Dentitia si rolul dintilor
Dintii sunt cele mai dure structuri ale organismului uman. Totalitatea dintilor din cavitatea bucala se numeste dentitie. Omul are 2 dentitii :
-
Dentitia provizorie
Dintii provizorii se mai numesc dinti de lapte sau dinti temporari. Dintii de lapte incep sa se formeze inca din perioada embrionara si erup de la varsta de 6 luni pana la 3 ani.
In mod normal exista 20 de dinti de lapte, 10 pe fiecare arcada : 4 incisivi (2 incisivi centrali si 2 incisivi laterali), 2 canini si 4 molari.
De obicei, pana in jurul varstei de 12 ani toti dintii de lapte sunt inlocuiti de dinti permanenti, dar in absenta dintilor permanenti (fapt datorat unor tulburari genetice) dintii de lapte pot ramane functionali pentru multi ani.
-
Dentitia permanenta
Dintii permanenti reprezinta al doilea set de dinti si, in conditii normale numara 32 de dinti. Primii dinti permanenti apar in jurul varstei de 6 ani cand erup primii molari.
Molarii de 6 ani sau molarii 1 erup in spatele ultimilor dinti de lapte. Este o greseala foarte frecventa considerarea acestor dinti ca dinti temporari, deoarece la eruptie nu inlocuiesc nici un dinte de lapte. Premolarii definitivi vor inlocui molarii de lapte, toti restul molarilor erupand in spatele dintilor temporari.
Pana la varsta de 13 ani, 28 de dinti permanenti vor aparea pe arcada. Ultimii 4 dinti permanenti, molarii de minte, apar de obicei intre 18 si 25 de ani, dar de multe ori vor erupe chiar mai tarziu sau pot ramane inclusi in osul maxilar.
Rolul dintilor
-
Rol masticator
Este principala functie a dintilor. Dintii fac parte din aparatul digestiv. Masticatia este prima etapa a procesului de digestie si joaca un rol foarte important. In lipsa dintilor, procesul de digestie este mult ingreunat ceea ce duce la dereglari importante in absorbtia alimentelor.
In functie de pozitia lor in cavitatea bucala, dintii au rol in muscarea, sfasierea sau mestecarea alimentelor.
-
Rol estetic
Dintii, in special cei situati in partea din fata a cavitatii bucale, au un pronuntat rol estetic. Pozitia, forma si culoarea dintilor joaca un accentuat rol in definirea personalitatii individuale.
-
Rol fonetic
Dintii, in special incisivii superiori joaca si un rol in pronuntia consoanelor Cand lipsesc dinti (mai ales daca este vorba de dinti frontali), vorbitul si pronuntia vor avea de suferit.
Categoriile de dinti
In mod normal, omul are 32 de dinti permanenti : 16 pe arcada superioara si 16 pe arcada inferioara. Exista situatii in care, datorita unor tulburari genetice, sunt prezenti pe arcade mai multi sau mai putini dinti.
Dintii sunt impartiti in 4 categorii, fiecare avand pozitia si rolul bine definite :
-
Incisivii
Sunt in numar de 8 : 4 superiori si 4 inferiori . Sunt impartiti in 2 subcategorii :
-
Incisivii centrali
Sunt situati de o parte si de alta a liniei mediane. Sunt dintii cu cel mai accentuat rol estetic. Din punct de vedere masticator, rolul lor este in muscarea alimentelor. Cei 2 incisivi centrali superiori au un important rol fonator, in pronuntia consoanelor.
Incisivii centrali au o forma aplatizata de "lopata", cei inferiori fiind cu mult mai mici decat superiorii. Au o singura radacina.
-
Incisivii laterali
Sunt mai mici decat centralii si, la randul lor, au un foarte important rol estetic. Au rol tot in muscarea alimentelor dar mai mic decat centralii. Au si un rol fonetic in pronuntia consoanelor.
Prezinta o singura radacina, foarte subtire. De acea, cand dorim sa executam o punte dentara, incisivii laterali sunt dintii pe care ne putem baza cel mai putin din punct de vedere al rezistentei.
-
-
Caninii
Sunt in numar de 4 : 2 superiori si 2 inferiori. Sunt cei mai importanti dinti din mai multe puncte de vedere ; de aceea, extractia acestora se face doar in cazuri extreme. Varful in forma de "v" al caninilor se numeste cuspid.
Caninii fac trecerea intre dintii frontali ( incisivii ) si dintii laterali ( premolarii si molarii ) fiind situati in locul unde arcada dentara se curbeaza. Au un important rol in sfasierea alimentelor si, totodata, un accentuat rol estetic.
Au o singura radacina, lunga si foarte bine implantata in osul maxilar. Sunt dinti extrem de puternici si rezistenti fiind intre cei mai importanti dinti stalpi in cazul realizarii unei punti dentare.
-
Premolarii
Sunt in numar de 8 : 4 superiori si 4 inferiori. Pentru diferentiere, premolarii situati imediat dupa canini sunt premolarii 1, iar ceilalti sunt premolarii 2. Spre deosebire de canini au 2 cuspizi. Au rol in mestecarea alimentelor dar nu asa de important ca si molarii.
Premolarii 1 superiori au intotdeauna 2 radacini, restul au, in mod normal, 1 radacina desi exista cazuri cand pot avea 2.
-
Molarii
Sunt in numar de 12 : 6 superiori ( cate 3 de fiecare parte ) si 6 inferiori. Tot pentru diferentiere vom avea
- molarul 1 : se mai numeste molarul de 6 ani dupa varsta la care erupe.
- molarul 2 : situat in spatele molarului 1 ; erupe in jurul varstei de 12 ani.
- molarul 3 : se mai numeste molarul de minte ; de obicei, erupe la 18 ani dar, foarte des, poate erupe mai tarziu sau poate ramane inclus in os.
Sunt dintii care realizeaza mestecarea alimentelor. Sunt cei mai mari dinti si au 4 sau mai multi cuspizi care ajuta la faramitarea alimentelor. Au 2, 3 sau mai multe radacini.
Molarii ( in special molarul 1 ) sunt dinti extrem de puternici si bine implantati in os si, precum caninii, pot juca un important rol in sustinerea lucrarilor dentare.