dentist
logo image
dentist

Retratamentul endodontic

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Retratamentul endodontic este un tratament de canal efectuat pe dinti care in trecut au fost tratati endodontic si obturati pe canal. Cel mai des, se apeleaza la retratament endodontic in cazul in care tratamentul endodontic initial a esuat sau a dezvoltat complicatii.


Esecul unui tratament endodontic

Un tratament endodontic poate esua din mai multe motive :

  • Indepartarea incompleta a resturilor si tesuturilor infectate in timpul tratamentului mecanic al canalelor radiculare.

  • Acces endodontic insuficient : acele endodontice nu au acces pe toate portiunile canalelor radiculare.

  • Prepararea incompleta a canalului radicular in special in portiunea lui terminala. Canalele radiculare trebuie preparate, curatate si dezinfectate pe toata lungimea lor pana la varful radacinii.

  • Medicul stomatolog nu gaseste toate canalele radiculare ale unui dinte. Numarul de canale radiculare ale unui dinte poate varia de la pacient la pacient.

  • Obturatie de canal incompleta: obturatia radiculara nu umple intreg spatiul canalului radicular sau nu este suficient de densa si de compacta.

  • Tratament medicamentos inadecvat sau insuficient : medicatia folosita este ineficienta sau este lasata prea putin (sau prea mult) timp in interiorul canalelor radiculare.

  • Daca dupa finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanseizat cu o obturatie ("plomba") sau o coroana dentara, canalele radiculare se pot reinfecta provocand esecul tratamentului endodontic.

  • Accidente procedurale : instrumente fracturate in timpul tratamentului, perforarea unei radacini in timpul manoperei etc.

Cea mai importanta cauza a esecului endodontic este reinfectarea canalelor radiculare cu bacterii din cavitatea bucala datorita unuia din motivele expuse mai sus.

In timp, aceste infectii pot progresa de-a lungul canalului radicular si pot difuza in tesuturile invecinate provocand inflamatii acute sau cronice ale parodontiului apical, numite parodontite apicale.


Simptome si semne

Uneori, esecul endodontic poate provoca o inflamatie acuta a parodontiului apical care poate lua forma unui abces dentar. Acesta poate cauza dureri intense iar zona in care apare colectia purulenta este sensibila la palpare si de obicei tumefiata.

abces dentar

abces dentar

De cele mai multe ori insa, esecul unui tratament endodontic trece neobservat deoarece va provoca in timp formarea de leziuni cronice apicale (chist dentar, granulom dentar) care evolueaza fara dureri.

In astfel de cazuri, diagnosticul corect se poate stabili doar daca se realizeaza o radiografie dentara. Asemenea leziuni cronice se formeaza intr-un timp destul de indelungat (cativa ani chiar) dar pacientul nu este informat de aceasta evolutie deoarece nu reclama nici o durere.

esecul tratamentului endodontic

In imaginea de mai sus, tratamentul endodontic a esuat deoarece canalele radiculare nu au fost obturate pana la varful radacinii. Zona de culoare inchisa de sub radacini semnifica o infectie osoasa (chist dentar).


Retratamentul endodontic -- procedeu clinic

Retratamentul endodontic este o interventie stomatologica deosebit de pretentioasa ; rata lui de succes este mai mica decat in cazul tratamentului endodontic initial. Din acest motiv, daca distructia dintelui este avansata sau infectia osoasa prea severa este mai bine sa se apeleze la extractia dintelui.

Procedeul clinic consta in indepartarea in totalitate a obturatiei de canal veche de pe toate canalele radiculare, iar apoi tratamentul urmeaza pasii unui tratament endodontic clasic.

Daca tratamentul a fost efectuat corect, cea mai mare parte a leziunilor apicale cronice se vor remite dupa un oarecare timp deoarece factorul cauzativ a fost indepartat de pe canalele radiculare.


esec endodontic

inainte de retratamentul endodontic

retratament endodontic

dupa retratamentul endodontic

In imaginile de mai sus, retratamentul endodontic a fost dus la capat cu succes. Canalele radiculare au fost re-obturate pana la varful radacinii, iar obturatia de canal este densa si compacta ; in consecinta, leziunea apicala (zona inchisa la culoare de sub radacini) si-a micsorat considerabil dimensiunile.

Retratamentul endodontic poate dura mai mult decat tratamentul endodontic initial ; de multe ori sunt necesare mai multe sedinte in care se lasa tratament pe canalele radiculare. De asemenea, retratamentul endodontic este si mai scump.

In cazuri complexe este bine sa se apeleze la medici specialisti in endodontie. Folosirea microscopului sau a sistemelor endodontice moderne pot creste rata de succes a interventiei.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe