dentist
logo image
dentist

top banner desktop
top banner mobile

Ce este implantul dentar

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar in scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare se pot folosi atat daca lipseste un singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti pana la toti dintii de pe arcada.

Peste implanturile dentare se va confectiona o lucrare protetica: coroana dentara, punte dentara, proteza mobilizabila; uneori, la implanturile dentare se pot atasa aparate ortodontice pentru a indrepta sau alinia dintii.

implant dentar schematic implant dentar schematic implant dentar schematic

In prima faza, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a plasa implanturile dentare in interiorul osului maxilar. Integrarea implanturilor in organism se face printr-un proces numit osteointegrare, prin care implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar. Osteointegrarea are nevoie de o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 6 luni.

Dupa perioada de vindecare, un dispozitiv protetic este atasat implantului osos. Acest dispozitiv se numeste bont artificial sau capa de transfer. Bonturile artificiale vor sustine lucrarea protetica (coroana, punte, proteza) proiectata.

implant dentar structura generala


Implantologia

Implantologia este ramura stomatologiei care se ocupa cu studiul implanturilor dentare.

Implantologia este o ramura stomatologica aparuta relativ recent, dar care, datorita cererii foarte mari de implanturi, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. In cadrul implantologiei apar mereu noi tehnici, noi materiale, noi metode chirurgicale sau protetice menite sa creasca calitatea si rata de succes a implanturilor dentare.

Din aceste motive, tehnicile si solutiile folosite pot diferi foarte mult de la un practician la altul, de la o regiune sau tara la alta, fiecare medic implantolog folosind metodele cu care a obtinut cele mai bune rezultate.

implantologia : punte pe implanturi schematic

punte pe implanturiDe ce este importanta inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa ?

In urma extractiilor dentare (pierderii dintilor), in cavitatea bucala se vor forma mai multe spatii caracterizate prin lipsa unitatilor dentare. Acestea se numesc spatii edentate.


spatiu edentat cu lipsa unui dinte

spatiu edentat cu lipsa unui dinte

spatiu edentat cu lipsa mai multor dinti

spatiu edentat cu lipsa mai multor dinti

Daca nu sunt restaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile cu un efect negativ asupra sanatatii bucale.


migrarea dintilor dupa extractie este un motiv important al indicarii unei lucrari pe implant dentar migrarea dintilor dupa extractie este un motiv important al indicarii unei lucrari pe implant dentar migrarea dintilor dupa extractie este un motiv important al indicarii unei lucrari pe implant dentar

In urma unei extractii dentare se pot produce urmatoarele modificari :

  • Dintii antagonisti sau opusi, notati cu a, vor migra vertical inspre locul extractiei. Aceasta migrare se produce pana cand dintele atinge gingia opusa sau un alt obstacol situat pe traiect.

  • Dintii vecini, notati cu v, se vor inclina spre spatiul edentat sau, dupa caz, vor migra cu tot corpul, micsorand cu mult aceasta bresa.

Aceste modificari duc la afectarea grava a functiilor aparatului dentar: masticatia, estetica si fonatia. Mai mult, dintii care au migrat pot suferii afectiuni parodontale sau carii de colet (vezi consecintele migrarii dintilor).

Spatiul necesar confectionarii lucrarii dentare se poate diminua sau poate disparea de tot. Orice lucrare protetica (inclusiv lucrarile pe implanturi) are nevoie de un spatiu suficient astfel incat dintii artificial sa poata fi modelati adecvat.


micsorarea verticala a spatiului edentat

micsorarea excesiva a spatiului edentat datorita migrarii dintilor antagonisti

Dupa trecerea unei anumite perioade de timp, se poate ajunge la situatii care necesita tratamente preliminare complicate (si, de multe ori extrem de scumpe) sau efectuarea unor lucrari dentare de compromis cu calitati masticatorii si estetice precare. Sunt multe cazurile in care nu se mai pot confectiona lucrari dentare din cauza lipsei spatiului.

Odata ce bresa edentata este restaurata printr-o lucrare dentara, migrarea dintilor se opreste.

Concluzie

!!!Intotdeauna, in urma unei extractii dentare, este esential sa va restaurati lipsa cat mai repede cu putinta.

Iata un infografic excelent despre beneficiile unui implant dentar.Ultima revizuire si actualizare: Mai 2019

mobile banner dentocalmUltimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

vertical banner dentocalm