dentist
logo image
dentist

Dentitia si rolul dintilor

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Dintii sunt cele mai dure structuri ale organismului uman. Totalitatea dintilor din cavitatea bucala se numeste dentitie. Omul are 2 dentitii :


Rolul dintilor

 • Rol masticator

  Este principala functie a dintilor. Dintii fac parte din aparatul digestiv. Masticatia este prima etapa a procesului de digestie si joaca un rol foarte important. In lipsa dintilor, procesul de digestie este mult ingreunat ceea ce duce la dereglari importante in absorbtia alimentelor.

  In functie de pozitia lor in cavitatea bucala, dintii au rol in muscarea, sfasierea sau mestecarea alimentelor.

 • Rol estetic

  Dintii, in special cei situati in partea din fata a cavitatii bucale, au un pronuntat rol estetic. Pozitia, forma si culoarea dintilor joaca un accentuat rol in definirea personalitatii individuale.

 • Rol fonetic

  Dintii, in special incisivii superiori joaca si un rol in pronuntia consoanelor Cand lipsesc dinti (mai ales daca este vorba de dinti frontali), vorbitul si pronuntia vor avea de suferit.


Categoriile de dinti

In mod normal, omul are 32 de dinti permanenti : 16 pe arcada superioara si 16 pe arcada inferioara. Exista situatii in care, datorita unor tulburari genetice, sunt prezenti pe arcade mai multi sau mai putini dinti.

Dintii sunt impartiti in 4 categorii, fiecare avand pozitia si rolul bine definite :


Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2018
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe