dentist
logo image
dentist

Pulpita dentara

Pulpita este o afectiune dentara caracterizata prin inflamatia pulpei dentare. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor semnalate de catre pacient si a examenului obiectiv, uneori insotit si de o radiografie dentara.

Cel mai des, pulpitele apar datorita evolutiei unei carii dentare netratate care penetreaza smaltul si dentina ajungand la nivelul pulpei dentare.

Uneori, pulpitele pot aparea si fara interventia agentilor infectiosi, fiind urmarea unor insulte termice (proceduri dentare executate fara racire in apropierea pulpei dentare) sau chimice (anumite substante nocive pentru pulpa care intra in compozitia diverselor medicamente dentare).


Pulpitele se pot imparti in doua mari grupe :

 1. Pulpitele reversibile

  Pulpitele reversibile apar cand pulpa dentara este (doar) inflamata ca raspuns la actiunea nociva a unui agent etiologic. (vezi inflamatia si infectia).

  De obicei, agentul etiologic este reprezentat de bacteriile din procesul carios care nu au penetrat inca pulpa.

  Alti agenti etiologici pot fi stimuli termici (de exemplu, slefuirea fara racire a unui dinte) sau substante nocive plaste in apropierea pulpei (de exemplu, un medicament dentar care nu a fost indepartat la timp).

  pulpita reversibila


  Simptome si semne

  Simptomele includ dureri trecatoare sau cresterea sensibilitatii dintelui la actiunea diversilor stimuli: rece, cald, dulce sau la atingere.

  In interiorul pulpei, inflamatia nu este atat de avansata ca si in cazul pulpitei ireversibile. Tesutul pulpar este minimal afectat sau chiar deloc.


  Tratament

  Deoarece tesutul pulpar nu este infectat si este inca vital, odata ce factorul cauzator este indepartat, pulpa dentara ar trebui sa revina la starea sanatoasa de dinaintea inflamatiei.

  In cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic nu este necesar. Se indica curatare minutioasa a cariei pentru a elimina toti agentii infectiosi si plasarea pe fundul cavitatii (in imediata apropiere a pulpei dentare) a unor substante care vor favoriza vindecarea tesutului pulpar inflamat (cum ar fi hidroxidul de calciu).

  Daca evolutia este buna, se va reface dintele fie cu o obturatie definitiva din compozit (sau "plomba") fie, daca distructia este mai avansata, cu o coroana dentara.

  Pulpitele reversibile netratate la timp se transforma in pulpite ireversibile. 2. Pulpitele ireversibile

  In cazul pulpitelor ireversibile, pulpa dentara este afectata intr-un mod ireversibil. Cel mai des, microbii din procesul carios au penetrat pulpa, producand infectii pulpare iremediabile.

  pulpita ireversibila

  Chiar daca in unele locuri tesutul pulpar este inca vital, introducerea de microbi in interiorul pulpei nu-i va permite acesteia vindecarea. In faze mai avansate, intreg tesutul pulpar va suferi un proces de descompunere septica sub influenta bacteriilor din interiorul camerei pulpare.


  Simptome si semne

  Simptomele asociate pulpitelor ireversibile includ dureri spontane care pot fi extrem de intense, sensibilitate prelungita la stimuli termici (apa rece, supa calda) sau la dulce care poate dura un timp indelungat dupa indepartarea acestora.

  Uneori, durerea poate iradia la dintii vecini ceea ce pune probleme in stabilirea diagnosticului.

  Semnele clinice includ un raspuns redus atunci cand este testata vitalitatea dintelui si o crestere intensa a sensibilitatii dintelui la stimuli termici (cald,rece).


  Tratament

  In cazul pulpitelor ireversibile, este obligatorie indepartarea in totalitate a "nervului" atat din camera pulpara cat si de pe canalele radiculare, urmat de decontaminarea zonelor infectate si, la final, obturarea acestora cu un material omogen, dens si continuu (vezi etapele tratamentului endodontic).

  O alta alternativa ar fi extractia dintelui. Extractia se indica cand distructia coronara a dintelui este avansata, facand imposibila refacerea acestuia dupa finalizarea tratamentului endodontic.Complicatii

Infectiile pulpare netratate vor produce complicatii in tesutul situat sub dinte, numit parodontiu apical.

Inflamatiile parodontiului apical, numite parodontite apicale, sunt cauzate de microbii din pulpa dentara infectata care pot patrunde in tesuturile inconjuratoare dintelui prin orificiul situat la varful radacinii, numit apex.
Ultimele articole

Aparatele dentare "invizibile"

Indreptarea sau alinirea dintilor NU trebuie neaparat sa presupuna aparate dentare pe care toata lumea sa le vada. Puteti obtine zambetul pe care vi l-ati dorit si cu ajutorul unor aparate dentare estetice cum ar fi unul din cele descrise in acest articol ...mai multe

Cancerul bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe

Stomatologia moderna: tehnologie de ultima generatie

Poate ca ati auzit sau ati citit cum o serie de cabinete sau clinici stomatologice ofera "tratamente ultramoderne". Cititi acest articol pentru a descoperi care sunt tehnicile si aparaturile de ultima generatie in stomatologie si cum pot ele creste calitatea si confortul tratamentelor dentare ...mai multe