Implanturi dentare.
Complicatii pe termen mediu si lung
Complicatiile implanturilor dentare se pot imparti in complicatii pe termen mediu, care apar in primele 6 luni dupa operatia de pozitionare si complicatiile pe termen lung care pot aparea in orice moment dupa realizarea lucrarilor.
Complicatii ce apar in primele 6 luni dupa operatie
Cea mai frecventa complicatie ce poate aparea in aceasta perioada este osteointegrarea incorecta a implantului.
-
Osteointegrarea incorecta
Gradul de osteointegrare al unui implant este verificat de mai multe ori dupa operatia de implantare (de la 8 pana la 24 de saptamani dupa operatie). Sunt luati in considerare atat factori clinici (absenta durerii, infectiei, sangerarii gingivale) cat si rezultatele obtinute la examinarea cu Periotestul sau la radiografiile dentare.
Se considera ca un implant dentar nu s-a osteointegrat corect daca dupa trecerea perioadei de vindecare postoperatorie (care dureaza intre 3 si 6 luni), implantul dentar este pierdut, mobil sau in jurul lui tesutul osos nu s-a format, aspect vizibil pe radiografie ca o linie inchisa de grosime 0,5-1mm (imaginea de mai jos).
Rx: osteointegrare incorecta
Osteointegrarea incorecta poate fi cauzata de diversi factori:
- afectiuni generale precum diabetul decompensat, osteoporoza netratata, tratamente iradiante in zona capului si gatului
- igiena orala deficitara
- in cazul marilor fumatori sau a marilor consumatori de alcool
- datorita diverselor accidente intraoperatorii : infectie, penetrarea sinusului etc
Totusi, ultimele cercetari arata ca cel mai important factor este stabilitatea primara a implantului. Pentru a se osteointegra corect, implantul trebuie pozitionat in os sanatos in asa fel incat la finalul operatiei sa prezinte o buna stabilitate. Implanturile mobile au o rata mica de succes.
Osteointegrarea incorecta apare in 1 pana la 6 la suta din cazuri.
Complicatii pe termen lung
Complicatiile pe termen lung pot fi cauzate de proiectarea incorecta a unei restaurari pe implanturi sau daca masurile de ingrijire si intretinere a implanturilor nu au fost conduse corect de catre pacient.
Indiferent de cauza, implanturile se pierd fie datorita resorbtiei tesutului osos din jurul lor, fie datorita unor defectiuni mecanice a acestora. Trebuie tinut cont si de complicatiile care pot aparea la nivelul lucrarii protetice: fracturi, uzura, modificari estetice etc.
-
Peri-implantita
Peri-implantita este o afectiune inflamatorie distructiva a osului din jurul unui implant dentar. Boala afecteaza atat tesuturile moi cat si osul alveolar si poate conduce la resorbtia acestuia si pierderea implantului. Spre deosebire de osteointegrarea incorecta, peri-implantita apare la intervale variabile de timp de la introducerea implanturilor.
Peri-implantita poate fi asociata unor infectii cronice si este favorizata de :
- igiena bucala defectuoasa
- stabilirea unei ocluzii gresite
- suprasolicitarea implanturilor
- pacienti cu diabet
- pacientii mari fumatori
Diagnosticul este bazat pe schimbarea culorii gingiei, sangerari si aparitia de pungi osoase in jurul implantului. Pungile osoase reprezinta zone in care tesutul osos s-a resorbit, iar adancimea acestora se examineaza cu ajutorul sondei parodontale.
Radiografiile dentare arata cantitatea de os pierduta din jurul implantului.
Rx: peri-implantita
Tratamentul peri-implantitei depinde de cantitatea de os pierduta si de importanta estetica a implantului in cauza.
Abordarea terapeutica variaza de la debridari locale in jurul implantului, antibiotice si antiseptice sau tratamente cu laserul pana la proceduri complexe de aditie de os.
-
Fractura implantului dentar
Fractura implantului se datoreaza alegerii unor implanturi prea scurte sau prea subtiri. De asemenea, fracturile se pot datora si unui defect tehnic al implantului. Implanturile se pot fractura la mai multe nivele:
Fractura implantului si a bontului artificial (imaginea 1) este un accident catastrofal. In asemenea situatii lucrarea protetica si implantul trebuie inlocuite.
Daca fractura apare doar la nivelul bonturilor artificiale (imaginea 2), uneori implantul poate fi salvat si doar bonturile artificiale si lucrarea protetica se vor inlocui
1. fractura implantului dentar
2. fractura bonturilor artificiale
-
Retractia gingivala
Cea mai frecventa cauza a retractiei gingivale este gingivita, o afectiune inflamatorie determinata de o igiena orala necorespunzatoare.
Retractia gingiei poate expune bontul artificial din metal care este situat sub lucrare. Alteori, papilele gingivale situate intre dinti se retrag, lasand in urma niste spatii goale, inestetice, de forma triunghiulara, numite triunghiuri negre.
retractie gingivala
triunghiuri negre
Uneori, se poate apela la o grefa gingivala pentru a imbunatati situatia. Este obligatorie indepartarea tuturor factorilor cauzatori.
-
Accidente si complicatii datorate lucrarilor dentare
In afara implanturilor, de-a lungul timpului pot aparea si probleme datorate lucrarilor protetice (coroane, punti, proteze).
In timp, acestea se pot fractura, ciobi, dezlipi, pot suferi fenomene de uzura sau isi pot modifica estetica. De multe ori, implanturile dentare au o viata mai lunga decat restaurarea protetica.
ceramica fracturata la nivelul lucrarilor dentare
In unele situatii, lucrarile pe implanturi se pot reface sau repara fara a indeparta implanturile osoase.
Pacientii care si-au realizat restaurari pe implanturi dentare nu trebuie sa resimta nici un fel de dureri sau disconfort. Acestia trebuie sa fie multumiti de estetica lucrarilor, sa poata simti gustul alimentelor iar masticatia sa se realizeze ca si pe dintii naturali.
Implanturile dentare trebuie evaluate de cel putin 2 ori pe an. Criteriile care indica succesul tratamentului sunt absenta durerii si mobilitatii implanturilor, examenul radiologic care indica lipsa resorbtiei osoase in jurul implanturilor, absenta infectiei si sangerarii, functionalitate si estetica adecvata a lucrarii.
Ultima revizuire si actualizare: Mai 2018