dentist
logo image
dentist

Consultatia


Ultima Actualizare: 22.09.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Lucrarile dentare fixe se impart in 2 categorii : coroana dentara si puntea dentara. Executia lor presupune atat concursul medicului stomatolog cat si al tehnicianului dentar. Asadar, etapele necesare confectionarii acestora se impart in 2 mari categorii :

Ce este important sa retineti ?

Lucrarile dentare necesita interventii laborioase care cer rabdare si timp. Pacientii trebuie sa inteleaga ca, in numeroase situatii, sunt nevoie de mai multe sedinte pentru a finaliza aceste manopere, sedinte care se pot intinde pe o perioada variabila de timp.


consultatia : durere de dinti cu stan si bran

Tratamentele nu trebuie considerate incheiate dupa cimentarea definitiva a restaurarilor protetice in cavitatea bucala. Ingrijirea atenta in timp sau prezentarea la controale periodice sunt elemente foarte importante pentru a asigura o durata cat mai lunga de viata lucrarilor dentare.

Consultatia

Consultatia reprezinta primul contact al pacientului cu medicul stomatolog. In urma acesteia, medicul stomatolog va pune un diagnostic si va stabili planul de tratament. Consultatia are 3 etape importante: anamneza, examenul obiectiv si examenele complementare.

Anamneza

Reprezinta o discutie cu pacientul, in timpul careia medicul incearca sa afle motivele exacte ale prezentarii acestuia la cabinetul stomatologic. Se vor pune intrebari referitoare la :

  • date personale : varsta, provenienta, ocupatia, adresa
  • antecedente personale patologice : boli generale, alergii, tratamente actuale
  • antecedente stomatologice : tratamente sau afectiuni stomatologice in trecut
  • informatii referitoare la suferinta actuala : dureri, alte simptome ale cavitatii bucale

Examenul obiectiv

Reprezinta o examinare efectiva a cavitatii bucale cu accent pe dintele ( sau dintii ) care trebuie tratati. Ca instrumentar, medicul stomatolog va folosi trusa de consultatie formata din : oglinda dentara, sonda si pensa dentara. Se va pune accent pe :

  • examinarea tuturor dintilor in special cei aflati in zona care necesita refacerea protetica.
  • examinarea relatiilor de ocluzie sau "muscatura".
  • examinarea igienei bucale a pacientului.
  • examinarea gradului de mobilitate a dintilor.
  • examinarea atenta a gingiei si a mucoasei bucale.
  • examinarea zonelor in care pacientul semnaleaza dureri, disconfort, tumefieri, sangerari sau alte simptome si semne.


consultatia : unitul dentar

unitul dentar, principalul aparat din cabinetul stomatologic

trusa de consultatie stomatologica

trusa de consultatie formata din : oglinda, sonda si pensa


In timpul examenului obiectiv, medicul va folosi mai multe metode de examinare : inspectia ( sau examinarea vizuala ), palparea si percutia ajutandu-se de instrumentarul din trusa de consultatie.


Examenele complementare

Sunt indicate de medicul stomatolog in urma anamnezei si a examenului obiectiv pentru a observa detalii ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber. Cel mai important examen complementar este radiografia dentara.

Medicul stomatolog poate solicita, in functie de caz, si alte examene complementare : tomografie computerizata, RMN, ecografia. De asemenea, se poate solicita un consult interclinic la medici de alte specialitati.


Stabilirea planului de tratament

Planul de tratament se stabileste in urma analizarii datelor de la toate examinarile si in functie de pretentiile si situatia pacientului. Este o etapa foarte complicata deoarece sunt rare cazurile in care se poate alege o varianta ideala.

Evident, cu cat cazul este mai complex, cu atat planul de tratament va fi mai dificil de elaborat. Din pacate, in multe situatii, pe langa dificultatile inerente ce apar datorita unui caz clinic complicat, mai intervin si alti factori care nu pot fi trecuti cu vederea : situatia financiara a pacientului, timpul limitat pe care il are la dispozitie, pretentiile exagerate ale unor pacienti sau lipsa de rabdare a unor medici.

consultatia : pacienta multumita

pacienta multumita de stabilirea planului de tratament sau de rezultatele acestuia

Colaborarea dintre medic si pacient este esentiala in aceasta etapa. Pacientul trebuie sa inteleaga ca, medicul stomatolog are mult mai multe cunostinte medicale decat el ; de asemenea si medicul trebuie sa recunoasca ca nu se poate elabora un plan de tratament viabil fara a tine cont de anumite doleante pe care le are pacientul.

Coroana dentara

Deoarece coroana dentara este o restaurare protetica redusa ( practic, restaureaza un singur dinte ), stabilirea planului de tratament este oarecum simplificata. De obicei, cel mai important pas il reprezinta alegerea materialului din care va fi realizata coroana si eventualele interventii preliminare.

Puntea dentara

In cazul puntii dentare insa, stabilirea planului de tratament este una din cele mai importante etape clinice. In aceasta etapa, se va realiza proiectarea puntii dentare, manopera complexa ce necesita atentie si discernamant. Dupa proiectarea puntii, se va alege si materialul din care va fi confectionata lucrarea dentara si, eventual, se vor stabili si alte detalii.

Odata stabilit planul de tratament, se programeaza urmatoarele sedinte si i se comunica pacientului toate detaliile despre manoperele ce urmeaza a fi efectuate.
Ultimele articole

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe

Turism dentar - o optiune tot mai atractiva pentru ingrijirea orala

Turismul dentar este o modalitate excelenta prin care iti poti mentine sanatatea orala si vizita in acelasi timp un oras nou.....mai multe