10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala
Te simti ingrijorat de sanatatea gingiilor?
In acest articol, vei descoperi 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala.
De la „solutii la domiciliu” pana la ingrijire dentara tintita, vei invata strategii eficiente pentru a aborda aceasta problema; acestea iti vor permite sa iti protejezi sanatatea orala si sa previi agravarea situatiei.
Ce vei Invata in Acest Articol?
Mai intai, veti afla ce este retractia gingivala, care sunt cauzele acestui fenomen si cum poti sa observi primele semne ale afectiunii.
Chiar daca, odata retrase, gingiile nu mai pot reveni la pozitia initiala, exista metode eficiente pentru a preveni agravarea problemei si chiar pentru a imbunatati considerabil aspectul estetic.
Vom prezenta 10 modalitati utile de abordare a retractiei gingivale; unele dintre ele pot fi realizate acasa, in timp ce altele vor fi efectuate de catre medicul dentist sau parodontolog.
Ce este Retractia Gingivala?
Retractia gingivala (cunoscuta si sub numele de recesiune gingivala sau retragerea gingiilor) este un proces in care marginea gingiei care protejeaza dintii se retrage, descoperind zonele superioare ale dintelui sau lasand parti din radacina acestuia dezvelite.
retractie gingivala la nivelul incisivilor centrali inferiori
O asemenea afectiune poate crea neliniste si disconfort; mai mult, neglijarea acesteia poate duce la consecinte grave precum resorbtia osului care sustine dintele, aparitia mobilitatii dentare si, in final, pierderea dintelui.
Recesiunea gingivala este o tulburare destul de des intalnita. Chiar daca aceasta poate aparea la orice varsta, este mai frecventa la persoanele de peste 65 de ani.
Este foarte important sa nu ignori acest fenomen. Daca observi orice semn de retractie gingivala, este recomandat sa iti contactezi medicul stomatolog cat mai repede posibil. Exista tratamente care pot stimula refacerea gingiei si pot preveni complicatiile ulterioare.
Care sunt Cauzele Retractiei Gingivale?
Exista o serie de factori care pot determina gingiile sa se retraga:
-
Bolile parodontale sunt cel mai probabil cauza principala a recesiunii gingivale.
Aceste infectii bacteriene actioneaza progresiv asupra tesuturilor de sustinere ale dintelui: mai intai, ele vor afecta tesutul gingival (producand gingivita) pentru ca, in faze mai avansate, sa ajunga si la nivelul osului si a ligamentelor de sustinere (parodontita profunda).
progresia bolii parodontale
Retractia este un semn care apare de obicei in stadiile avansate ale gingivitei.
-
Predispozitie genetica. Anumite persoane se nasc cu un tesut gingival mai subtire si fragil. Este de mentionat ca aceste persoane sunt predispuse la retragerea gingiilor indiferent de cat de atente sunt la masurile de igiena orala.
-
Igiena orala deficitara. In cazul unei igiene bucale necorespunzatoare, placa dentara se va acumula in cantitati mai mari. Treptat, aceasta se transforma intr-un depozit dur, numit tartru dentar, care nu poate fi indepartat decat prin detartraj profesional.
tartru dentar
Tartrul care se acumuleaza pe si intre dinti va apasa pe gingii, favorizand retractia acestora.
-
Periajul dentar agresiv poate uza smaltul de pe dinti si traumatiza gingiile sanatoase, conducand la recesiunea acestora.
Bineinteles, este bine sa manifesti entuziasm cu privire la igiena orala, dar retine ca indepartarea corecta a placii dentare nu necesita un periaj dentar agresiv.
-
Pozitia anormala a dintilor. Inghesuirea sau alinierea gresita a dintilor precum si tulburari ale ocluziei dentare („muscatura”) pot exercita presiuni suplimentare pe gingii, favorizand retragerea acestora.
-
Bruxismul sau scrasnirea involuntara a dintilor. Scrasnirea involuntara a dintilor (in special noaptea) poate produce variate complicatii in cavitatea bucala. Bruxismul creeaza presiuni foarte mari asupra dintilor, favorizand astfel si retragerea gingiei.
-
Traumatisme la nivelul gingiei. Gingia se poate retrage ca urmare a unui accident traumatic asupra unui dinte sau grup de dinti.
-
Fumatul. Marii fumatori dezvolta o placa dentara mult mai aderenta si greu de indepartat de pe suprafata dintilor. Din acest motiv, probabilitatea recesiunii gingiilor este mai mare.
-
Piercing in buze sau limba. Prin frecare repetata, piercing-ul poate irita gingia pana la punctul unei uzuri accentuate.
-
Modificari hormonale. Fluctuatiile hormonale care apar in diferite etape ale vietii unei femei, cum ar fi pubertatea, sarcina sau menopauza, determina aparitia unor gingii mai sensibile si, prin urmare, mai susceptibile la recesiune.
Cum Poti sa iti dai Seama daca Gingiile Tale s-au Retras?
Una din problemele care apar in cazul retractiei gingivale este ca afectiunea progreseaza lent si, adesea, pacientii nu stiu cat de mult a avansat situatia.
Recesiunea gingiilor poate fi usoara, moderata sau severa, iar simptomele depind in mare masura de stadiul bolii.
Este esential sa apelezi la medicul tau cand observi primele simptome. Cu cat retractia este descoperita si tratata mai devreme, cu atat sansele de a obtine rezultate optime sunt mai mari.
Iata ce simptome si semne apar cel mai frecvent in functie de stadiul de progresie al afectiunii:
Retractie usoara
-
Sensibilitatea dentara
Dintii vor fi mult mai sensibili la consumul de alimente reci, calde sau dulci, precum si in timpul periajului dentar. Uneori, mai apare si o usoara durere sau disconfort in apropierea marginii gingivale.
Sensibilitatea este rezultatul expunerii treptate a radacinilor dintelui. Acestea sunt acoperite cu cement dentar, care nu este la fel de rezistent ca si smaltul si este mult sensibil la stimuli externi.
-
Dinti alungiti
Dintii alungiti sunt un alt simptom comun al retractiei gingiilor. Desigur, dintii tai „nu vor creste” in adevaratul sens al cuvantului. De fapt, radacinile acestora vor deveni mai vizibile datorita retractiei, si, ca urmare, dintii tai vor parea mai lungi.
Retractie moderata
-
Expunerea radacinilor dentare
Pe masura ce retragerea gingiilor avanseaza, radacinile dintilor devin din ce in ce mai vizibile si mai sensibile la atingere. Ca urmare, dintii tai vor fi mai vulnerabili la carii în aceste zone.
In asemenea situatii, este nevoie de o atentie suplimentara la igiena orala.
-
Inflamarea gingiilor
Cand cauza principala a retractiei este boala parodontala, gingiile vor fi rosii si umflate (gingia sanatoasa are culoare roz), dureroase la atingere si pot sangera la periaj sau folosirea atei dentare.
Retractie severa
-
Mobilitate dentara
In fazele mai avansate ale bolii, bacteriile care se formeaza sub marginea gingivala vor afecta treptat osul alveolar si structurile de sustinere ale dintelui, provocand aparitia mobilitatii dentare si, in final, pierderea dintelui.
In acest stadiu al afectiunii, pe langa mobilitatea dentara, pot fi prezente toate semnele descrise mai sus.
Cum poti opri retractia gingivala?
Poate te intrebi daca gingiile retractate vor putea reveni la starea initiala dupa tratament. Din pacate, odata ce s-au retras, gingiile nu vor mai putea reveni in mod natural la pozitia initiala.
Cu toate acestea, exista optiuni eficiente de tratament care pot tine afectiunea sub control si pot impiedica agravarea acesteia.
Abordarea va depinde in mare masura de doi factori:
- cauzele retractiei gingivale
- cat de avansata este retragerea gingiilor: usoara, moderata sau severa
Iata 10 metode eficiente care te vor ajuta in tratamentul recesiunii gingivale:
1. Igiena orala corespunzatoare si regulata
unde: acasa; cand: recesiune usoara si pentru a preveni retragerea gingiilor
Igiena orala corecta este cea mai buna metoda de a preveni aparitia retractiei gingivale sau de a o tine sub control de la primele simptome.
-
Periajul dentar. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi si nu aplica manevre agresive. Este foarte important sa utilizezi metoda corecta; in acest scop, este bine sa intrebi medicul sau asistenta ta despre tehnicile corecte de periaj.
Totodata, este recomandat sa te clatesti cu apa de gura antimicrobiana de doua ori pe zi.
-
Pasta de dinti. Multi pacienti cu recesiune gingivala dezvolta o sensibilitate dentara crescuta pe masura ce radacinile dintelui devin tot mai expuse.
In asemenea situatii, foloseste o pasta de dinti desensibilizanta. Cauta o pasta de dinti cu continut ridicat de fluor sau alte ingrediente active, cum ar fi nitratul de potasiu sau arginina.
Pasta de dinti desensibilizanta functioneaza cel mai bine atunci cand este utilizata in mod constant si poate dura cateva saptamani pana vei observa primele rezultate.
-
Ata dentara. Utilizarea corecta a atei dentare poate indeparta placa dentara din zonele mai greu accesibile periutei de dinti. Folosirea atei dentare de cel putin doua ori pe zi s-a dovedit foarte utila in prevenirea recesiunii gingivale.
2. Schimbari ale stilului de viata
unde: acasa; cand: recesiune usoara si pentru a preveni retragerea gingiilor
Unele modificari ale stilului de viata se pot dovedi foarte utile in prevenirea retractiei. Acestea pot include:
- Renuntarea la fumat si la orice produse ce contin tutun.
- Daca observi orice semn de scrasnire involuntara a dintilor, informeaza-l pe medicul tau stomatolog cat mai repede. Exista metode eficiente de tratament pentru aceasta afectiune.
- Ai grija cu folosirea piercing-ului in buze sau limba.
- Apeleaza la o dieta echilibrata si sanatoasa.
- Monitorizeaza in permanenta modificarile care apar in cavitatea orala. Retine ca gingia sanatoasa are culoare roz pal, este ferma si puternic atasata de osul de sub ea.
aspectul gingiei sanatoase
3. Remedii naturiste pentru retragerea gingiilor
unde: acasa; cand: recesiune usoara
Exista remedii naturiste care pot ajuta la calmarea simptomelor si la prevenirea agravarii recesiunii.
Desi acestea nu sunt in nici un caz un substitut pentru o consultatie de specialitate, ele pot functiona uneori, mai ales daca este un caz usor.
-
“Clatirea cu ulei” este o practica populara de utilizare a uleiurilor naturale pentru a indeparta placa dentara de pe suprafata dintilor. In plus, are si un efect benefic asupra retractiei gingivale sau a gingivitei.
Vei avea nevoie de ulei de susan sau ulei de cocos de inalta calitate. „Plimba” o lingurita de ulei in gura incercand sa il dirijezi spre toate zonele cavitatii orale, in special intre dinti. Tine cantitatea de ulei in gura pentru aproximativ 20 de minute, apoi scuipa si clateste. Periajul dentar va incheia operatiunea.
-
Clatirea cu solutie salina. Apa cu sare este o solutie antimicrobiana care poate distruge o parte din bacteriile care au cauzat retragerea gingiilor.
De asemenea, solutia salina poate ameliora durerile gingivale care apar in gingivita microbiana si are si un efect antiinflamator demonstrat.
Adauga o lingurita de sare intr-o cana de apa calda, preferabil fiarta in prealabil. Clateste timp de 30 de secunde cu aceasta solutie si apoi scuipa; nu inghiti. Repeta procedeul de 2-3 ori pe zi pentru un efect stimulant asupra gingiilor inflamate.
Alte remedii naturiste includ ceaiul verde, lamaia, turmericul sau apa oxigenata.
4. Tratament ortodontic
unde: la clinica sau cabinet; cand: daca retragerea gingiilor este rezultatul pozitionarii anormale a dintilor
Daca retractia este favorizata de inghesuirea sau alinierea gresita a dintilor, tratamentele ortodontice cu ajutorul aparatelor dentare ar putea fi o buna solutie.
Odata ce dintii sunt repozitionati corect, gingia si-ar putea reveni treptat.
5. Detartraj si chiuretaj subgingival
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie usoara
Detartrajul si chiuretajul subgingival sunt in general indicate atunci cand recesiunea gingiilor este urmarea bolii parodontale.
In timpul procedurii, care se efectueaza sub anestezie locala, placa si tartrul dentar care s-au acumulat pe suprafata dintilor sunt indepartate printr-un detartraj cu ultrasunete urmat de chiuretaj subgingival.
Acestea asigura o curatare eficienta atat pe suprafata dintilor cat si in profunzime, sub nivelul marginii gingivale.
La final, se vor netezi zonele expuse pentru a face cat mai dificila reatasarea bacteriilor pe suprafata dintilor si radacinilor.
Daca afectiunea este intr-un stadiu mai avansat, medicul parodontolog ar putea recomanda inserarea unui antibiotic la nivel subgingival, pentru a ajuta la tratarea gingivitei.
6. Bonding
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie usoara sau moderata
In unele situatii, medicul va incerca sa „ascunda” zonele dintelui care au fost expuse in urma retractiei cu ajutorul unui material compozit.
Compozitele moderne permit realizarea de obturatii „aproape invizibile" deoarece au o gama foarte bogata de culori care se poate adapta la aproape orice situatie clinica.
tehnica bonding-ului dentar
Procedura are atat rolul de a ameliora aspectul estetic cat si de a reduce sensibilitatea dentara aparuta in urma retragerii gingiilor.
7. Chiuretajul subgingival cu lambou
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie gingivala moderata
Ultimele metode pe care le vom descrie fac parte din asa numita Chirurgie gingivala.
Interventiile chirurgicale la nivelul gingiei se recomanda atunci cand afectiunea este in stadiu moderat sau sever.
Aceste operatii sunt minore, complet nedureroase si au un prognostic excelent. De obicei, un cadru medical cu specializare in chirurgie parodontala sau parodontologie se va ocupa de ele.
Chiuretajul cu lambou este de fapt o curatare profunda a tesutului gingival. Operatia presupune o mica incizie urmata de indepartarea gingiei pentru un acces cat mai bun. Se formeaza asa zisul lambou gingival, de unde si numele interventiei.
incizia si formarea lamboului
indepartarea gingiei si crearea accesului
Urmeaza apoi un chiuretaj profund prin care toata placa dentara si tesuturile infectate sunt indepartate. La final, gingia va fi reatasata etans de dinti cu ajutorul mai multor fire de sutura.
8. Regenerarea osoasa
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie severa
Daca afectiunea a deteriorat si o parte din structura osului care sustine dintii, este indicata o interventie care sa stimuleze refacerea tesuturilor pierdute.
Similar cu metoda precedenta, chirurgul parodontolog va deschide un lambou in zona afectata si va curata deasupra si dedesubtul gingiei pentru a indeparta bacteriile si placa.
Apoi, se va folosi o membrana stimulatoare sau o grefa osoasa care va fi pozitionata in zona afectata. Aceste substante vor stimula productia de tesut osos de catre organism in locatiile respective.
La sfarsitul operatiei, gingia este ferm atasata peste radacinile dintilor cu fire de sutura.
9. Grefa gingivala
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie severa
Grefa gingivala se indica atunci cand lipseste o portiune semnificativa din tesutul gingival. Operatia este cunoscuta si sub numele de remodelare gingivala.
Procedura presupune acoperirea zonelor radiculare expuse cu o grefa de tesut moale recoltata fie de la nivelul palatului dur (cerul gurii), fie de la dintii invecinati.
Exista mai multe metode chirurgicale disponibile in acest scop:
- Daca exista tesut suficient, un rulou gingival invecinat poate fi rotit catre zona afectata
- Se poate folosi o grefa recoltata de pe palatul dur al maxilarului superior
- Daca este nevoie de o grefa mai mare, se poate recolta din palat o grefa ce are in mijloc un vas de sange
Odata pozitionata la locul dorit, grefa va fi fixata cu fire de sutura.
Scopul interventiei este de a acoperi zonele expuse, pentru a le proteja si pentru a imbunatati aspectul estetic.
10. Chirurgie LASER
unde: la clinica sau cabinet; cand: retractie moderata sau severa
Chirurgia LASER, cunoscuta si sub numele de LANAP, este un tratament cu laser care promoveaza regenerarea naturala a tesuturilor. Este o tehnica nedureroasa si foarte eficienta.
Chirurgul parodontolog va folosi un laser specific care va actiona asupra gingiilor.
Timpul scurt de vindecare este unul din marile avantaje ale tehnicii. Mai mult, rezultatele operatiei pot aparea mai repede decat in cazul procedurilor conventionale deoarece interventia nu implica folosirea nici unei incizii si nici a firelor de sutura.
Concluzii
Desi retractia gingivala nu poate fi inversata, ea poate fi gestionata cu succes prin tratament si ingrijire adecvata. Cel mai bun mod de a preveni sau opri evolutia acestei afectiuni este ingrijirea corecta si regulata.
Pentru a evita eventualele complicatii ale retractiei gingivale, se recomanda sa-l informezi pe medicul stomatolog imediat ce observi simptome sau semne de retragere ale gingiilor. S-ar putea ca dentistul tau sa doreasca sa te vada mai des daca ai aceasta boala.
Remediile naturale si modificarile stilului de viata pot functiona bine in recesiunile usoare, in timp ce chirurgia gingivala este in general indicata atunci cand retragerea gingiilor este mai avansata.