dentist
logo image
dentist

Operatia de sinus lift

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Operatia de sinus lift este o interventie chirurgicala care are ca scop cresterea cantitatii de os in zona posterioara a maxilarului superior (zona molarilor si premolarilor) prin sacrificarea unei portiuni din sinusul maxilar.

Sinusurile maxilare sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului superior, de o parte si de alta a nasului, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor.

pozitia sinusurilor maxilare

Cea mai importanta indicatie a operatiei de sinus lift este pregatirea suportului osos in vederea pozitionarii de implanturi dentare. De obicei, se apeleaza la aceasta operatie cand sinusul maxilar este coborat sau marit, iar osul alveolar ramas nu are dimensiunea suficienta pentru a sustine implanturi dentare.

sinus maxilar coborat

sinus maxilar coborat


Cauze

Exista mai multe cauze care pot provoca coborarea sau marirea sinusurilor maxilare:

 1. Edentatii vechi, netratate

  Cand un dinte natural se pierde, in locurile ramase libere se vor produce o serie de modificari. In urma acestor modificari, osul alveolar ramas isi va diminua atat inaltimea cat si latimea.

  Daca dintele pierdut a fost un molar sau un premolar superior, sinusul maxilar va cobori treptat datorita resorbtiei osoase de la acest nivel.

  resorbtie osoasa postextractionala la nivelul sinusului maxilar


  In stadii avansate ale bolii parodontale, cantitatea de os pierduta este mai mare.

  Aceste procese au ca rezultat diminuarea cantitatii de os la nivelul sinusurilor maxilare; pentru a avea un prognostic bun, implanturile dentare trebuie sa fie inconjurate de tesut osos sanatos.

 2. Inflamatii la nivelul sinusurilor maxilare

  Uneori, o afectiune inflamatorie numita sinuzita poate cauza resorbtii ale osului la acest nivel. Tratamentul sinuzitei poate varia in functie de stadiul afectiunii intre un tratament medicamentos cu antibiotice si o interventie chirurgicala care indeparteaza mucoasa inflamata a sinusului.

 3. Tulburari genetice

  Unii pacienti au sinusurile marite din nastere datorita unei tulburari genetice.

 4. Alte cauze

  Alte cauze includ traumatisme, lipsa din nastere a dintilor de la acest nivel, resorbtii osoase avansate etc.


Procedeu operator

Operatia de sinus lift se executa cand sinusul maxilar este situat prea aproape de zone unde se doreste introducerea de implanturi dentare. Interventia va permite introducerea implanturilor fara a periclita integritatea sinusului.


sinus lift indicatie

situatie ce indica operatia de sinus lift


Pregatire

Inainte de operatie, chirurgul maxilo-facial va conduce o examinare pentru a determina starea generala a pacientului precum si conditiile locale.

Operatia nu se poate executa daca exista afectiuni inflamatorii la nivelul sinusurilor (sinuzite). Radiografiile panoramice sau de sinus pot da informatii suplimentare cu privire la pozitia sinusurilor si a eventualelor afectiuni inflamatorii.

Tomografia computerizata ofera detalii si mai precise referitoare la dimensiunile sinusurilor si eventualele afectiuni patologice.

Tehnica

Operatia de sinus lift implica si o aditie de os la nivelul podelei sinusului maxilar. In acest scop se pot folosi mai multe tipuri de materiale de aditie:

 • Grefe din osul pacientului (autogrefe). Acestea se pot recolta din mai multe parti ale corpului, zona iliaca (a soldului) fiind mai des folosita.

 • Substante artificiale care inlocuiesc osul uman, stimuland procesele de osteogeneza secundaraOsteogeneza secundara este procesul de formare a tesutului osos de catre organism. Dintre acestea amintim : sulfatul de calciu si, mai ales, hidroxiapatita (HA).


Operatia explicata

In cele mai multe situatii, operatia se realizeaza sub anestezie generala.


sinus lift procedure


 1. Pierderea dintelui duce la pierdere de tesut osos

 2. In timp, sinusul maxilar va cobora iar osul alveolar se va subtia

 3. Implantul dentar nu se poate introduce datorita penetrarii sinusului maxilar

 4. Abordarea chirurgicala a sinusului se poate face pe 2 cai

 5. Cu un instrument, se ridica mucoasa sinusului maxilar, pentru a face loc materialului de aditie

 6. In spatiul format, se insera materialul de aditie; acesta va asigura suport implantului dentar

 7. Se pozitioneaza implantul dentar care are acum sustinere osoasa adecvata. Uneori, plasarea implantului se face in timpul operatiei de sinus lift; mai des insa, aceasta operatie reprezinta o interventie ulterioara

 8. Implantul dentar si coroana ceramica confectionata peste acesta

Pentru o prezentare video urmati acest link.

Iata cazul clinic prezentat mai sus :


sinus lifting pentru implanturi dentare inainte de operatie

inainte de operatie

sinus lifting pentru implanturi dentare dupa de operatie

dupa operatie si introducerea implantului


Riscuri si complicatii

Unul din cele mai frecvente accidente intraoperatorii este perforarea mucoasei sinuzale (care de obicei se intampla in timpul pasului 5). Ca remedii, chirurgul poate opta pentru suturarea perforatiei sau plasarea unei mini-grefe de tesut deasupra ei.

Uneori, operatia este oprita, iar mucoasei sinuzale i se da un timp pentru vindecare. De multe ori, mucoasa sinuzala se va reface, iar a doua interventie va avea un prognostic mult mai bun.

Alte posibile complicatii: infectia, hematom, durere postoperatorie, aditie de os nereusita sau sinuzita.

Cu toate acestea, rata de succes a unei operatii de sinus lift corect conduse este excelenta (95-97%).

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe