dentist
logo image
dentist

Osteointegrarea implantului dentar

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Osteointegrarea reprezinta procesul prin care in jurul implantului dentar se formeaza tesut osos, avand ca rezultat cresterea stabilitatii si integrarea in organism a acestuia. In functie de cazul clinic si pozitia implantului, osteointegrarea poate dura intre 3 si 6 luni.


osteointegrare implant dentar

Dupa pozitionarea implantului in orificiile osoase special create, in jurul acestuia incepe sa se formeze tesut osos. Tesutul osos format se va atasa de implantul dentar patrunzand si intre striatiile orizontale ale acestuia. Astfel se favorizeaza atat integrarea in osul alveolar a implantului cat si cresterea stabilitatii acestuia. La sfarsitul perioadei de osteointegrare, implantul va fi in totalitate inconjurat de tesutul osos nou format.

Procesul de osteointegrare poate fi influentat de mai multi factori:Adevarul este ca procesul de osteointegrare necesita timp. Chiar daca primele semne apar dupa cateva saptamani, conexiunile mai robuste intre os si implant apar progresiv, iar procesul poate dura pana la cativa ani.

Asadar, procesul de osteointegrare va continua inca mult timp dupa ce lucrarile protetice au fost fixate definitiv pe implanturi.

Iata de ce, etapa de construire a lucrarilor (faza protetica) cere cel putin la fel de multa atentie ca si etapa chirurgicala de pozitionare. O restaurare care "supraincarca" unul sau mai multe implanturi poate conduce la compromiterea tratamentului.

Ultima revizuire si actualizare: Mai 2019
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe