dentist
logo image
dentist

Malocluzia dentara

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Malocluzia dentara este o aliniere gresita a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare. Relatia dintre dintii superiori si cei inferiori se numeste ocluzie dentara.

Intr-o ocluzie normala, dintii superiori sunt pozitionati usor in fata celor inferiori. Putine persoane au ocluzia perfecta.

ocluzia dentara corecta

ocluzia dentara corecta

De cele mai multe ori, malocluzia este o problema estetica, pacientii nefiind multumiti de felul cum arata. In cazuri mai severe insa, inghesuirea dintilor si mai ales o muscatura gresita pot ridica si alte probleme:


De ce apare malocluzia ?

Malocluzia poate fi favorizata de mai multi factori:

 • Disproportia dintre marimea maxilarului si cea a dintilor

  O cauza frecventa a inghesuirii dintilor este disproportia dintre marimea maxilarului si cea a dintilor. Daca maxilarul copilului are dimensiuni prea mici, dintii pot erupe inghesuiti. Din contra, daca exista prea mult spatiu pe maxilarul superior sau mandibula, dintii pot erupe spatiati sau in pozitii anormale.

 • In urma extractiilor dentare

  Cand se pierde un dinte (definitiv sau temporar), dintii din apropiere tind sa se deplaseze in spatiul nou disponibil, modificindu-si aliniamentul. Acest proces poate favoriza atat inghesuirea dintilor cat si aparitia unei ocluzii gresite.

  Din acest motiv, momentul indepartarii dintilor de lapte trebuie ales cu atentie. Daca un dinte temporar este extras prea repede, dintii vecini ar putea "inchide" bresa formata, iar la eruptie, dintele permanent nu va mai dispune de suficient spatiu.

 • Disproportie intre marimea maxilarului si a mandibulei

  Daca maxilarul superior este cu mult mai mare decat mandibula, dintii superiori ar putea erupe mult in fata celor inferiori. Este favorizata astfel aparitia unei "supramuscaturi".

  Daca mandibula este mai voluminoasa, dintii inferiori ar putea erupe in fata celor superiori ceea ce duce la aparitia ocluziei sau "muscaturii" inverse.

  malocluzia cu supramuscatura

  supramuscatura

  malocluzia cu ocluzie inversa

  ocluzia inversa

 • Alte cauze

  Alte cauze includ suptul degetului, folosirea incorecta a suzetei sau respiratia pe gura. Unele forme de malocluzie pot avea si o componenta ereditara.


Simptome si semne

Cele mai evidente semne ale malocluziei sunt de ordin estetic si se datoreaza inghesuirii sau incalecarii dintilor sau aparitiei unor "muscaturi" anormale (spre exemplu, ocluzia inversa) care are efecte importante asupra fizionomiei individuale.

Malocluziile usoare nu produc nici un simptom. Afectiunile severe pot determina disconfort la muscat sau mestecat, tulburari ale vorbitului sau dificultati la inghitire. Deoarece pot ingreuna o igiena orala adecvata, malocluziile pot favoriza aparitia cariilor sau afectiunilor gingivale.


Tratamentul malocluziei

Tratamentul malocluziilor este realizat de catre medicul ortodont.

a. Tratamentul malocluziilor la copii

Inghesuirea dintilor este o tulburare destul de frecventa la copii. Inainte de inceperea tratamentului, medicul ortodont va conduce o examinare amanuntita care va include:

 • intrebari despre starea de sanatate a copilului
 • examinarea dintilor si a tesuturilor orale
 • radiografii dentare si poze cu fata si dintii pacientului
 • realizarea unei amprente dentare in vederea confectionarii unui model de gips pentru studiul cazului

In urma acestor examinari, medicul specialist va putea stabili un diagnostic corect urmat de un tratament adecvat.

Deoarece inghesuirea este cauzata de lipsa spatiului, primul pas este crearea de spatiu suplimentar prin inlaturarea unui dinte; daca se poate, se va extrage un dinte de lapte.

Malocluzia este tratata apoi prin folosirea de aparate ortodontice care sunt formate din fire metalice fixate de dinti. Presiunea constanta usoara asupra dintilor ii ajuta sa revina la pozitia lor corecta.

Daca malocluzia imbraca forma unei tulburari de ocluzie, se vor indica aparate care ajuta mandibula sa se repozitioneze corect fata de maxilarul superior. Tratamentul malocluziilor in perioada de crestere este cel mai eficient deoarece repozitionarea dintilor si a maxilarelor se face mult mai usor.


b. Tratamentul malocluziilor la adulti

Principiul tratamentului este acelasi, dar durata acestuia este de obicei mai mare. In cazul inghesuirilor se recomanda aparate fixe care trebuie tinute pe o perioada de minim 2 ani. Aparatele pot ingreuna periajul dentar; asadar, este nevoie de o atentie sporita in timpul realizarii igienei orale.

Aparatele ortodontice de repozitionare a mandibulei nu sunt eficiente la adulti; daca este nevoie de o repozitionare a mandibulei, singura metoda este interventia chirurgicala.

Dupa terminarea tratamentului, dintii tind sa revina in pozitia initiala; din acest motiv, se foloseste un aparat de contentie care mai trebuie purtat o perioada care poate varia intre cateva luni si cativa ani.


Concluzii despre tratamentul malocluziilor

 • tratamentul malocluziilor poate dura 2 ani sau chiar mai mult in functie de cazul clinic
 • un tratament ortodontic dureaza mai mult la adulti decat la copii
 • la sfarsitul tratamentului, se va confectiona un aparat de contentie care trebuie purtat pentru o perioada care poate ajunge la cativa ani
 • este indicat sa va duceti copii regulat la medicul ortotond inca de la varsta de 2 ani. In acest fel, orice tulburare va fi diagnosticata din timp iar tratamentul va fi mult mai simplu si mai ieftin
 • de obicei, tratamentele ortodontice (in special cele complexe) sunt destul de scumpe

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe