaga ca, coroanele dentare sunt indicate in anumite situatii, pe cand obturatiile in alte situatii. Iata cele mai importante indicatii ale coroanelor dentare:
-
Distructia avansata a dintelui
Dintele prezinta carii intinse care nu mai pot fi tratate prin obturatii. Aceasta deoarece, dupa curatarea cariilor, portiunea sanatoasa ce va ramane din dinte este foarte subtire si putin rezistenta.
Daca se alege tratamentul prin obturatie ("plomba"), acesti pereti subtiri se pot fractura in timpul masticatiei, iar obturatia va fi compromisa.
dinte cu distructie avansata;
se indica realizarea unei coroane dentare -
Dintele prezinta obturatii mari ce trebuie inlocuite
In acest caz, dupa indepartarea obturatiilor vechi si curatarea cariilor, peretii dintelui vor ramane subtiri si prea putini rezistenti. Se ajunge intr-o situatie similara cu cea prezentata anterior.
dinte cu obturatie mare ce trebuie inlocuita;
se indica realizarea unei coroane dentare -
Fractura dintelui
Dintele este fracturat si nu mai poate fi refacut prin obturatii. Dintele se poate fractura din cauza unui accident, a unei fisuri dentare netratate sau a unei carii dentare, care prin evolutie distruge tesuturile dure dentare.
In asemenea situatii, se poate indica si confectionarea unui pivot radicular (sau Dispozitiv Corono-Radicular) care va fi fixat sub coroana dentara si va reface portiunea distrusa a dintelui.
dinte fracturat
se confectioneaza un pivot dentar care va fi cimentat definitiv in interiorul dintelui
Dupa ce pivotul dentar va fi fixat definitiv, se va executa o coroana dentara care va acoperi pivotul.
-
Imbunatatirea aspectului fizionomic al dintelui
Coroanele dentare se pot confectiona si daca se doreste ameliorarea aspectului fizionomic al unui dinte. De exemplu, dintele prezinta obturatii mari, inestetice, anumite coloratii sau pur si simplu se doreste schimbarea culorii acestuia.
Datorita pretentiilor estetice ridicate, cea mai buna varianta pentru asemenea restaurari este coroana ceramica.
schimbarea aspectului fizionomic al dintilor prin realizarea de coroane ceramice
-
In cazul unui dinte la care a fost efectuat un tratament endodontic
Un dinte care are "nervul scos" in urma efectuarii unui tratament endodontic, devine mai putin rezistent. Uneori isi poate modifica si culoarea.
Mai mult, daca dupa finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanseizat, canalele radiculare se pot reinfecta provocand esecul tratamentului endodontic.
Este motivul pentru care de multe ori se indica acoperirea dintilor tratati endodontic cu coroane dentare.
-
Coroana pe implant dentar
Coroana pe implant este una din cele mai folosite restaurari protetice. In prima faza, implantul este introdus in osul maxilar in urma unei interventii chirurgicale.
Dupa efectuarea operatiei de pozitionare, este nevoie de o perioada de timp pentru osteointegrarea implantului. Dupa aceasta perioada, se va confectiona o coroana dentara care va acoperi implantul si va reconstitui dintele.
coroana pe implant dentar
In afara de coroane dentare, implanturile pot sustine si alte tipuri de lucrari protetice: punti dentare, proteze mobilizabile etc.
-
Elemente de agregare
Coroanele dentare pot fi folosite ca elemente de agregare pentru puntile dentare sau pentru sistemele de prindere ale protezelor mobilizabile.
Aceasta este una dintre cele mai importante indicatii ale coroanelor dentare. In asemenea situatii, coroanele dentare vor fi piese importante ale unor lucrari protetice mai intinse.
punte dentara sustinuta de doua coroane dentare
-
Alte indicatii
-
abraziunea dentara accentuata
eroziunea dentara foarte avansata
bruxismul sau scrasnitul involuntar al dintilor
eroziunea dentara
abraziunea dentara
-
Contraindicatii
Coroanele dentare simple sunt contraindicate in putine situatii. Cand coroanele dentare fac parte din alte lucrari protetice (punti dentare, proteze mobilizabile etc), atunci trebuie vorbit despre contraindicatiile acelor tipuri de lucrari.
-
Afectiuni generale care contraindica anestezia sau slefuitul dintilor
Exista afectiuni generale grave care pot contraindica anumite tratamente stomatologice. Dintre acestea mentionam: endocardita, infarctul miocardic in primele 6 luni, accidentul vascular cerebral recent si altele.
-
Cand dintele poate fi tratat prin efectuarea unei obturatii
Este o contraindicatie relativa deoarece, in asemenea situatii, dintele are practic alta indicatie de tratament.
Cand peretii dintelui sunt suficient de rezistenti pentru a sustine obturatia si nu urmeaza sa se efectueze alte lucrari protetice, nu are rost sa se prepare dintele prin slefuire deoarece astfel se distruge o cantitate insemnata din substanta dentara.