Tipuri de pivoti dentari
Raportat la modul de realizare, pivotii dentari se impart in 2 mari categorii.
1. Pivotul dentar prefabricat
Este un pivot a carui adaptare si cimentare se realizeaza exclusiv la cabinetul stomatologic fara interventia laboratorului dentar. Pivotii prefabricati se prezinta in seturi care contin mai multi pivoti de diverse lungimi si grosimi.
Pivotii prefabricati sunt confectionati din aliaje metalice aurite, fibre de cuart, aliaje din titan sau alte materiale. Trusa care contine pivotii are in componenta si diverse freze care ajuta medicul stomatolog la adaptarea si fixarea acestora.
pivot dentar prefabricat aurit
trusa pivoti dentari prefabricati din fibra de cuart
2. Pivotul dentar turnat
Este executat la laboratorul dentar conform datelor transmise de medicul stomatolog. Se pot folosi aliaje metalice : aur, titan, crom-nichel, sau, mai nou, zirconiu.
Adaptarea si rezistenta acestor pivoti este superioara, dar necesita mai mult timp pentru confectionare. Spre deosebire de pivotii prefabricati, pivotii turnati pot avea 1 sau mai multi pivoti radiculari.
pivot dentar turnat cu 2 pivoti radiculari
pivot dentar turnat, in cavitatea bucala
Care sunt diferentele dintre pivotii prefabricati si cei turnati?
Avantajele pivotilor prefabricati
- Se executa foarte rapid nefiind nevoie de mai mult de o sedinta.
Avantajele pivotilor turnati
-
Pivotii prefabricati au o grosime maxima a partii radiculare : cea a pivotului cu numarul cel mai mare.
Exista canale mai largi decat aceasta grosime maxima a pivotilor prefabricati (de exemplu caninii sau incisivii centrali superiori). In aceste cazuri, adaptarea pivotilor prefabricati la canalele radiculare va fi deficitara.
Pivotii turnati pot fi executati la orice grosime, fiind modelati in laboratorul dentar in functie de cerintele fiecarui caz in parte.
Materiale din care sunt confectionati pivotii dentari
Ca si alte tipuri de lucrari dentare, pivotii pot fi confectionati din mai multe feluri de materiale.
a. Aliaje metalice
Se folosesc in majoritatea situatiilor atat pentru pivotii prefabricati cat si pentru cei turnati.
-
Aliaje metalice nenobile
Asigura o rezistenta foarte buna pivotilor, dar estetica lasa usor de dorit datorita culorii si posibilitatii de coroziune in timp. Se pot folosi aliajele de crom-nichel, crom-cobalt sau altele.
-
Aliaje din aur sau titan
Sunt superioare datorita proprietatilor acestor aliaje. Sunt mai rare cazurile in care pivotii dentari sunt realizati integral din astfel de aliaje. Mai des, pivotii prefabricati sunt confectionati din aliaje nenobile care apoi sunt aurite. Este o solutie buna deoarece aurul nu corodeaza.
b. Zirconiul
Zirconiul se prelucreaza total diferit aliajelor metalice, necesitand aparaturi specifice automatizate (sistemele CAD/CAM).
Are atat o rezistenta cat si o estetica excelenta dar este cu mult mai scump. Efectele cele mai bune se obtin daca, peste pivotul din zirconiu, va fi realizata o lucrare protetica tot pe baza de zirconiu.
c. Fibre de cuart sau de sticla
Se folosesc pentru pivotii prefabricati. Acestia vor avea o culoare transparenta, rezistenta foarte buna si o estetica deosebita. Cimentarea pe canale se va face cu materiale speciale de culoarea dintelui care se vor intari cu ajutorul lampii fotopolimerizabileLampa fotopolimerizabila este un aparat care emite o lumina de culoare albastra, cu ajutorul caruia medicul stomatolog realizeaza obturatiile din compozit la cabinet..
pivot dentar din titan
pivoti dentari prefabricati din fibra de cuart
pe canalele radiculare