dentist
logo image
dentist

Anatomia dintelui : Parodontiul marginal

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Parodontiul marginal este aparatul cu ajutorul caruia dintele se fixeaza in osul alveolar. Are mai multe componente :


In cazul unei infectii microbiene, prima bariera o reprezinta gingia. Odata ce infectia a trecut de gingie, ea ajunge la nivelul ligamentelor periodontale. In timp, se produc distructii ale acestora, fapt ce duce la cresterea mobilitatii dintelui.

In faza finala, microbii ajung la nivelul osului ce sustine dintele, producand distructii ale acestuia, ceea ce are ca rezultat pierderea tesutului de sustinere a dintelui si accentuarea mobilitatii. Se ajunge la boala care popular se numeste paradontoza.

!!!In majoritatea situatiilor, toate aceste modificari sunt nedureroase. Iata motivul pentru care este esential ca aceste afectiuni sa fie tratate cat mai repede cu putinta.

In fazele finale se poate ajunge la imposibilitatea salvarii dintelui sau, daca se poate salva, sunt necesare tratamente complexe, extrem de costisitoare.

Disciplina stomatologica care se ocupa cu tratamentul afectiunilor parodontiului marginal se numeste Parodontologie.


Care este diferenta dintre parodontiul marginal si parodontiul apical ?

Iata o intrebare foarte buna. Practic, nu exista o delimitare exacta intre parodontiul apical si parodontiul marginal. In mare, parodontiul apical este situat sub dinte iar cel marginal oarecum lateral, de jur imprejurul acestuia.

Ca si alcatuire, din nou, nu exista diferente majore : osul alveolar, ligamentele periodontale, vasele si nervii sunt prezente atat in parodontiul apical cat si in cel marginal.

Ceea ce le diferentiaza total este patologia lor, adica calea de infectare a fiecaruia. De aceea si exista 2 discipline diferite care se ocupa de afectiunile fiecaruia : endodontia in cazul parodontiului apical si parodontologia in cazul parodontiului marginal.

Care este diferenta ?


evolutia infectiei in parodontiul marginal

evolutia infectiei in
parodontiul marginal

evolutia infectiei in parodontiul apical

evolutia infectiei in
parodontiul apical


Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2019
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe