Estetica dentara, alte proceduri
Estetica dentara se refera la orice tratament stomatologic care are rolul de a imbunatati aspectul estetic al arcadelor dentare.
Cele mai folosite procedee de estetica dentara sunt albirea dintilor si fatetele dentare. In afara acestora, medicul estetician mai are la dispozitie si alte procedee.
-
Bonding dentar
Bonding-ul dentar este o metoda prin care medicul dentist aplica un material compozit de culoarea dintelui pe una din fetele acestuia cu scopul de a imbunatati aspectul estetic.
Bonding-ul dentar este posibil datorita unei proprietati speciale a materialelor compozite, numita bonding. Aceasta proprietate va asigura o legatura foarte puternica intre materialul compozit si dinte.
Bonding-ul necesita o preparare minima a dintelui. Materialul compozit este aplicat pe suprafata dintelui, modelat corespunzator si polimerizat cu ajutorul lampii de fotopolimerizare apoi finisat si lustruit.
Indicatii
Bonding-ul dentar se foloseste strict din motive estetice :
- pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit mici modificari de forma sau culoare
- pentru a inchide spatiile dintre dinti
- pentru a "alungi" dintii prea scurti si inestetici
- pentru a schimba forma sau culoarea unui dinte
- pentru a proteja radacinile dezgolite in caz de retractie gingivala
bonding-ul poate fi folosit
pentru a inchide spatiile dintre dintibonding-ul poate fi folosit
pentru imbunatatirea aspectului unui dinte ciobitProcedeu clinic
De obicei, nu este necesara prepararea dintelui cu freza (sau aceasta este minima) cu exceptia cazului in care bonding-ul se foloseste pentru a obtura o carie.
Medicul dentist va folosi cheia de culori pentru a alege o nuanta cat mai apropiata de restul dintelui.
Suprafata dintelui pe care se realizeaza bonding-ul este pregatita prin aplicarea unui strat de acid fosforic pentru 30-40 de secunde. Acesta va crea retentii microscopice in suprafata smaltului.
Acidul este spalat cu apa iar dintele este uscat.
Suprafata dintelui este acoperita cu un agent de bonding fluid. Acesta va patrunde in micro-retentiile create de acidul fosforic consolidand astfel legatura cu dintele. Agentul este fotopolimerizat pentru intarire.
In faza urmatoare, medicul aplica si modeleaza materialul compozit peste agentul de bonding intarit. Materialele compozite se aplica intr-o stare moale tocmai pentru a putea fi modelate cu usurinta.
Materialul este fotopolimerizat pentru intarire. Datorita agentului de bonding, legatura compozitului cu dintele este foarte puternica.
Dupa intarire, materialul mai poate fi ajustat cu ajutorul frezelor actionate de micromotor. La final, se va lustrui cu gume si polipanturi.
Ingrijire si riscuri
Ceaiul, cafeaua, fumatul precum si alti pigmenti alimentari pot pata materialul. Igiena orala corecta si controalele periodice (de 2 ori pe an) sunt importante.
Materialul compozit nu se apropie ca duritate de dintele natural. In consecinta, muscarea pe alimente dure poate fractura sau ciobi reconstructia.
Bonding-ul poate dura mai multi ani inainte de a necesita inlocuire.
-
Remodelarea dentara
Prin remodelare dentara se indeparteaza prin slefuire mici cantitati de smalt pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte.
De multe ori, remodelarea dentara este combinata cu bonding-ul sau cu alte procedee de estetica dentara, cum ar fi albirea sau aplicarea de fatete.
remodelare dentara
Indicatii
Remodelarea dentara se indica mai ales pacientilor care au nevoie de mici ajustari pentru a obtine rezultatul estetic dorit.
Remodelarea poate fi folosita pentru a corecta fracturi mici in suprafata smaltului sau pentru a realiza mici modificari privind lungimea, forma sau pozitia dintilor. Se mai poate indica pentru a indrepta dinti usor incalecati sau pentru a scurta dintii extrem de alungiti.
Tehnica
Deoarece se slefuieste doar din stratul de smalt, de obicei nu este nevoie de anestezie. Remodelarea se realizeaza cu freze diamantate actionate de turbina.
La final, se finiseaza suprafetele pe care s-a intervenit cu benzi interdentare abrazive, gume si paste de lustruit.
Remodelarea ofera rezultate rapide si poate inlocui uneori un tratament ortodontic.
-
Reconturarea gingivala
Reconturarea sau remodelarea gingivala este un procedeu estetic prin care se ridica (sau coboara) marginea gingivala si se rezolva problema unui contur gingival neregulat si asimetric.
Reconturarea este o manopera chirurgicala prin care se intervine asupra gingiei si, uneori, asupra osului alveolar pentru a crea un contur gingival simetric, obtinand astfel un zambet mai placut si mai atragator.
Indicatii
Remodelarea gingivala se poate indica din mai multe motive :
- daca gingiile acopera prea mult dintii definitivi
- in cazul unui zambet care expune prea mult gingia
- pentru alungirea unor dinti scurti si inestetici
- daca pacientii nu sunt multumiti cu aspectul estetic; este mult mai agreabil ca marginea gingivala sa apara simetrica si regulata
Tehnica
La inceput, medicul specialist va administra o anestezie locala. Marginea gingivala poate fi ridicata sau coborata in functie de necesitati.
Folosirea laserului va creste acuratetea interventiei si va reduce sangerarea in timpul operatiei. Este important sa nu se indeparteze prea mult din tesutul gingival pentru a nu expune zone din dinte care ar trebui sa se situeze sub gingie.
Remodelarea gingivala poate fi combinata cu alte procedee estetice : albirea dintilor sau aplicarea de fatete dentare.