dentist
logo image
dentist

Dentitia si rolul dintilor

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Dintii sunt cele mai dure structuri ale organismului uman. Totalitatea dintilor din cavitatea bucala se numeste dentitie. Omul are 2 dentitii :


Rolul dintilor

 • Rol masticator

  Este principala functie a dintilor. Dintii fac parte din aparatul digestiv. Masticatia este prima etapa a procesului de digestie si joaca un rol foarte important. In lipsa dintilor, procesul de digestie este mult ingreunat ceea ce duce la dereglari importante in absorbtia alimentelor.

  In functie de pozitia lor in cavitatea bucala, dintii au rol in muscarea, sfasierea sau mestecarea alimentelor.

 • Rol estetic

  Dintii, in special cei situati in partea din fata a cavitatii bucale, au un pronuntat rol estetic. Pozitia, forma si culoarea dintilor joaca un accentuat rol in definirea personalitatii individuale.

 • Rol fonetic

  Dintii, in special incisivii superiori joaca si un rol in pronuntia consoanelor Cand lipsesc dinti (mai ales daca este vorba de dinti frontali), vorbitul si pronuntia vor avea de suferit.


Categoriile de dinti

In mod normal, omul are 32 de dinti permanenti : 16 pe arcada superioara si 16 pe arcada inferioara. Exista situatii in care, datorita unor tulburari genetice, sunt prezenti pe arcade mai multi sau mai putini dinti.

Dintii sunt impartiti in 4 categorii, fiecare avand pozitia si rolul bine definite :


Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe