dentist
logo image
dentist

Tipuri de pivoti dentari

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Raportat la modul de realizare, pivotii dentari se impart in 2 mari categorii.


1. Pivotul dentar prefabricat

Este un pivot a carui adaptare si cimentare se realizeaza exclusiv la cabinetul stomatologic fara interventia laboratorului dentar. Pivotii prefabricati se prezinta in seturi care contin mai multi pivoti de diverse lungimi si grosimi.

Pivotii prefabricati sunt confectionati din aliaje metalice aurite, fibre de cuart, aliaje din titan sau alte materiale. Trusa care contine pivotii are in componenta si diverse freze care ajuta medicul stomatolog la adaptarea si fixarea acestora.


pivot dentar prefabricat aurit

pivot dentar prefabricat aurit

set pivoti dentari din fibre de cuart

trusa pivoti dentari prefabricati din fibra de cuart


2. Pivotul dentar turnat

Este executat la laboratorul dentar conform datelor transmise de medicul stomatolog. Se pot folosi aliaje metalice : aur, titan, crom-nichel, sau, mai nou, zirconiu.

Adaptarea si rezistenta acestor pivoti este superioara, dar necesita mai mult timp pentru confectionare. Spre deosebire de pivotii prefabricati, pivotii turnati pot avea 1 sau mai multi pivoti radiculari.


pivot dentar turnat cu 2 pivoti radiculari

pivot dentar turnat cu 2 pivoti radiculari

pivot dentar turnat, in cavitatea bucala

pivot dentar turnat, in cavitatea bucalaCare sunt diferentele dintre pivotii prefabricati si cei turnati?

Avantajele pivotilor prefabricati

  • Se executa foarte rapid nefiind nevoie de mai mult de o sedinta.

Avantajele pivotilor turnati

  • Pivotii prefabricati au o grosime maxima a partii radiculare : cea a pivotului cu numarul cel mai mare.

    Exista canale mai largi decat aceasta grosime maxima a pivotilor prefabricati (de exemplu caninii sau incisivii centrali superiori). In aceste cazuri, adaptarea pivotilor prefabricati la canalele radiculare va fi deficitara.

    Pivotii turnati pot fi executati la orice grosime, fiind modelati in laboratorul dentar in functie de cerintele fiecarui caz in parte.


Materiale din care sunt confectionati pivotii dentari

Ca si alte tipuri de lucrari dentare, pivotii pot fi confectionati din mai multe feluri de materiale.

a. Aliaje metalice

Se folosesc in majoritatea situatiilor atat pentru pivotii prefabricati cat si pentru cei turnati.


b. Zirconiul

Zirconiul se prelucreaza total diferit aliajelor metalice, necesitand aparaturi specifice automatizate (sistemele CAD/CAM).

Are atat o rezistenta cat si o estetica excelenta dar este cu mult mai scump. Efectele cele mai bune se obtin daca, peste pivotul din zirconiu, va fi realizata o lucrare protetica tot pe baza de zirconiu.


c. Fibre de cuart sau de sticla

Se folosesc pentru pivotii prefabricati. Acestia vor avea o culoare transparenta, rezistenta foarte buna si o estetica deosebita. Cimentarea pe canale se va face cu materiale speciale de culoarea dintelui care se vor intari cu ajutorul lampii fotopolimerizabileLampa fotopolimerizabila este un aparat care emite o lumina de culoare albastra, cu ajutorul caruia medicul stomatolog realizeaza obturatiile din compozit la cabinet..


pivot dentar din titan

pivot dentar din titan

pivoti dentari prefabricati din fibra de cuart pe canalele radiculare

pivoti dentari prefabricati din fibra de cuart
pe canalele radiculare


Ultima revizuire si actualizare: Ianuarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe