dentist
logo image
dentist

Fatete dentare

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui. Fatetele se folosesc fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia.

Fatetele pot fi confectionate din 2 tipuri de materiale : ceramica dentara sau compozit (un material similar cu cel cu care se executa "plombele" dentare).

fatete dentare

fateta dentara

De obicei, fateta dentara este confectionata la laboratorul de tehnica dentara si apoi atasata de dinte la cabinet folosind un ciment de lipire specific. In unele situatii, fatetele pot fi construite de medicul dentist la cabinet fara a se mai apela la tehnicianul dentar.


Indicatii

Fatetele sunt un instrument important pentru medicul estetician. Acesta poate folosi o singura fateta pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit modificari de culoare sau fracturi minore sau mai multe fatete pentru a schimba fizionomia unei intregi arcade.

Fatetele dentare se pot indica in mai multe situatii :

 • Pete inestetice pe suprafata exterioara a unui dinte sau schimbari de culoare (de exemplu, dinti ingalbeniti) care nu se pot trata prin albire.

  fatete dentare indicatii : albirea dintilor fatete dentare indicatii : albirea dintilor fatete dentare indicatii : albirea dintilor


 • Mici defecte de smalt pe suprafata unui dinte

 • Abrazia prematura a dintilor

 • Dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura

 • Aparitia de spatii dizgratioase intre dinti datorita retragerii papilei dentare

 • Fatetele pot fi folosite pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti

  fatete dentare indicatii : inchiderea spatiilor dintre dinti fatete dentare indicatii : inchiderea spatiilor dintre dinti fatete dentare indicatii : inchiderea spatiilor dintre dinti


 • Fatetele pot fi indicate si in cazul unor inghesuiri sau incalecari pentru a da intregii arcade un aspect simetric si uniform.

  fatete dentare indicatii : indreptarea dintilor incalecati fatete dentare indicatii : indreptarea dintilor incalecati fatete dentare indicatii : indreptarea dintilor incalecati


Procedeu clinic

Fatetele dentare pot fi realizate in 2 sedinte. Daca fateta este construita de catre medicul stomatolog sau se foloseste tehnologia CAD/CAM, fateta poate fi terminata intr-o singura sedinta.

 1. Examinarea clinica

  Examinarea clinica va stabili daca tratamentul prin fatete dentare este cea mai buna optiune si daca pacientul are alte afectiuni (generale sau locale) care trebuie remediate la inceput.

  Alegerea culorii este extrem de importanta. Tehnologiile moderne permit o previzualizare a rezultatului final care este afisata pe un ecran.


 2. Pregatirea dintelui

  De cele mai multe ori, se slefuieste foarte putin din suprafata exterioara a dintelui.

  Dupa administrarea unei anestezii locale, medicul dentist va indeparta un strat extrem de subtire din suprafata dintelui folosind freze diamantate atasate la turbina sau micromotor.

  fatete dentare : slefuirea dintelui

  slefuirea dintelui pentru o fateta dentara

  fatete dentare : dinte preparat

  incisivi centrali pregatiti pentru fatete dentare


 3. Metoda directa

  Daca se foloseste metoda directa, medicul stomatolog va construi fatetele la cabinet. Metoda directa se poate utiliza doar daca se executa fatete din compozit.

  Medicul specialist va construi fateta prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafata exterioara a dintelui. Fiecare strat va fi fotopolimerizat separat cu ajutorul unei lampi ce emite o lumina specifica.

  Se pot aplica mai multe nuante in functie de cerintele clinice ale fiecarui caz. Dupa ce se ajusteaza forma si lungimea fatetei, aceasta este finisata folosind freze de finisat si polipanturi.

  Procedeul seamana in oarecare masura cu aplicarea unei obturatii fotopolimerizabile.

  Fateta este fixata pe dinte prin metoda bonding.


 4. Metoda indirecta

  Metoda indirecta se foloseste daca s-au planificat fatete ceramice. In aceste situatii, medicul stomatolog va lua o amprenta a dintelui preparat pe care o va trimite la laboratorul dentar.

  Tehnicianul va turna modelul de gips si va confectiona fatetele pe acest model.

  fatete dentare pe modelul de gips

  fatete dentare pe modelul de gips

  De multe ori, fatetele din portelan se executa folosind tehnologia CAD/CAM. In aceste cazuri, se poate apela la amprenta digitala care se ia cu ajutorul camerei intraorale si este transmisa imediat computerului care va proiecta lucrarea.

  Daca se foloseste tehnologia CAD/CAM, este posibil ca executia si cimentarea fatetelor sa se realizeze in aceeasi sedinta.

  Daca se considera necesar, se pot realiza fatete provizorii care vor fi pozitionate pe dintii slefuiti pana la terminarea fatetelor definitive.

  Exista si anumite tipuri de fatete din compozit care se pot confectiona tot la laboratorul dentar. Procedeul tehnic este asemanator.


 5. Adaptarea si fixarea fatetelor

  Inainte de cimentarea definitiva, fatetele dentare vor fi pozitionate pe dinti si evaluate pentru a verifica daca acestea corespund din punct de vedere estetic si functional.

  La nevoie, se pot face mici ajustari pana cand se considera ca fatetele se potrivesc perfect atat din punct de vedere al culorii cat si din punct de vedere al formei si pozitiei.

  fatete dentare : adaptarea

  proba unei fatete dentare

  Fatetele sunt "cimentate" definitiv folosind materiale compozite specifice care se prezinta in mai multe nuante. Se va alege cu atentie culoarea cimentului de lipire pentru a nu periclita rezultatul estetic final.


Ingrijire si riscuri

Fatetele dentare sunt lucrari protetice rezistente care pot avea o durata destul de lunga de viata. Ca si la orice alt tip de restaurare dentara, igiena orala minutioasa si controalele periodice sunt conditii obligatorii pentru ca fatetele sa aiba un prognostic cat mai bun.

Ca si accidente ce pot aparea, putem aminti fractura sau ciobirea fatetelor. Pentru a diminua riscul, este indicat sa se evite muscarea de alimente si obiecte dure.


Fatetele din ceramica vs fatetele din compozit

Care sunt diferentele dintre fatetele ceramice si fatetele din compozit si cum sa alegeti dintre cele doua tipuri de fatete dentare ? Aflati citind articolul urmator.

Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe