dentist
logo image
dentist

Implanturi dentare.
Riscuri si Complicatii


Ultima Actualizare: 9.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Tratamentul cu implanturi dentare se desfasoara pe parcursul mai multor etape dintre care amintim: operatia de pozitionare, faza protetica de construire a lucrarilor si, daca este nevoie, interventii chirurgicale ajutatoare (sinus lift, aditie de os).

Fiecare faza comporta si anumite riscuri; chiar daca s-au facut progrese tehnice imense in ultimii ani, riscul accidentelor si complicatiilor exista si este bine sa fim constienti de acest lucru.

In general, riscurile si complicatiile se impart in 3 mari categorii: riscuri intraoperatorii, complicatii care apar in primele 6 luni dupa operatie si complicatiile pe termen lung.

Riscuri intraoperatorii

Conform statisticilor actuale, accidentele intraoperatorii se petrec intr-un numar redus de cazuri (mai putin de 5%). Mai mult, o mare parte din aceste accidente sunt minore si usor de tratat.

Iata care sunt cele mai importante accidente care se pot petrece in timpul operatiei:


Complicatii ce apar in primele 6 luni dupa operatie

Cea mai frecventa complicatie ce poate aparea in aceasta perioada este osteointegrarea incorecta a implantului.

Complicatii pe termen lung

Complicatiile pe termen lung pot fi cauzate de proiectarea incorecta a unei restaurari pe implanturi sau daca masurile de ingrijire si intretinere a implanturilor nu au fost conduse corect de catre pacient.

Indiferent de cauza, implanturile se pierd fie datorita resorbtiei tesutului osos din jurul lor, fie datorita unor defectiuni mecanice a acestora. Trebuie tinut cont si de complicatiile care pot aparea la nivelul lucrarii protetice: fracturi, uzura, modificari estetice etc.


Pacientii care si-au realizat restaurari pe implanturi dentare nu trebuie sa resimta nici un fel de dureri sau disconfort. Acestia trebuie sa fie multumiti de estetica lucrarilor, sa poata simti gustul alimentelor iar masticatia sa se realizeze ca si pe dintii naturali.

Implanturile dentare trebuie evaluate de cel putin 2 ori pe an. Criteriile care indica succesul tratamentului sunt absenta durerii si mobilitatii implanturilor, examenul radiologic care indica lipsa resorbtiei osoase in jurul implanturilor, absenta infectiei si sangerarii, functionalitate si estetica adecvata a lucrarii.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe