Implant dentar. Rol, avantaje, rata de succes
Rolul implanturilor dentare
Principalul rol al implanturilor dentare este inlocuirea cat mai adecvata a dintilor lipsa. Toate functiile acestor dinti (masticatia, estetica si fonatia) vor fi preluate de implanturi; asadar, unul dintre cele mai importante obiective este restaurarea acestor functii cat mai aproape de natural.
-
Masticatia
Masticatia este cea mai importanta functie a dintilor. Cand se proiecteaza o lucrare dentara, functia masticatorie trebuie reabilitata cat mai aproape de situatia naturala (adica cea de dinainte de pierderea dintilor). Daca acest obiectiv este atins, pacientii se vor adapta repede cu noua restaurare.
Marele avantaj al restaurarilor pe implanturi este transmiterea fortelor masticatorii catre osul alveolar intr-un mod similar dintilor naturali (imagine stanga). In consecinta, confortul masticator este excelent, deoarece implanturile functioneaza aproape ca dintii naturali.
transmiterea fortelor masticatorii (cu sageti)
se face similar la implantul dentar si la dintii naturalifortele masticatorii in cazul unei proteze mobilizabile
Din contra, in situatia protezelor dentare traditionale, o mare parte din fortele masticatorii sunt transmise gingiei de dedesubt, deoarece protezele se sprijina aproape exclusiv pe gingii. Tesutul gingival nu este obisnuit cu aceste forte; in consecinta, adaptarea la protezele dentare traditionale se face mai greu.
-
Estetica
Refacerea esteticii este pentru multi pacienti cel mai important deziderat. Este unanim recunoscut ca estetica unei lucrari pe implanturi executata corect este excelenta.
refacerea functiei estetice
cu ajutorul implanturilor dentareUn implant dentar are capacitatea de a inlocui un dinte lipsa in asa fel incat va arata si functiona aproape ca un dinte natural.
-
Fonatia
Vorbitul normal, in special pronuntia unor consoane, poate fi afectat daca lipsesc dinti anteriori (mai ales incisivii).
Protezele traditionale noi produc dificultati in pronuntie cel putin pana tesuturile bucale se obisnuiesc cu noua situatie. Acest proces poate dura pana la cateva saptamani.
Restaurarile pe implanturi elimina acest neajuns, acestea functionand aproape ca dintii naturali. Adaptarea cu aceste lucrari se face mult mai repede (de obicei cateva zile).
Avantajele implanturilor dentare
Marele avantaj al unui implant dentar este inlocuirea dintelui lipsa in cel mai natural mod posibil. Aceasta se datoreaza integrarii implantului in os printr-un proces numit osteointegrare.
Datorita acestui proces, restaurarile pe implanturi ofera multiple avantaje comparativ cu lucrarile traditionale (care nu se sprijina pe implanturi).
-
Implanturile dentare reduc incarcarea asupra altor elemente din cavitatea bucala (dinti, gingii, os alveolar) deoarece ofera coroanelor, puntilor sau protezelor mobilizabile un suport independent.
In acest fel, lucrarile care se sprijina pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra nici unui alt element din cavitatea bucala.
-
Implanturile dentare elimina necesitatea slefuirii dintilor vecini, operatiune absolut obligatorie daca bresa edentata va fi restaurata cu ajutorul unei punti dentare.
Slefuirea dintilor poate duce la pierderea unor cantitati insemnate de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.
daca bresa edentata va fi refacuta printr-o punte dentara este necesara slefuirea dintilor vecini bresei
daca bresa edentata va fi refacuta printr-un implant dentar, dintii vecini raman neslefuiti
-
Implanturile dentare conserva tesutul osos reducand procesul de resorbtie osoasa care ar avea ca rezultat reducerea dimensiunii verticale a maxilarelor.
-
Protezele pe implanturi permit pacientilor o masticatie mai eficienta si un vorbit mai clar. De asemenea, pacientii se vor obisnui mult mai repede cu o proteza sustinuta de implanturi decat cu o proteza totala traditionala.
proteza pe implanturi
proteza totala traditionala
-
Asigura o estetica deosebita si o stabilitate foarte buna a lucrarilor, iar adaptarea cu lucrarile pe implanturi se face foarte rapid.
Dezavantaje
Daca nu exista o contraindicatie generala sau locala, implanturile dentare au putine dezavantaje.
-
Este nevoie de o interventie chirurgicala pentru ca implanturile sa poate fi plasate in osul maxilar. Durata de vindecare, respectiv durata totala de executie a lucrarii poate fi mai lunga.
-
Costul unei lucrari pe implanturi este de obicei mai ridicat decat cel al unei restaurari care se sprijina pe dinti naturali.
Rata de succes a implanturilor dentare
Datorita evolutiei constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut mult in ultimul timp. Implanturile dentare pozitionate in tesut osos sanatos au o rata de succes de 93 - 95 % daca si lucrarea protetica este corect executata. Lucrarea protetica pe implanturi poate avea o durata de viata de 10 - 15 ani
Exista mai multi factori de care depinde rata de succes a implanturilor. Unii dintre ei pot fi influentati mai usor, altii mai greu:
Calitatea si cantitatea osului alveolar in care se face implantarea. Cu cat osul este mai bine reprezentat cu atat rata de succes este mai mare. Uneori, sunt necesare interventii chirurgicale pentru cresterea grosimii sau latimii osului alveolar.
Complexitatea cazului protetic. Pacientii tineri si sanatosi cu cazuri relativ simple (implant unidentar de exemplu) prezinta o rata de succes mai mare.
Igiena bucala si respectarea indicatiilor postoperatorii si de intretinere. Sunt factori extrem de importanti ; in lipsa lor, rata de succes scade enorm.
Calitatea medicului practician. Este de la sine inteles ca, in cazul medicilor implantologi mai experimentati, rata de succes este mai mare.