dentist
logo image
dentist

Evolutia dupa fixarea lucrarilor pe implanturi dentare

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Dupa ce restaurarea protetica a fost fixata definitiv pe implanturi, este nevoie de o perioada de timp pentru ca tesuturile bucale sa se obisnuiasca cu noua situatie. Din acest motiv, este posibil sa apara anumite reactii minore.

De cele mai multe ori, asemenea simptome dispar treptat sau in urma unor interventii simple efectuate la cabinetul stomatologic.

 • Dureri usoare la nivelul gingiei

  Coroanele dentare care intra in alcatuirea lucrarilor patrund usor subgingival pentru a masca marginea acestora. Linia de delimitare dintre coroana si implant este un aspect inestetic pe care medicul practician va incerca sa-l ascunda sub nivelul gingiei.

  Din acest motiv, pacientii ar putea resimti dureri usoare la acest nivel pana ce tesutul gingival se adapteaza la noua situatie. Durerile dispar de obicei in cateva zile. Uneori, se pot recomanda analgezice usoare.


 • Senzatie de disconfort la masticatie

  Senzatiile de disconfort la masticatie se pot manifesta prin dureri in momentul "muscarii" unui aliment sau senzatia ca lucrarea este "prea inalta".

  Oricare ar fi motivul este important ca pacientii sa se prezinte la cabinet cat mai repede pentru o reajustare a ocluziei. Acest aspect este extrem de important in special in cazul lucrarilor pe implanturi unde adaptarea necorespunzatoare la nivel ocluzal a unei restaurari poate avea repercusiuni grave asupra implanturilor.


 • Protezele mobilizabile

  Protezele mobilizabile sunt restaurari mai extinse decat coroanele si puntile; din acest motiv, tesuturile orale au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu ele.

  In primele zile pot aparea dureri si iritatii la nivelul mucoasei de sub proteza; asemenea simptome sunt destul de frecvente in cazul protezelor mobilizabile.

  Durerile pot fi insotite si de leziuni usoare ale mucoasei. Aceste leziuni apar sub forma unor puncte rosii sau alb-rosii in zonele unde proteza "jeneaza". Cresc in intensitate in timpul masticatiei.

  leziuni ale protezelor pe implanturi dentare

  leziunile datorate protezelor dentare

  In asemenea situatii, este nevoie de o scurta adaptare a protezelor la cabinetul stomatologic. Este indicata prezentarea fara intarziere la cabinet pentru a impiedica progresia leziunilor.

  Fluxul de saliva poate creste in primele zile. Odata ce cavitatea bucala se adapteaza la proteze, asemenea probleme vor disparea.

  Este bine sa se stabileasca controale periodice pentru ca medicul practician sa poata verifica regulat adaptarea si insertia corecta a protezei. Daca apar orice dureri sau disconfort, contactati imediat medicul dumneavoastra.


De obicei, organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la orice fel de restaurare protetica. Totusi, dupa aceasta perioada, o lucrare pe implanturi ar trebui sa arate si sa functioneze aproape ca si dintii naturali.

Ultima revizuire si actualizare: Mai 2019
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe