dentist
logo image
dentist

Tratamentul endodontic

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal (popular se mai numeste "scoaterea nervului") este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca rezultat final eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Un tratament endodontic corect se desfasoara pe parcursul mai multor etape:

tratament endodontic tratament endodontic tratament endodontic


Cand se apeleaza la tratamentul endodontic ?

Tratamentul endodontic este indicat in cazul infectiilor pulpare sau cand se considera ca o viitoare infectie a pulpei dentare este inevitabila.

In asemenea situatii, tratamentul de canal este necesar pentru a salva dintele si a preveni complicatiile ce ar putea aparea in tesuturile situate sub dinte.

Practic, se apeleaza la tratament endodontic in cazul pulpitelor ireversibile si a complicatiilor acestora in tesutul periapical : parodontitele apicale acute sau parodontitele apicale cronice.

Daca dintele a suferit distructii avansate sau infectia este extrem de severa si se considera ca un tratament endodontic ar esua, extractia dintelui poate ramane singura optiune de tratament. In cazul anumitor leziuni apicale cronice (chist dentar, granulom dentar), uneori se poate apela si la rezectia apicala.


Tehnica

Tratamentul endodontic se efectueaza sub anestezie locala. Medicul dentist poate izola dintele tratat cu ajutorul unui dispozitiv numit diga. Aceasta va mentine campul operator uscat si curat pe tot parcursul procedurii si va scadea riscul inghitirii accidentale de ace endodontice sau solutii de irigare.


 • Cavitatea de acces si indepartarea pulpei coronare

  Se creeaza o deschidere suficient de mare, astfel incat tot interiorul dintelui sa fie usor accesibil. Pentru cavitatea de acces se pot folosi freze de turbina la viteze medii.

  Se indeparteaza toata dentina infectata si tesutul pulpar din camera pulpara. Se folosesc freze globulare la viteze mici sau instrumente de mana.

  tratament endodontic cavitatea de acces

  diga pozitionata si cavitatea de acces dupa curatare


 • Reperarea canalelor radiculare

  Unul din cele mai intalnite motive de esec al unui tratament endodontic este cand medicul dentist nu gaseste, dezinfecteaza sau obtureaza toate canalele radiculare ale unui dinte.

  In mod normal, molarii au 3 canale radiculare, premolarii au 1 sau 2 canale iar restul dintilor un singur canal, dar acest numar poate fi diferit de la pacient la pacient.

  Numarul de canale radiculare nu este intotdeauna egal cu numarul de radacini; anumiti dinti (de exemplu molarii inferiori) pot avea mai multe canale radiculare intr-o singura radacina.

  Examenul radiologic va furniza informatii importante privind numarul, pozitia si forma canalelor radiculare.

  !!!Numarul canalelor radiculare va influenta pretul tratamentului endodontic. Tratamentul de canal este mai scump in cazul dintilor cu mai multe canale (in special molari).


 • Stabilirea lungimii canalelor radiculare

  Aceasta etapa este extrem de importanta deoarece dezinfectia si obturarea canalelor radiculare trebuie sa se realizeze pe toata lungimea acestora.

  endodontie : ace kerr

  ace Kerr

  Se sondeaza canalul sau canalele radiculare cu ajutor unor ace subtiri, spiralate numite ace Kerr.

  In aceasta faza, se poate face o radiografie cu acele pe canal pentru a fi siguri ca s-a patruns pe toata lungimea canalului radicular, pana la varful radacinii.

  radiografie cu acele pe canal

  radiografie cu acele pe canal

  Daca pe radiografie se vede ca acele au patruns pe canalul radicular pana la varf, se noteaza lungimea corecta a fiecarui canal radicular.

  Aceasta lungime se va transpune pe fiecare ac cu care se va lucra in continuare pe canalul respectiv cu ajutorul unor opritoare din silicon. Astfel, medicul stomatolog este sigur ca fiecare ac va patrunde pe canalul radicular pe lungimea exacta a acestuia.

  ac cu opritor din silicon


 • Tratamentul mecanic al canalelor radiculare

  Canalele radiculare sunt preparate cu o serie de ace endodontice cu diametrul crescator. Se incepe cu acele cele mai subtiri si se trece, treptat, la ace din ce in ce mai groase.

  Curatarea se face prin miscari de du-te-vino atente de-a lungul canalului radicular. Prin acest procedeu se vor elimina toate resturile si tesuturile infectate de pe canale.

  Totodata, diametrul canalului va creste pe parcursul tratamentului, fapt ce va facilita o penetrare cat mai adanca a solutiilor de irigare. Solutii de irigare antiseptice pot fi folosite pe tot parcursul prepararii.

  La sfarsitul acestei faze, canalul radicular va avea forma unui con cu varful spre apex si o grosime suficienta pentru a permite aplicarea in canal atat a pastelor medicamentoase cat si a materialelor de obturatie de canal definitiva. Curatarea de resturile si dentina infectata trebuie sa fie perfecta.

  tratament endodontic: prepararea canalelor radiculare

  tratamentul mecanic al canalelor radiculare

  tratament endodontic: irigarea canalelor radiculare cu solutii antiseptice

  irigarea cu solutii antiseptice a canalelor radiculare

  Uneori, canalele au o forma neregulata, cu curburi sau diametrul extrem de mic, ceea ce face dificila atat curatarea cat si obturarea lor.


 • Tratamentul medicamentos

  Dupa ce toate canalele radiculare au fost curatate si dezinfectate, se pot aplica pe acestea medicatii specifice pentru una sau mai multe sedinte. Este o optiune buna de tratament in special in cazul infectiilor severe care au difuzat si in tesuturile inconjuratoare.

  Este important ca materialele de tratament sa se aplice pana la varful radacinilor dintelui pentru a fi cat mai apropiate de microbii si bacteriile pe care incearca sa le influenteze.

  Desi exista multe formule medicamentoase ce se pot folosi, in ultimul timp tot mai multi medici opteaza pentru pastele pe baza de hidroxid de calciu.

  Hidroxidul de calciu are avantajul de a fi activ o perioada mai lunga de timp eliberand in continuu anumiti ioni (se numesc ioni OH) care au un foarte eficient efect antimicrobian.

  endodontie : ace Lentulo

  ace Lentulo

  Pastele se aplica pe canalele radiculare cu ajutorul acelor Lentulo, similar materialelor pentru obturatia de canal.

  Tratamentul se poate tine pe canal de la cateva zile pana la cateva saptamani in functie de gravitatea infectiei. Se poate de asemenea aplica in mai multe sedinte.

  Este bine ca pacientii sa se prezinte la toate programarile deoarece aceste paste se resorb in timp. Pastrarea lor pe canal pe parcursul mai multor luni poate favoriza o reinfectie a canalelor radiculare.


Sisteme endodontice

In ultimul timp au aparut o mare varietate de sisteme endodontice menite sa ajute medicul dentist. Aceste sisteme monitorizeaza canalele radiculare atat in timpul cat si dupa instrumentare, crescand siguranta si rata de succes a tratamentului endodontic.

sistem endodontic

sistem endodontic

Sistemele endodontice au importante avantaje:

 • Prepararea canalelor radiculare nu se mai face manual ci automatizat folosind piese de mana specifice la viteze extrem de mici (vitezele mai mari ar creste riscul unor accidente in timpul prepararii)

 • Sistemele monitorizeaza in permanenta pozitia acelor endodontice pe canalul radicular

 • Lungimea canalelor este masurata electronic cu ajutorul unui aparat numit apex locator. Apex locator-ul este un sistem electronic extrem de precis care este capabil sa determine pozitia apexului fiecarui canal radicular (in acest fel stabilindu-se si lungimea canalului: de la orificiul de intrare pana la apex).

  Informatiile privind pozitia acelor pe canal sau lungimea exacta a acestuia apar pe un ecran care este atasat sistemului.


Ultima etapa a oricarui tratament endodontic este obturatia de canal care va sigila permanent canalele radiculare cu materiale de obturatie specifice.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe