dentist
logo image
dentist

Ingrijirea lucrarilor dentare


Ultima Actualizare: 22.09.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Pentru ca lucrarile dentare sa aiba o durata cat mai lunga de viata, este foarte important felul in care sunt ingrijite. Metodele de ingrijire si intretinere trebuie intreprinse pe tot parcursul vietii, imediat dupa ce coroana sau puntea dentara au fost fixate definitiv.



Igiena orala corecta

Este primul si cel mai important aspect al intretinerii lucrarilor dentare. Cele mai sofisticate si scumpe lucrari vor avea o durata foarte scurta de viata in lipsa igienei bucale corecte si minutioase.

periuta dinti este foarte importanta pentru mentinerea igienei bucale


Ce se poate intampla in lipsa unei igiene orale corecte ?

Dupa fiecare masa, la nivelul marginii gingivale a dintilor, se acumuleaza placa dentaraPlaca dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar. In lipsa unei indepartari eficiente a acesteia printr-un periaj corect, se pot produce o serie de reactii :

  • La inceput, gingia de la nivelul coroanelor dentare se inflameaza, isi schimba culoarea si incepe sa sangereze.

  • Apoi, sufera un fenomen de retractie gingivala care produce o imagine extrem de inestetica la nivelul coroanelor dentare.

  • In faze mai avansate, microbii din placa dentara pot patrunde sub coroane, dizolvand cimentul de lipire si producand reactii ireversibile dintilor de sub lucrare.

    Pot aparea inflamatii ale pulpei dentare, reactii ale parodontiului apical sau marginal (abcese, granuloame) precum si distrugerea efectiva a structurii dintelui. Exista multe situatii in care apar fracturi spontane ale dintilor de sub lucrarile protetice fara nici un fel de semne preliminare.


gingivita la nivelul lucrarilor dentare

gingivita la nivelul coroanelor dentare

retractie gingivala in jurul coroanelor dentare frontale

retractie gingivala la nivelul coroanelor dentare



Controlul periodic

Chiar daca igiena orala este corecta, nu inseamna ca nu pot aparea anumite complicatii. Igiena bucala corecta nu inlocuieste controlul periodic. Este indicat ca pacientii sa efectueze controlul periodic de 2 ori pe an .

De ce este asa de important controlul periodic ?

Foarte des, aparitia diverselor complicatii in cavitatea bucala (carii, afectiuni gingivale, granuloame etc.) nu este insotita de nici un semn sau simptom.

Majoritatea acestor afectiuni nu pot fi observate de catre pacient cu ochiul liber dar pot fi detectate de catre medicul stomatolog dupa o examinare atenta.


ingrijirea lucrarilor dentare : controlul periodic ingrijirea lucrarilor dentare : controlul periodic ingrijirea lucrarilor dentare : controlul periodic

Cu alte cuvinte, chiar daca pacientii nu reclama nici o durere sau disconfort, nu observa nimic neobisnuit la nivelul lucrarilor dentare iar igiena orala este corecta, aparitia diverselor afectiuni nu este exclusa. Iata doar unul din motivele pentru care controlul periodic este atat de important in ingrijirea lucrarilor dentare.



Lucrarile dentare nu trebuie suprasolicitate

!!!Nici o lucrare dentara, oricat de sofisticata si scumpa ar fi, nu se apropie ca rezistenta de dintele natural sanatos.

Acest lucru nu inseamna ca lucrarile dentare, in special cele ceramice sau din zirconiu, nu sunt rezistente. Nu inseamna sa nu fie folosite in timpul procesului de masticatie la fel ca dintii naturali.

Important este sa nu fie folosite intr-un mod exagerat. Este bine sa se evite consumul de alimente extrem de dure ( alune, fistic, coji foarte tari de paine etc.) pe lucrarile dentare.

De asemenea, obiceiul de "scrasnire a dintilor" ( numit bruxism ) poate fi extrem de daunator atat pentru dintii naturali cat si pentru lucrarile dentare. De obicei, in caz de bruxism, apare o abrazie accentuata a dintilor ( vezi imagine ).

Este bine ca pacientii sa se adreseze cat mai repede medicului daca constata semne ale aparitiei acestei afectiuni. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai repede.


bruxism sau scrasnirea dintilor

bruxismul sau scrasnirea dintilor




Semnalarea oricarui disconfort medicului stomatolog

Acesta este un aspect foarte important al ingrijirii lucrarilor dentare pe care, din pacate, multi pacienti il omit. Ce intelegem prin disconfort la nivelul lucrarilor dentare :

  • dureri la nivelul dintilor de sub lucrarea protetica
  • disconfort sau jena in timpul masticatiei : senzatia ca lucrarea este prea inalta, dureri la nivelul muschilor masticatori, dureri la nivelul articulatiilor, aparitia de cracmente sau alte sunete neobisnuite la nivelul articulatiilor
  • inflamatii, sangerari sau retractii ale gingiei
  • lucrarea dentara devine mobila
  • aparitia unui miros neplacut la nivelul lucrarilor dentare
  • lucrarea dentara isi schimba aspectul estetic din diverse motive
  • orice alte modificari neobisnuite la nivelul cavitatii bucale

Este indicata semnalarea cat mai rapida a aparitiei acestor modificari medicului stomatolog. Multe din acestea pot fi tratate foarte repede daca sunt semnalate la timp.

In acelasi timp, evolutia lor poate produce complicatii care vor fi foarte dificil de tratat, ajungandu-se pana la necesitatea indepartarii lucrarii dentare si a schimbarii radicale a planului de tratament.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe