dentist
logo image
dentist

Implant dentar
Radiografia si tomografia computerizata

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Radiografia dentara si mai ales tomografia computerizata sunt de mare ajutor medicului implantolog. Aceste examene ofera detalii precise care il vor ajuta pe medicul practician sa elaboreze un plan de tratament corect.


Radiografia dentara

Radiografia dentara este una din metodele de investigatie standard folosite in implantologie. Exista mai multe tipuri de radiografii care se pot indica:

 • Radiografia retro-alveolara

  Radiografia retro-alveolara sau periapicala este o radiografie mica pe care se vede unul sau doi dinti impreuna cu tesutul osos care ii inconjoara. Este utila in diagnosticul diverselor infectii periapicale sau afectiuni osoase.

  Aceasta radiografie se foloseste si pentru a determina gradul de osteointegrare a unui implant sau pentru a observa eventualele procese de resorbtie osoasa care pot aparea in timp in jurul acestuia.

  Radiografia retro-alveolara se foloseste frecvent pentru a stabili necesitatea unui tratament endodontic la nivelul unui dinte sau pentru a verifica succesul acestui tratament dupa efectuarea obturatiei de canal.


 • Radiografia panoramica

  Acest tip de radiografie este foarte utilaa in stabilirea planului de tratament. Radiografia panoramica este un film extra-oral pe care se vad toti dintii superiori si inferiori, oasele maxilare, mandibula, precum si articulatiile de prindere a mandibulei (ATM).

  Radiografiile panoramice ofera practicianului o vedere de ansamblu a cazului. Totodata, sunt utile in localizarea fracturilor sau a unor formatiuni patologice prezente in interiorul oaselor maxilare.


  radiografie dentara retro-alveolara

  radiografie dentara retro-alveolara

  radiografie dentara panoramica

  radiografie panoramica


 • Radiografia de craniu

  Pe radiografia de craniu apar oasele craniului, inclusiv oasele fetei, ale nasului si sinusurile. Este utila in depistarea diferitelor afectiuni patologice: fracturi, tumori, infectii osoase, decalcificari etc.


 • Radiografia de sinus

  Radiografia de sinus este o incidenta specifica pe care se poate observa pozitia si forma sinusurilor maxilare. Sinusurile maxilare sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului superior, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor.

  Implanturile dentare nu au voie sa penetreze sinusurile maxilare; asadar, aceasta incidenta ar putea da informatii utile medicului practician.

  Deoarece tomografia computerizata ofera imagini mult mai clare ale sinusurilor maxilare, folosirea radiografiilor de sinus standard a pierdut teren in ultimul timp.


  radiografie dentara de sinus

  radiografia de sinus

  radiografia de craniu

  radiografia de craniuCe se urmareste pe radiografiile dentare ?

Radiografiile dentare sunt un instrument extrem de util pentru medicul implantolog. Acestea pot arata daca anumite interventii pregatitoare sunt necesare inainte de pozitionarea implanturilor, care ar fi marimea recomandata a implanturilor si unde ar trebui acestea plasate.

Multe aspecte importante pot fi depistate studiind radiografiile :

 • Calitatea si cantitatea (inaltime si latime) osului alveolar in care se vor plasa implanturile
 • Pozitia si marimea formatiunilor anatomice importante care trebuie evitate de traiectul implanturilor: sinusul maxilar, nervul alveolar din interiorul mandibulei
 • Posibile infectii la nivelul dintilor ramasi sau in interiorul osului alveolar
 • Pozitia exacta a dintilor naturali ramasi in cavitatea bucala

Tomografia computerizata (CT)

Tomografia computerizata ("Computed tomography (CT)") este o metoda de investigatie care foloseste razele X pentru a oferi imagini sectionare (sectiuni orizontale) din diverse parti ale organismului.

CT ofera imagini tridimensionale de o calitate si complexitate deosebita. In ultimul timp, CT a devenit o investigatie vitala in cadrul tratamentului cu implanturi dentare.


tomografia computerizata tomografia computerizata tomografia computerizata

tomografia computerizata


Tomografia computerizata arata daca calitatea si cantitatea osului este suficienta pentru a sustine implanturile. Mai mult, exista programe specifice atasate CT care ii permit medicului practician sa plaseze virtual implanturile inainte de operatie. In acest fel se elimina o mare parte din erorile de pozitionare ce ar putea aparea intraoperator.

In afara de acestea, CT ofera si alte detalii importante: infectii osoase, posibile tumori la nivelul oaselor, pozitia vaselor de sange sau a formatiunilor anatomice ce trebuie evitate.


Tomografia computerizata cu fascicul conic (CBCT)

Tomografia computerizata cu fascicul conic ("Cone beam computed tomography (CBCT)") este o varianta mai rapida si mai sigura a tomografiei computerizate clasice.

Deoarece se folosesc fascicule de raze X de forma conica, marimea aparatului, cantitatea de raze X folosita precum si durata investigatiei sunt reduse dramatic.


Tomografia computerizata cu fascicul conic Tomografia computerizata cu fascicul conic Tomografia computerizata cu fascicul conic

Tomografia computerizata cu fascicul conic


CBCT ofera imagini 3D care permit medicului implantolog sa analizeze structuri din cavitatea bucala din multiple pozitii; CBCT poate analiza latimea anumitor structuri in comparatie cu inaltimea.

Pe CBCT se mai pot observa alte detalii precum chisturi sau dinti inclusi; de asemenea, pozitia anumitor vase de sange sau nervi care ar putea face operatia de implantare mai dificila.


Exista si alte investigatii care pot fi recomandate: rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau ecografia. Acestea nu folosesc razele X.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe