dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Implanturi dentare. Igiena si ingrijire

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Implanturile dentare necesita atat controale profesionale periodice cat si o ingrijire atenta si regulata din partea pacientilor. Ingrijirea si intretinerea restaurarilor pe implanturi este vitala pentru succesul pe termen lung al tratamentului.


 • Igiena orala

  O igiena orala corecta si regulata este una din conditiile esentiale a reusitei tratamentului cu implanturi. Igiena orala necorespunzatoare creste dramatic riscul de esec.

  Dupa pozitionare, implanturile trebuie curatate la fel ca dintii naturali pentru a indeparta placa dentaraPlaca dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar. In acest scop, se poate folosi un instrument din Teflon specific sau alte instrumente similare. Deoarece aportul vascular in jurul unui implant este mai scazut, este indicata folosirea atei dentare pentru igienizarea spatiilor dintre implanturi si dintii naturali.

  Restaurarile fixe (coroane, punti) trebuie de asemenea ingrijite cu atentie. De exemplu, o punte pe implanturi trebuie curatata de cel putin 2 ori pe zi cu periuta si o pasta de dinti fluorurata. Totodata, nu trebuie neglijate zonele interdentare precum si spatiul situat sub punte. Se recomanda folosirea atei dentare, periutelor interdentare sau dusurile bucale.


  implant dentar igiena: folosirea instrumentului de Teflon

  igienizarea unui implant cu ajutorul
  instrumentului de Teflon

  coroana pe implant: folosirea atei dentare

  coroana pe implant: folosirea atei dentare

  Protezele mobilizabile trebuie indepartate zilnic din cavitatea bucala si curatate. O atentie deosebita trebuie acordata gingiei si mucoasei situate sub proteza (...mai multe despre curatarea protezelor dentare).


 • Controlul periodic

  Controlul periodic pentru pacientii cu lucrari pe implanturi este obligatoriu. Frecventa ideala a acestuia este de 2 ori pe an.

  In cadrul acestuia, medicul stomatolog va verifica adaptarea lucrarilor, stabilitatea implanturilor, aspectul gingiei ; de asemenea, va efectua operatiuni de igienizare profesionala si detartraj si va trata eventualele leziunile existente in cavitatea bucala.

  Este bine ca pacientii sa informeze medicul stomatolog asupra oricaror dureri sau disconfort.


 • Precautii la masticatie

  Restaurarile pe implanturi nu trebuie folosite intr-un mod exagerat. Este indicat sa nu muscati pe alimente extrem de dure: coji de alune sau fistic, coji foarte tari de paine, rosul unghiilor etc.

  Anumite afectiuni pot suprasolicita implanturile dentare. De exemplu, bruxismul este o tulburare neurologica care se manifesta prin scrasnirea dintilor in special in timpul noptii.

  Este recomandat ca pacientii sa contacteze medicul imediat ce observa primele semne a unor asemenea afectiuni. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai repede.


 • Intretinerea protezelor mobilizabile

  Protezele mobilizabile au nevoie de o intretinere continua. Protezele se ataseaza la implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

  • O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala

  • Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile la laboratorul dentar

   lucrari pe implanturi sisteme speciale de fixare

  Componenta atasata protezei necesita inlocuire periodica (la fiecare 1-2 ani) deoarece sufera o uzura continua. Operatiunea este extrem de simpla si rapida.

  Rebazarea

  Rebazarea se indica cand protezele mobilizabile au devenit prea "largi", nemaiavand stabilitate pe campul protetic. Lipsa stabilitatii protezei poate favoriza si aparitia unor leziuni ale mucoasei de sub ea.

  Adaptarea unei proteze pe campul protetic se poate inrautati din 2 motive:

  • Materialul din care este confectionata baza protezei (in mod normal acrilat) sufera un proces de uzura odata cu trecerea timpului si/sau
  • Osul maxilar pe care se sprijina proteza sufera un proces de remodelare, diminuandu-si dimensiunile

  Rebazarea consta in inlocuirea stratului de acrilat uzat de pe baza protezei cu un material nou care se va adapta perfect noii situatii.

  Rebazarea se poate efectua direct, la cabinetul stomatologic sau indirect, la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de catre medicul stomatolog.

  rebazarea protezelor dentare

  rebazarea protezelor la laboratorul dentar

  Exista materiale specifice pentru rebazare care se folosesc mai ales cand se merge pe varianta directa. La laborator, tehnicianul va aplica de obicei un strat de acrilat in interiorul protezelor care este apoi polimerizat.

  Intreaga operatie dureaza 1 sau maxim 2 sedinte si nu este foarte scumpa.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe