dentist
logo image
dentist

Operatia de pozitionare a implanturilor dentare


Ultima Actualizare: 9.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Operatia de pozitionare a implanturilor dentare este o interventie chirurgicala nedureroasa care poate dura de la 10 minute pana la cateva ore in functie de numarul de implanturi care sunt plasate.

Operatia este executata de catre chirurgul maxilo-facial sau alt medic specializat sub anestezie locala. In cazuri mai complicate se poate folosi si anestezia generala.


Care este momentul optim de pozitionare al implanturilor ?

In acest moment exista 3 abordari privind plasarea implanturilor in functie de momentul in care s-au executat extractiile dentare.

  • Plasarea implantului se realizeaza in acelasi timp cu extractia

    O strategie tot mai utilizata in ultimul timp implica pozitionarea implantului imediat dupa efectuarea extractiei. Aceasta abordare reduce cu mult durata tratamentului si conserva atat tesutul osos cat si cel gingival, imbunatatind astfel estetica lucrarii.

    Pe de alta parte insa, implanturile pozitionate in acest fel tind sa aiba o rata de succes mai mica. Concluziile pe marginea acestui subiect sunt greu de tras inca, deoarece exista putine studii comparative intre aceasta abordare si cea clasica.

  • Pozitionarea implantului se realizeaza la putin timp dupa extractie

    Implanturile dentare se plaseaza in os la cateva saptamani dupa extractii.

    Ambele procedee au nevoie de o aditie de os care sa asigure implantului sustinerea adecvata.

  • Pozitionarea tarzie a implantului

    Pozitionarea implantului se realizeaza la cel putin 3 luni dupa extractie. Este cea mai prudenta abordare; in acest timp, organismul va forma tesut osos care se va depune in interiorul alveolei unde era implantat dintele.


Tehnica operatorie

De obicei, operatia de implantare are 5 etape distincte:

  1. Incizia si decolarea mucoasei sau a gingiei

    Scopul acestei etape este de a crea un acces cat mai bun la osul in care se vor introduce implanturile. Incizia se face pe mijlocul crestei, impartind mucoasa in 2 parti numite lambouri. Cele 2 lambouri sunt decolate de pe os si impinse de o parte si de alta, expunand osul alveolar.

    implant dentar, operatia de pozitionare : incizia si decolarea mucoasei

    incizia si decolarea mucoasei

    Operatia fara lambouri este o tehnica alternativa; in locul celor 2 lambouri, se perforeaza mucoasa indepartandu-se o zona mica de diametrul implantului.


  2. Frezarea orificiilor osoase

    Se folosesc frezele de os din trusa de implantologie. Aceste freze sunt de mai multe grosimi si sunt fabricate din titan.

    trusa de implantologie : freze chirurgicale

    freze chirurgicale

    In timpul acestei operatii, osul va fi racit in continuu cu o solutie salina pentru a preveni leziunile cauzate de supraincalzire. In acest scop se foloseste un aparat numit fiziodispenser.

    • Se incepe cu o freza pilot, de ghidare, mai subtire, cu care se va patrunde in osul alveolar la adancimea prestabilita.

    • Treptat, se trece la freze din ce in ce mai groase cu care se largeste orificiul osos creat cu freza pilot.

    • Ultima freza cu care se va patrunde are grosimea corespunzatoare implantului dentar ce urmeaza a fi pozitionat.

    • Pentru a asigura paralelismul implanturilor si unghiul de insertie dorit, medicul implantolog poate apela la diverse accesorii: pini de paralelizare, gutiere speciale cu orificii pilot etc.


    implant dentar, operatia de pozitionare : frezarea orificiilor osoase

    frezarea orificiilor osoase sub racire continua

    gutierele cu orificii pilot

    gutierele cu orificii pilot pot ajuta medicul in asigurarea paralelismului implanturilor



  3. Pozitionarea implanturilor

    Implanturile se insurubeaza cu o cheita speciala in orificiile create in osul alveolar, cu grija, pentru a nu exercita forte prea mari asupra osului.

    • Se prind implanturile cu cheita din trusa de implantologie.

    • Se insurubeaza incet, in orificiile special create, pana la adancimea maxima.

      insurubarea implanturilor dentare faza 1

      plasarea osoasa a implanturilor prin insurubare
      faza 1

      insurubarea implanturilor dentare faza 2

      plasarea osoasa a implanturilor prin insurubare
      faza 2


  4. Adaptarea tesuturilor moi

    Dupa plasarea implanturilor, urmeaza atasarea capei de vindecare. Capa de vindecare este un dispozitiv metalic care se insurubeaza in implantul dentar la sfarsitul operatiei. Aceasta va ramane in cavitatea bucala pe toata perioada de integrare a implantului.

    Exista 2 variante de pozitionare a capei de vindecare:

    • Capa va penetra mucoasa in cavitatea bucala

      Capa penetreaza mucoasa iar tesuturile gingivale se vor adapta in jurul ei.

      implant dentar : aplicarea capei de vindecare

      capa de vindecare penetreaza mucoasa

    • Capa va fi acoperita de mucoasa

      Capa este complet acoperita de mucoasa; dupa perioada de vindecare, este nevoie de o mica incizie pentru a o descoperi.

    Alegerea intre cele 2 variante se face in functie de modul in care se va putea reconstrui gingia in jurul implantului.

    Daca se alege prima varianta, tesuturile moi se vor sutura in jurul capei de vindecare astfel incat o banda suficient de groasa de gingie sa fie prezenta.

    In cazul al doilea, implantul este "ingropat" iar tesuturile moi vor fi suturate deasupra acestuia.


  5. Lucrarea provizorie

    La finalul operatiei, se va construi o lucrare provizorie care va inlocui dintele sau dintii lipsa pe perioada procesului de osteointegrare a implantului (3-6 luni).


Indicatii postoperatorii

Indicatiile postoperatorii difera de la caz la caz. Se pot indica medicamente antiinflamatoare, antialgice, comprese cu apa rece, antibiotice la nevoie.

Zona sau zonele pe care s-a intervenit trebuie protejate in primele zile dupa operatie. Igiena orala este extrem de importanta.


Evolutie postoperatorie

De cele mai multe ori evolutia este buna, operatia nefiind una traumatizanta. Anestezia trece in cateva ore, timp in care partea respectiva poate parea usor amortita.

Durerile si edemul postoperator (care apare ca o umflatura) sunt usoare si de obicei trec dupa administrarea de medicamente antiinflamatorii si comprese reci.

La inceput, poate aparea senzatia de corp strain datorita prezentei capei de vindecare. Aceasta senzatie va disparea in cateva zile. Daca s-a efectuat o lucrare provizorie, este nevoie de o scurta perioada de obisnuire.

Firele de sutura trebuie indepartate dupa 7-10 zile de la operatie. Medicul implantolog va efectua si o evaluare a starii de vindecare in cursul acelei sedinte.

Igiena orala este foarte importanta in aceasta perioada. Este indicata semnalarea oricarui disconfort care persista medicului stomatolog.


Operatia de pozitionare a implanturilor dentare prezinta riscuri la fel ca orice interventie chirurgicala.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe