dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Gingivita

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Gingivita este o boala parodontala nedistructiva. Gingivita este o inflamatie a tesutului gingival ca raspuns la actiunea bacteriilor din placa dentaraPlaca dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa, in special in apropierea marginii gingivale. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

gingivita

gingivita

In absenta tratamentului, gingivita poate evolua spre parodontita marginala profunda (sau paradontoza) care este forma distructiva a bolii parodontale, afectand structurile profunde ale parodontiului marginal (ligamentele parodontale si osul alveolar).

Gingivita este o afectiune reversibila. Un tratament precoce impreuna cu o igiena orala corecta pot duce la remisa gingivitei, vindecarea fiind totala. In absenta tratamentului insa, gingivita va progresa spre paradontoza care va duce la pierderea unor cantitati insemnate ale osului ce sustine dintele avand ca rezultat final pierderea dintilor.


Simptome si semne

Semnele clinice ale gingivitei sunt oarecum nespecifice, manifestandu-se sub forma semnelor clasice ale inflamatiei.

 • Gingiile sunt tumefiate si au culoarea rosie (gingia sanatoasa are culoarea roz deschis)
 • Creste sensibilitatea gingiilor iar acestea devin dureroase la atingere
 • Apare sangerarea gingivala mai ales in timpul periajului dentar
 • Respiratie urat mirositoare
un caz sever de gingivita

un caz sever de gingivita

Anumiti factori de risc pot favoriza producerea gingivitei :

 • igiena orala precara
 • ingrijirea incorecta a lucrarilor dentare (mai multe detalii despre ingrijirea lucrarilor dentare)
 • fumatul
 • anumite afectiuni generale, in special diabetul

Predominanta gingivitei si a paradontozei este mai mare in cazul pacientilor cu diabet, iar simptomele si semnele clinice sunt mai severe.


Tratament

 1. Tratamentul profilactic

  Bolile parodontale pot fi prevenite printr-o igiena orala regulata, care include periaj dentar zilnic (minim de 2 ori pe zi) si folosirea corecta a atei dentare. Periutele interdentare pot fi de asemenea utile deoarece ajuta la eliminarea placii dentare dintre dinti.

  O alta metoda de prevenire poate imbraca forma controalelor periodice regulate. Multe din metodele folosite pentru prevenirea gingivitei pot fi folosite si ca tratament in fazele initiale.

  Aceste manopere pot fi efectuate in timpul controalelor periodice : detartraj, periaj profesional, irigatii cu substante antiseptice etc.


 2. Tratamentul gingivitei

  Principalul obiectiv al tratamentului gingivitei este indepartarea factorului cauzator : placa dentara.

  1. Sfaturi privind igiena orala

   Primul pas este motivarea pacientilor privind conducerea unei igiene orale corecte. Pacientii trebuie sa inteleaga ca in lipsa unei igiene orale corecte si regulate, toate celelalte masuri nu isi mai au practic sensul, iar gingivita va recidiva in scurt timp.

   Medicul stomatolog poate da sfaturi privind tehnica periajului corect, folosirea atei dentare sau alte masuri importante.


  2. Detartrajul si planarea radiculara

   Masurile de igienizare orala realizate de catre pacient acasa trebuie combinate cu o terapie activa la cabinetul stomatologic. Scopul detartrajului si al planarii radiculare este indepartarea tartrului si a placii dentare.

   Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata, de asemenea nociva pentru gingie si structurile parodontiului marginal.

   Detartrajul si planarea radiculara reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.

   Diferenta dintre detartraj si planarea radiculara este foarte mica si, in general, ambele procedee se executa simultan.

   • Detartrajul se refera la indepartarea tartrului si a placii dentare supragingivale (situate deasupra marginii gingiei) si subgingivale (situate sub gingie)
   • Planarea radiculara se refera la indepartarea tartrului si a placii dentare de pe suprafata radacinilor

   detartraj manual

   detartraj cu instrumente de mana

   detartraj ultrasonic

   detartraj ultrasonic

   Este important sa se indeparteze atat tartrul supragingival cat si cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare.


  3. Periajul profesional

   Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor.

   Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.

   periaj profesional

   periaj profesional


  4. Apele de gura si irigatiile cu substante antiseptice

   Exista mai multe substante antiseptice care au abilitatea de a reduce inflamatia gingivala. Dintre acestea amintim : triclosanul, clorhexidina, mentolul si altele.

   Aceste substante pot fi incorporate in paste de dinti speciale, ape de gura sau solutii de irigare aplicate de medicul stomatolog la cabinet. Medicul specialist va prescrie aceste substante in functie de necesitatile fiecarui pacient.


  5. Evaluare si ingrijire

   Dupa tratament, starea gingiei va trebui reevaluata la intervale stabilite de medicul dentist. In urma reevaluarilor, medicul poate schimba planul de tratament si poate oferi pacientilor alte indicatii de intretinere.

   Daca tratamentul s-a finalizat cu succes, pacientul va fi informat asupra masurilor de ingrijire pe care trebuie sa le urmeze pentru tot restul vietii. Acestea includ o igiena orala impecabila si controale periodice minim de 2 ori pe an.

   Daca igiena orala nu este satisfacatoare, este foarte probabil ca gingivita va recidiva.


In absenta tratamentului, gingivita poate progresa spre o boala distructiva ce va afecta tesuturile profunde ale parodontiului marginal : paradontoza.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe