dentist
logo image
dentist

Etapele executiei lucrarilor pe implanturi dentare


Ultima Actualizare: 9.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Cand spunem faza protetica, ne referim la etapele necesare confectionarii unei lucrari pe implanturi. Faza protetica incepe in momentul in care implanturile dentare s-au integrat in organism sau exista dovezi clare ca acest lucru se va produce.

Chiar daca implanturile dentare vor fi incarcate mai repede (la cateva saptamani dupa operatie), cei mai multi medici implantologi prefera sa pozitioneze lucrari provizorii pana in momentul in care osteointegrarea implanturilor este confirmata.

Faza protetica a tratamentului cu implanturi cere la fel de multa atentie si pricepere ca si faza chirurgicala (de pozitionare a implanturilor) in special in cazul unor lucrari intinse care restaureaza multi dinti.

Medicul practician va trebui sa proiecteze si sa construiasca o lucrare care restaureaza fizionomia si estetica (aspect extrem de important pentru majoritatea pacientilor), si care va distribui fortele masticatorii echilibrat pe toate implanturile.

Faza protetica se desfasoara pe parcursul mai multor etape:

1. Indepartarea lucrarilor provizorii

Se indeparteaza coroana, puntile sau protezele provizorii din cavitatea bucala. Sunt situatii in care acestea se pot refolosi pe perioada executarii lucrarii protetice


2. Verificarea gradului de osteointegrare al implanturilor dentare

Primii factori care sunt luati in considerare sunt: absenta durerii, infectiei sau sangerarii gingivale precum si lipsa mobilitatii clinice a implantului.

Periotestul este un aparat care verifica cu ajutorul ultrasunetelor gradul de mobilitate al implanturilor dentare cu o precizie deosebita.

Periotestul este un instrument extrem de precis dar folosirea lui este eficienta doar daca au trecut cel putin 3 luni de la operatia de implantare.

De aceea, este indicat sa se combine acest test cu radiografia dentara; radiografiile s-au dovedit a fi extrem de sensibile in determinarea cantitatii de os formata (sau pierduta) in jurul unui implant.

periotest

Periotest

radiografie dentara: implant dentar bine integrat in os

radiografie dentara:
implant dentar bine integrat in os

In concluzie, combinarea testelor clinice cu radiografiile dentare si folosirea periotestului reprezinta cea mai indicata conduita in stabilirea gradului de integrare al unui implant dentar.


3. Indepartarea capelor de vindecare

Capa de vindecare este un dispozitiv metalic care se insurubeaza in implantul dentar la sfarsitul operatiei de pozitionare.

  • daca s-au folosit cape de vindecare care penetreaza mucoasa bucala, indepartarea lor se face prin simpla desurubare cu o cheita specifica.
  • daca s-au folosit cape care au fost acoperite de mucoasa, este nevoie de o incizie suplimentara pentru a descoperi capele. Incizia este extrem de simpla si nedureroasa.

4. Atasarea bonturilor artificiale

Bonturile artificiale sunt dispozitive protetice care se ataseaza la implanturile dentare dupa ce procesul de vindecare s-a incheiat. Peste bonturile artificiale va fi realizata lucrarea protetica proiectata: coroana, punte dentara sau proteza mobilizabila.

Bonturile artificiale sunt confectionate intr-o mare varietate de forme si marimi; din gama bogata de bonturi, medicul practician va trebui sa le aleaga pe cele care se potrivesc cel mai bine cazului clinic. In general, alegerea bonturilor se face in momentul elaborarii planului de tratament, inainte de interventia chirurgicala de pozitionare (dar aceasta nu este o regula generala).

implant dentar, bont artificial

atasarea bontului artificial de implant

bonturi artificiale de diverse forme si marimi

bonturi artificiale de diverse forme si marimi


Alegerea bonturilor artificiale se realizeaza in functie de mai multe criterii care au fost descrise in capitolul dedicat bonturilor artificiale. Bonturile artificiale se ataseaza de implanturi prin insurubare cu cheite specifice din trusa de implantologie.

Uneori, bonturile artificiale nu sunt paralele cu axul implanturilor. Bonturile angulate se folosesc in situatiile in care implanturile osoase nu au putut fi pozitionate strict paralel. Aceasta mica angulatie va avea ca rezultat obtinerea unor bonturi artificiale paralele intre ele (imagine de mai jos).

implanturi dentare paralelism implanturi dentare paralelism implanturi dentare paralelism


5.Amprenta dentara

Amprenta arcadelor dentare

Dupa atasarea bonturilor artificiale, medicul va lua o amprenta pe care o va trimite laboratorului dentar. Indiferent de marimea restauratiei (coroana simpla sau proteza complexa), se prefera amprenta totala care va cuprinde toti dintii de pe arcade (superiori si inferiori) impreuna cu tesuturile inconjuratoare.

amprenta totala pentru o proteza pe implanturi

amprenta totala pentru o proteza pe implanturi

Este indicat sa se foloseasca amprenta in lingura individuala, datorita preciziei si fidelitatii ridicate. Cand se executa restaurari mai putin extinse (coroane, punti reduse), se poate apela si la amprenta in 2 timpi.

In cazul protezelor pe implanturi, este obligatoriu ca amprenta sa fie functionalizata, pentru a sti exact cat de mult se pot extinde marginile acestor restaurari.

Anumite metode presupun desurubarea bontului artificial de pe implant dupa finalizarea amprentei. Acesta este trimis la laboratorul dentar impreuna cu amprentele.


Inregistrarea ocluziei

Inregistrarea ocluziei captureaza relatia dintre dintii superiori si cei inferiori.

Succesul pe termen lung al implanturilor este determinat in mare parte de fortele pe care trebuie sa le suporte. In consecinta, restaurarea unei ocluzii corecte care nu va suprasolicita implanturile este unul din cele mai importante deziderate.

In multe cazuri, metodele conventionale de inregistrare a ocluziei nu ofera suficiente date.

In situatiile mai dificile, se indica folosirea unor sisteme complexe care ofera date precise privind pozitia maxilarului superior si a mandibulei fata de diferite structuri ale capului. Aceste informatii vor fi extrem de utile in confectionarea restaurarii pe implanturi. Unul din aceste sisteme este arcul facial.


arcul facial pe model

demonstrarea pe model a folosirii arcului facial



6. Etape de laborator

Amprenta, impreuna cu inregistrarea relatiilor de ocluzie si alte detalii importante, sunt trimise la laboratorul de tehnica dentara. Aici, tehnicianul dentar va executa lucrarea protetica in functie de specificatiile cazului.

Etapele de laborator ale confectionarii lucrarilor dentare sunt detailate intr-un capitol separat. In mare, pasii sunt urmatorii.

  • primul pas este obtinerea modelului de gips din amprentele dentare
  • apoi, se confectioneaza scheletul metalic (sau din zirconiu) al restaurarii care este trimis la cabinet pentru proba
  • dupa proba, scheletul este trimis inapoi la laborator unde tehnicianul va aplica ceramica dentara si va atasa dintii artificial in cazul unei proteze mobilizabile
  • urmeaza proba finala a lucrarii care este trimisa apoi la laborator pentru ultimele finisari si aplicarea stratului de luciu sau "glanz"
  • daca s-au proiectat lucrari integral ceramice sau din zirconiu se vor folosi sistemele computerizate CAD/CAM

7. Probe

Inainte de fixarea definitiva a lucrarii pe implanturi, medicul practician va programa pacientul pentru una sau mai multe sedinte de proba a lucrarii. In timpul acestor sedinte, medicul va verifica gradul de adaptare al lucrarii si va face modificarile adecvate daca adaptarea nu este perfecta.

De obicei, dupa confectionarea scheletului lucrarii, medicul va verifica adaptarea acestuia pe bonturile artificiale sau pe implanturi.

proteza pe implanturi dentare : probele scheletului metalic faza 1
proteza pe implanturi dentare : probele scheletului metalic faza 2

proba scheletului pentru o proteza pe implanturi

Urmatoarea sedinta de probe se programeaza dupa aplicarea ceramicii si a dintilor artificiali. In acest moment, se verifica aspectul estetic al lucrarii precum si relatia restaurarii cu celelalte structuri din cavitatea bucala (dinti vecini, gingie,obraji,limba) etc.

De o importanta deosebita sunt ajustarile la nivel ocluzal. Una dintre cauzele esecurilor implanturilor dentare este tocmai adaptarea necorespunzatoare a restaurarii la nivel ocluzal. Eventualele retusuri se fac atat in pozitia statica (pacientul inchide complet arcadele) cat si in timpul miscarilor mandibulare.


8. Fixarea definitiva a lucrarilor pe implanturi

Modul de fixare al unei lucrari pe implanturi depinde de tipul restaurarii:

a. Restaurari fixe: coroana si puntea pe implanturi

Restaurarile fixe nu se indeparteaza din cavitatea bucala pentru igienizare. Asemenea lucrari se ataseaza la implanturi fie prin cimentare, fie prin infiletare.

  • Lucrari fixate prin infiletare

    Coroanele dentare care fac parte din lucrare se ataseaza de bonturile artificiale prin suruburi specifice care trec prin coroane si se infileteaza in orificiile din mijlocul bonturilor artificiale. Dupa ce suruburile sunt pozitionate, orificiile care au penetrat coroanele sunt inchise cu materiale compozite.

    implant dentar : bont artificial cu orificiu cu filet

    bont artificial

    lucrare pe implanturi dentare fixata prin infiletare

    lucrare pe implanturi fixata prin infiletare

    O alta varianta (folosita mai rar) este cand coroana dentara si bontul artificial sunt executate intr-o singura bucata iar surubul de prindere le traverseaza pe amandoua pentru a se fixa de implant.


  • Lucrari fixate prin cimentare

    Restaurarea va fi fixata prin cimentare, la fel cum puntile si coroanele dentare sunt fixate pe dinti naturali.


b. Restaurari mobilizabile: protezele pe implanturi

Protezele se ataseaza de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

  • O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala
  • Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile la laboratorul dentar
  • Sistemul de prindere intre cele 2 elemente este de tip patrice - matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant. Partea atasata protezei dentare va trebui inlocuita periodic
implant dentar : sisteme de ancorare pentru protezele mobilizabile

sisteme de ancorare
atasate implanturilor

proteza mobilizabila : sisteme de ancorare pentru implanturile dentare

sisteme de ancorare
atasate protezei

Protezele mobilizabile vor trebui indepartate zilnic din cavitatea bucala pentru igienizare. In comparatie cu protezele traditionale, protezele pe implanturi permit o masticatie mult mai eficienta, vorbitul este mai clar iar stabilitatea net superioara.


Indicatii dupa fixarea definitiva

  • protejarea partii cu restaurarea in primele zile
  • igiena orala minutioasa
  • semnalarea oricarui disconfort medicului stomatolog
  • control periodic obligatoriu la cel mult 6 luni de la finalizarea lucrarii




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe