dentist
logo image
dentist

Parodontologia si boala parodontala

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Parodontologia este o specialitate stomatologica care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor aparatului de sustinere a dintelui in os, aparat numit parodontiu marginal.

Cuvantul parodontologie provine prin alaturarea a 2 cuvinte : para -- in jurul si odontos -- dinte.

Parodontiul marginal este alcatuit din 4 structuri importante:

Cand vorbim despre boala parodontala ne referim la o tulburare care afecteaza una sau mai multe structuri ce alcatuiesc parodontiul marginal.


Care sunt principalele cauze ale bolii parodontale ?

Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.

Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

parodontologie : placa dentara

placa dentara se depune pe suprafata dintilor
in special in apropierea gingiei

Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa (vezi igiena orala), bacteriile care formeaza placa (care pot fi favorizate si de alti factori de risc) vor cauza (in timp) aparitia bolii parodontale.

Factorii de risc includ anumite anomalii anatomice ale parodontiului marginal, un raspuns imun prea agresiv al organismului, tulburari genetice, fumatul etc.

Desi acesti factori de risc joaca un rol important in producerea si evolutia bolii parodontale, este unanim acceptat ca fara placa bacteriana boala parodontala nu poate aparea.


Progresia bolii parodontale

Boala parodontala poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal : gingia, cementul dentar, osul alveolar, ligamentele periodontale.

parodontiul marginal

parodontiul marginal


Boala parodontala are un caracter progresiv.

In prima etapa, boala parodontala va afecta structura superficiala a parodontiului marginal: gingia. Bacteriile din placa dentara vor cauza o afectiune inflamatorie a gingiei numita gingivita.

In absenta tratamentului, boala parodontala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal: ligamentele periodontale si osul alveolar. Afectiunea este extrem de distructiva, producand resorbtia progresiva a osului si dizolvarea ligamentelor periodontale.

Popular, aceasta boala se numeste paradontoza. Daca nu este tratata, va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.

boala parodontala, progresie boala parodontala, progresie boala parodontala, progresie

Concluzii

  1. Toate bolile parodontale sunt cauzate de bacteriile din placa dentara. In absenta bacteriilor, bolile parodontale nu apar.

  2. Igiena orala corecta poate preintampina aparitia bolilor parodontale sau progresia lor spre forme mai grave.

  3. Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii care pot fi impartite in 2 categorii :

    • Gingivita : este o afectiune inflamatorie nedistructiva a structurii superficiale a parodontiului marginal (gingia)
    • Parodontita marginala profunda sau Paradontoza : este a afectiune distructiva a structurilor profunde ale parodontiului marginal (ligamentele periodontale si osul alveolar)
  4. Boala parodontala are un caracter progresiv; datele clinice indica ca paradontoza este intotdeauna precedata de gingivita.

Ultima revizuire si actualizare: Mai 2019
Ultimele articole

Ce rol au elasticele atasate aparatelor dentare?

Specialistii recomanda elasticele intermaxilare pentru un anumit aparat dentar. Aflati care este acela si care este rolul acestor elastice ...mai multe

Lucrari dentare pe suport din zirconiu sau din metal?

Mult timp, lucrarile pe suport de metal au fost singura optiune disponibila dar in ultimii ani a fost introdus un nou material cu calitati excelente: zirconiul ...mai multe

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe