dentist
logo image
dentist

Implant dentar. Rol, avantaje, rata de succes

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Rolul implanturilor dentare

Principalul rol al implanturilor dentare este inlocuirea cat mai adecvata a dintilor lipsa. Toate functiile acestor dinti (masticatia, estetica si fonatia) vor fi preluate de implanturi; asadar, unul dintre cele mai importante obiective este restaurarea acestor functii cat mai aproape de natural.

 • Masticatia

  Masticatia este cea mai importanta functie a dintilor. Cand se proiecteaza o lucrare dentara, functia masticatorie trebuie reabilitata cat mai aproape de situatia naturala (adica cea de dinainte de pierderea dintilor). Daca acest obiectiv este atins, pacientii se vor adapta repede cu noua restaurare.

  Marele avantaj al restaurarilor pe implanturi este transmiterea fortelor masticatorii catre osul alveolar intr-un mod similar dintilor naturali (imagine stanga). In consecinta, confortul masticator este excelent, deoarece implanturile functioneaza aproape ca dintii naturali.


  implant dentar, directia fortelor masticatorii

  transmiterea fortelor masticatorii (cu sageti)
  se face similar la implantul dentar si la dintii naturali

  fortele masticatorii in cazul unei proteze mobilizabile

  fortele masticatorii in cazul unei proteze mobilizabile


  Din contra, in situatia protezelor dentare traditionale, o mare parte din fortele masticatorii sunt transmise gingiei de dedesubt, deoarece protezele se sprijina aproape exclusiv pe gingii. Tesutul gingival nu este obisnuit cu aceste forte; in consecinta, adaptarea la protezele dentare traditionale se face mai greu.


 • Estetica

  Refacerea esteticii este pentru multi pacienti cel mai important deziderat. Este unanim recunoscut ca estetica unei lucrari pe implanturi executata corect este excelenta.


  implant dentar, rol : refacerea functiei estetice

  refacerea functiei estetice
  cu ajutorul implanturilor dentare

  Un implant dentar are capacitatea de a inlocui un dinte lipsa in asa fel incat va arata si functiona aproape ca un dinte natural.


 • Fonatia

  Vorbitul normal, in special pronuntia unor consoane, poate fi afectat daca lipsesc dinti anteriori (mai ales incisivii).

  Protezele traditionale noi produc dificultati in pronuntie cel putin pana tesuturile bucale se obisnuiesc cu noua situatie. Acest proces poate dura pana la cateva saptamani.

  Restaurarile pe implanturi elimina acest neajuns, acestea functionand aproape ca dintii naturali. Adaptarea cu aceste lucrari se face mult mai repede (de obicei cateva zile).


Avantajele implanturilor dentare

Marele avantaj al unui implant dentar este inlocuirea dintelui lipsa in cel mai natural mod posibil. Aceasta se datoreaza integrarii implantului in os printr-un proces numit osteointegrare.

Datorita acestui proces, restaurarile pe implanturi ofera multiple avantaje comparativ cu lucrarile traditionale (care nu se sprijina pe implanturi).

 • Implanturile dentare reduc incarcarea asupra altor elemente din cavitatea bucala (dinti, gingii, os alveolar) deoarece ofera coroanelor, puntilor sau protezelor mobilizabile un suport independent.

  In acest fel, lucrarile care se sprijina pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra nici unui alt element din cavitatea bucala.


 • Implanturile dentare elimina necesitatea slefuirii dintilor vecini, operatiune absolut obligatorie daca bresa edentata va fi restaurata cu ajutorul unei punti dentare.

  Slefuirea dintilor poate duce la pierderea unor cantitati insemnate de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

  implant dentar comparat cu punte dentara implant dentar comparat cu punte dentara implant dentar comparat cu punte dentara

  daca bresa edentata va fi refacuta printr-o punte dentara este necesara slefuirea dintilor vecini bresei


  implant dentar comparat cu punte dentara implant dentar comparat cu punte dentara implant dentar comparat cu punte dentara

  daca bresa edentata va fi refacuta printr-un implant dentar, dintii vecini raman neslefuiti


 • Implanturile dentare conserva tesutul osos reducand procesul de resorbtie osoasa care ar avea ca rezultat reducerea dimensiunii verticale a maxilarelor.

 • Protezele pe implanturi permit pacientilor o masticatie mai eficienta si un vorbit mai clar. De asemenea, pacientii se vor obisnui mult mai repede cu o proteza sustinuta de implanturi decat cu o proteza totala traditionala.

  proteza pe implanturi

  proteza pe implanturi

  proteza totala traditionala

  proteza totala traditionala


 • Asigura o estetica deosebita si o stabilitate foarte buna a lucrarilor, iar adaptarea cu lucrarile pe implanturi se face foarte rapid.


Dezavantaje

Daca nu exista o contraindicatie generala sau locala, implanturile dentare au putine dezavantaje.


Rata de succes a implanturilor dentare

Datorita evolutiei constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut mult in ultimul timp. Implanturile dentare pozitionate in tesut osos sanatos au o rata de succes de 93 - 95 % daca si lucrarea protetica este corect executata. Lucrarea protetica pe implanturi poate avea o durata de viata de 10 - 15 ani

Exista mai multi factori de care depinde rata de succes a implanturilor. Unii dintre ei pot fi influentati mai usor, altii mai greu:


Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe