dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Retractia gingivala

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Retractia gingivala este un proces in care marginea tesutului gingival care inconjoara dintii se retrage, descoperind zonele superioare ale dintelui sau lasand parti din radacina acestuia dezvelite.

retractie gingivala

O asemenea afectiune poate crea neliniste si disconfort pentru multi pacienti; retractia gingivala (in special cea avansata) poate schimba aspectul dintilor (acestia vor aparea alungiti) si poate produce o crestere a sensibilitatii dintilor la cald, dulce sau periaj.


Gingia sanatoasa

In mod normal, dintii erup in cavitatea bucala cu radacinile situate in centrul alveolei osoase care ii sustine. In acest fel, acestia sunt inconjurati de tesut osos de grosime aproximativ egala pe toate partile.

Gingia va actiona ca o perdea de protectie acoperind osul pe toate partile; aceasta va "imbraca gatul" dintilor, impiedicand astfel patrunderea resturilor alimentare in spatiile dintre dinti.

tesut gingival sanatos

aspectul gingiei sanatoase

tipuri de gingie

tipuri de gingie

Exista doua tipuri de gingie:

In cazul retractiei gingivale, marginea gingiei fixe (numita si margine gingivala) se deplaseaza de pe suprafata dintelui lasand descoperite zone sensibile de pe suprafata coroanei si (in faze mai avansate) a radacinii. De multe ori si spatiile dintre dinti se deschid permitand resturilor alimentare sa stagneze in aceste zone.


Care sunt cauzele retractiei gingivale ?

Retractia gingivala nu este un proces inevitabil. Este adevarat ca un anumit grad de retractie gingivala poate aparea odata cu inaintarea in varsta chiar si in cazul unei cavitati bucale sanatoase. Cu toate acestea, exista o serie de masuri care pot preveni aparitia si evolutia retractiei gingivale pastrand pana si acest ultim proces in limite acceptabile.

O serie de cauze pot favoriza aparitia retractiei gingivale:

  1. Boala parodontala

    Boala parodontala este probabil cea mai frecventa cauza a retractiei gingivale. Boala parodontala este o afectiune inflamatorie a tesuturilor de sustinere ale dintelui (parodontiul marginal) care are ca si cauza principala microbii aflati in placa dentara.

    Boala parodontala are un caracter progresiv si poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal : gingia, cementul dentar, osul alveolar, ligamentele periodontale.

    boala parodontala, progresie boala parodontala, progresie boala parodontala, progresie

    Retractia gingivala este un semn care apare de obicei in ultimele faze ale gingivitei. Cand retractia gingivala apare datorita bolii parodontale (gingivitei sau paradontozei), gingiile sunt tumefiate si au culoarea rosie, devin dureroase la atingere si poate apare sangerarea gingivala mai ales in timpul periajului dentar.

    Asadar, daca masurile de igiena orala nu sunt adecvate, este foarte probabil ca retractia gingivala sa fie rezultatul bolii parodontale.

  2. Pozitia anormala a dintilor

    Inghesuirea sau alinierea gresita a dintilor poate favoriza retractia gingivala. Iata si motivul:

    Daca un dinte nu este in pozitia normala, acesta va erupe in interiorul sau exteriorul alveolei osoase care il sustine. Aceasta inseamna ca cel putin pe o parte, osul care inconjoara dintele va fi subtire sau inexistent. Deoarece gingia trebuie sa acopere osul, un os subtire sau inexistent va avea ca si rezultat o gingie subtire sau inexistenta.

    Acesta este un considerent important in vederea tratamentelor ortodontice. Daca in timpul miscarilor ortodontice, radacinile dintilor sunt conduse in afara alveolelor osoase, retractia gingivala va urma aproape sigur.

  3. Tulburari genetice

    Anumite persoane se nasc cu un tesut gingival mai gros, in timp ce altele au gingia mai subtire si fragila. Un alt aspect important este latimea gingiei fixe. Daca aceasta banda este prea subtire, va putea fi usor compromisa de agenti traumatici sau ca urmare a evolutiei bolii parodontale, ambii factori contribuind la aparitia retractiei gingivale.

    In acelasi timp, daca unul sau ambii parinti manifesta retractie gingivala, riscul aparitiei acesteia la copii este mai mare.

  4. Periaj dentar agresiv

    Un periaj dentar prea agresiv poate traumatiza, inflama si leza tesutul gingival favorizand retractia. Evident, este foarte bine sa manifestati entuziasm cu privire la igiena orala, dar retineti ca indepartarea corecta a placii dentare nu necesita actiuni in forta.

    In primul rand, folositi o periuta cu peri moi si asigurati-va ca o inlocuiti ori de cate ori este nevoie (in general la 5 saptamani pentru o periuta manuala si la 3 luni pentru capul periutei electrice). Periati cu blandete si nu folositi paste de dinti abrazive. (vedeti tehnica periajului corect).

  5. Bruxismul sau scrasnirea involuntara a dintilor

    Scrasnirea involuntara a dintilor (in special in timpul noptii) poate cauza multe probleme dentare. Bruxismul creeaza presiuni foarte mari asupra dintilor, favorizand si retractia gingiei.

    Informati medicul dumneavoastra imediat ce observati semne ale acestei afectiuni. Bruxismul se poate trata cu ajutorul gutierelor nocturne care se aplica pe dinti pe timpul noptii. Exista si alte optiuni de tratament.

  6. Alte cauze

    • Traumatisme -- Gingia se poate retrage si ca urmare a unui accident traumatic asupra unui dinte sau grup de dinti.
    • Fumatul -- Marii fumatori dezvolta o placa dentara mult mai aderenta si greu de indepartat de pe suprafata dintilor. Din acest motiv, probabilitatea retractiei gingivale este mai mare.
    • Piercing in buze sau limba -- Prin frecare repetata, piercing-ul poate irita gingia pana la punctul unei uzuri accentuate.

Cum putem preveni sau trata retractia gingivala ?

Exista o serie de masuri si tratamente care se adreseaza retractiei gingivale. De cele mai multe ori, retractia gingivala este rezultatul actiunii mai multor factori, iar cauzele acesteia nu sunt intotdeauna usor de determinat.

Din acest motiv, este bine sa apelati la medicul dumneavoastra. El (sau ea) va sti sa identifice cauzele exacte ale afectiunii precum si modul cel mai adecvat de abordare al tratamentului. Metodele de tratament pot varia in functie de cauzele si gradul de retractie:

  • Daca retractia se datoreaza unui periaj prea agresiv, medicul va va arata metode de igiena orala mai eficiente. Va trebui sa va reevaluati atat metodele de periaj cat si cele de folosire ale atei dentare si probabil sa va achizitionati o periuta mai buna, cu peri moi.

  • Daca retractia este urmarea bolii parodontale, primul pas este reprezentat de obicei in efectuarea unui detartraj complet si a unui periaj profesional pentru a indeparta factorii cauzatori (vezi tratamentul gingivitei). Pentru multi pacienti, acest tratament, asociat cu o igiena orala riguroasa si controale periodice regulate, va reusi sa opreasca evolutia bolii parodontale, prevenind pierderi ulterioare de tesut gingival.

  • Uneori, retractia gingivala este cauzata de inghesuirea sau alinierea gresita a dintilor. In aceste situatii, medicul va va indica un tratament ortodontic pentru repozitionarea corecta a dintilor in interiorul alveolelor osoase de sustinere.

  • In cazul retractiilor gingivale mai avansate, se poate apela la metode chirurgicale. Remodelarea gingivala (sau grefa gingivala) este o interventie chirurgicala care are ca scop acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte cu o grefa gingivala.

    remodelare gingivala

    un exemplu de grefa gingivala pentru a acoperi
    o zona expusa din radacina unui dinte

Este important de subliniat ca daca o retractie gingivala minora este ignorata, aceasta are toate sansele sa progreseze prin pierderi gingivale si osoase accentuate in jurul dintelui. Daca afectiunea este surprinsa intr-un stadiu incipient, masurile de tratament se pot reduce la cateva instructiuni simple: periaj mai bland, evitarea traumatismelor sau indepartarea cat mai eficienta a placii dentare de la nivelul gingiei.

De aceea, este indicat sa apelati la medicul dumneavoastra imediat ce observati primele semne de retractie.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2023




Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe